Slik bruker du nettet anonymt

Skal du surfe på nettet uten å lagre surfehistorikk, eller bruke det anonymt? I denne guiden får du en oversikt over forskjellige måter å bruke internett på uten at noen ser deg, det vil si uten å lagre surfehistorikk i nettleseren din, eller at du bruker nettet uten at andre får vite hvor i verden din datamaskin er lokalisert.




En av fordelene med å bruke internett anonymt er at du kan bruke tjenester som normalt ikke er tillatt utenfor et bestemt land, for eksempel USA.

Anonymitet på internett finnes i ulike former, alt fra å ikke legge spor etter seg på den lokale datamaskinen, til å skjule sin lokalisering i verden.

Vi starter denne guiden med det enkleste, og forteller deretter om forskjellige teknikker for anonymisering. Her får du innføring i bruk av Proxy, Tor og VPN.

Surf uten å lagre surfehistorikk

Dette er kanskje den enkleste måten å surfe på nettet uten at du legger spor etter deg, i hvert fall ikke på den lokale datamaskinen. Er denne funksjonen aktivert vil ikke surfehistorikk i form av midlertidige internettfiler, informasjonskapsler og så videre, lagret.

Et alternativ er selvsagt å slette alle midlertidige filer som en nettleser lagrer i en surfeøkt, men vi snakker altså her om å skru av lagring, slik at du slipper å slette filene i etterkant.

Innebygd funksjon
De fleste moderne nettlesere har denne funksjonen innebygd. Når en privat surfeøkt aktiveres åpnes et eget nettleservindu som altså ikke lagrer noen spor surfing i det aktuelle vinduet. Denne funksjonen har ulike navn i ulike nettlesere, og funksjonen startes på ulike måter.

  • Chrome: Verktøy, Nytt inkognitovindu.
  • Firefox: Verktøy, Nytt privat vindu.
  • Internet Explorer: Verktøy, Sikkerhet, InPrivate-visning.
  • Edge: Verktøy, Nytt InPrivate-vindu
  • Opera: Verktøy, Nytt privat vindu.
  • Vivaldi: Meny, Fil, Nytt privat vindu.

Proxy

Proxy er en mellomtjener som er plassert mellom din datamaskin og webtjeneren som lagrer en nettside. Hensikten med en proxy er å opptre som om det var din datamaskin, og dermed kan en proxy «lure» en webtjener til å «tro» at din datamaskin ikke er plassert i Norge. Proxy er med andre ord en måte å skjule identiteten til din datamaskin.

Få større utvalg på Netflix
Med bruk av en Proxy-tjener kan du for eksempel få tilgang til den amerikanske utgaven av Netflix – da besøker du netflix.com, og kan bruke brukernavn og passord for den norske utgaven.

Proxy-innstillinger
Proxy konfigurer du i nettleseren. I Firefox via Nettverk:

firefox_proxy

Du skriver inn IP-adressen til en valgt Proxy-server og et nummer på en port.

Andre nettlesere:

  • Chrome – Verktøy, Innstillinger, Vis avanserte innstillinger, Nettverk, Innstillinger. Hher kan man også legge inn innstillinger for Proxy.

  • Firefox – Verktøy, Innstillinger, Avansert, Nettverk, Innstillinger, Manuelle innstillinger

  • Internet Explorer – Verktøy, Alternativer for Internett, Tilkoblinger, LAN-innstillinger, Proxy-server. Skriv inn IP-adresse og portnummer.

  • Edge – Verktøy, Innstillinger, Avanserte innstillinger, Proxy-innstillinger, Proxy-server. Her kan du velge automatisk eller manuelt proxy-oppsett.

  • Opera – Verkøy, Innstillinger, Nettleser, Nettverk, Endre innstillinger for mellomtjener.

  • Vivaldi – Meny, Verktøy, Innstillinger, Nettverk, Proxy-innstillinger.

Du må så endre innstillingene, når du senere ikke lenger skal bruke Proxy-server, men et lurt tips er å bruke en egen nettleser for Proxy, slik at du ikke trenger å endre innstillingene frem og tilbake. Eventuelt kan du bruke egne programmer som gjøre dette.

Det finnes mange nettsider som tilbyr en liste over gratis Proxy-tjenere. Dette er bare noen få:

Webbasert tjeneste
Proxify.co.uk er et alternativ som gjør at du kan bruke internett anonymt. Problemet er at denne tjenesten ikke er gratis, men du kan bruke den gratis i tre dager. Les mer på proxify.co.uk.

Hide.me er et gratis alternativ.

Tor

Tor er en forkortelse for «The Onion Router», og er en gratis løsning som gjør det mulig å skjule kommunikasjon på internett. Les mer i vår guide.

VPN

VPN er en forkortelse for «Virtual Private Network», og er en kryptert direkteforbindelse mellom din datamaskin og en VPN-tjener. Den kalles virtuell fordi for brukeren ser en VPN-forbindelse ut som om det er en privat forbindelse, selv om den foregår over internett.

Det opprettes en punkt-til-punkt forbindelse over internett, via dedikert, kryptert linje mellom to aktører. VPN utvider et privat nettverk til internettet, og som samtidig opprettholder egenskapene til det private nettverket. Din datamaskin vil fremstå som om den tilhørte lokalnettet til VPN-tjeneren. Les mer om VPN i vår guide.

Kilder: Wikipedia (1), Wikipedia (2), Wikipedia (3), PCWord.com, Torproject.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *