Slik fungerer webverktøyet .htaccess

wp2

Filen .htaccess er en fil som brukes av Apache-servere og som kan brukes til ulike typer konfigurasjon. I denne artikkelen tar vi utgangspunktet i en WordPress-installasjon.

Det viktigste først

Før vi går videre ønsker vi å presisere at manipulasjon av filen .htaccess er for avanserte brukere. Hvis du er nybegynner når det gjelder webutvikling bør du gjerne vente med å gjøre noe med denne filen.

Les også: WordPress-skolen

Ønsker du likevel å sette i gang, kan det være lurt å ta kopi av originalfilen. Bruker du webhotell kan du bruke et FTP-program for å kopierer .htaccess-filen fra webserveren til din PC lokalt, slik at du har originalfilen på et trygt sted. Du kan da koppiere filen tilbake hvis endringene ikke fungerer som forventet. Du er uansett selv ansvalig for alle endringer du gjør.
Hva er egentlig .htaccess?

Dette er en fil som er skrevet på denne måten: .htaccess – altså med et punktum i begynnelsen av navnet. Filen brukes av Apache webservere for forskjellig typer konfigurasjon.

Ser du ikke filen?

Filen .htaccess skal være plassert i roten på en WordPress-installasjon, altså i samme mappen som filen wp-config.php og mappene wp-admin, wp-content og wp-includes.

htaccess1

Hvis ikke du ser filen, kan forklaringen være at den er skjult, men det avhenger av hva som er innstillingen for FTP-programmet du bruker. Hvis innstillingen er at den viser skjulte filer, og du fortsatt ikke ser filen, da er filen ikke blitt opprettet.

Like etter installasjon av WordPress er filen .htaccess gjerne ikke på plass. Du kan opprette filen manuelt med et tekstprogram, altså opprette en fil med ren tekst og lagre filen som .htaccess. Bare pass på at du overføre filen i «ASCII»-modus og ikke i «BINARY»-modus.

Den beste måten er likevel å la WordPress opprette filen på sin måte, fordi da unngår du eventuell feil ved overføring av filen til serveren. Dette gjør du ved å endre innstillingen for permalenker. Når du har endret permalenke-innstillingen, vil filen opprettes automatisk.

Hva gjør egentlig en .htaccess-fil?

Denne filen kan gjøre flere ting. Blant oppgavene til en .htaccess-fil er grunnleggende omdirigering av nettsider, blant annet dirigering til nettsider som gir informasjon om feil som har oppstått på serveren, av typen «Denne nettsiden finnes ikke», såkalt «404»-feil.

Vedlikeholdsmodus
En typisk bruk av .htaccess-filen er visning av en vedlikeholdsside i WordPress, altså en midlertidig nettside som vises når du oppdaterer WordPress, eller driver med andre vedlikeholdsoppgaver. Det filen ordner da, er visning av en tekst som for eksempel sier: nettsiden er midlertidig nede på grunn av vedlikehold. Les mer om dette i vår guide.

Les også: Sett WordPress i vedlikeholdsmodus.

Blokker spam fra semalt.com
Et annet eksempel på bruken av denne filen er blokkering av nettsiden semalt.com. Denne aktuelle nettsiden er kjent for å spamme statistikken til mange nettsider, altså den lager en trafikk som er «uekte» i den forstand at det ikke er reelle besøkere.

Det semalt.com driver mer er et såkalt Black Hat SEO, det vil si søkemotoroptimalisering med skitne triks – les mer om dette i vår SEO-guide. Hvis du ser semalt.com i webloggen din, er dette altså ikke antall besøkere til nettsiden din, men ren spam.

Det er ganske mange som er plaget av denne spammen fra semalt.com, og det går faktisk an å blokkere denne nettsiden. Legg følgende kode i .htaccess-filen:

# block visitors referred from semalt.com
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} semalt\.com [NC]
RewriteRule .* – [F]

Du finner mer informasjon om semalt.com-spam på følgende nettsider:

Fungerer ikke?

Her er en oversikt over mulige feilkilder, dersom ikke filen .htaccess fungere som den skal:

 • Usynlig fil?
  Hvis du ikke ser filen, må du endre innstillingene i FTP-programmet til å vise skjulte filer.

 • Feil overføringsmodus?
  Hvis filen er overført i BINARY-modus, kan det oppstå feil. Overfør filen i ASCII-modus.

 • Feil tillatelse?
  Tillatelsen for .htaccess skal typisk være 644, men dette avhenger av hva du ønsker å gjøre med filen. Denne innstillingen varierer etter hvilket FTP-program du bruker, men det kan være høyreklikk på filen/mappen og velge «Chmod» eller «Properties». Les mer om tillatelser på wordpress.org.

 • Fungerer fortsatt ikke?
  Hvis alt annet feiler, må du kanskje spørre ditt webhotell om .htaccess faktisk er aktivert for din konto, eventuelt sjekke dette selv, hvis du driver egen server.

Mer om .htaccess

Det finnes selvfølgelig mange nettsider som omhandler filen .htaccess, fordi denne filen er viktig både for brukere av Apache-serveren, men også for WordPress-brukere.

Her får du en rekke gode ressurser:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *