Slik blir du bedre sjakkspiller!

Det første er jo å lære reglene og deretter er det bare å spille og spille. Du lærer også av å se andre spille. Bruk gjerne computere og databaser for å finpusse teorien.

Les også: Bli medlem av Sjakkporten!

Dataporten har publisert over 70 artikler om sjakk. På denne siden får du en oversikt over de beste artiklene.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Her kan du både lære om sjakkteori, men du finner også de beste appene og de beste stedene hvor du kan spille sjakk på nettet.

Reglene

Det finnes jo ganske mange steder på nettet hvor du kan lære å spille sjakk. De beste ressursene på norsk er nok Torsteins sjakkskole og sjakk med Simen. På engelsk har Wikipedia fin oversikt og det internasjonale sjakkforbundet FIDE har egen side om reglene på fide.com (PDF-fil).

Sjakkteori

Et sjakkparti er delt i tre deler: åpningen, mellomspillet og sluttspillet. Les mer i vår guide.

Sjakkåpninger

Ønsker du å bli god i sjakk er det en fordel å vite en del om de forskjellige sjakkåpningenen. Du finner en oversikt i vår guide.

Sluttspillet

I sluttspillet er det få brikker igjen på brettet. Det finnes egentlig ingen definisjon på hvor mange brikker som skal være igjen på brettet, men sluttspillet er av en helt annen karakter enn åpningen og mellomspillet. Det å lære seg prinsipper i sluttspillet er helt avgjørende for å bli god sjakkspiller. Ett av verktøyene som finnes for å hjelpe deg med å forstå sluttspillet er Tablebases – les mer i vår guide.

Apper

Det finnes jo utrolig mange apper som kan brukes til å spille og analysere sjakk, men her finner du de beste. Les mer i vår oversikt.

Spill sjakk på nettet

vår nettside får du en oversikt over steder hvor du kan spille sjakk på nettet.

Chessarena

Chessarena er et nettsted hvor du kan spille sjakk på nettet. Her kan du også følge med sjakk LIVE. Les mer i vår artikkel.

Chess24

Chess24 er nå nedlagt – den er kjøpt opp og overtatt av Chess.com.

Chess.com

Chess.com er et av verdens mest populære nettsteder for å spille sjakk og følge med på sjakkpartier. Les mer i vår artikkel.

Stockfish

Stockfish er intet mindre enn verdens beste sjakkcomputer, og denne er utrolig nok helt gratis. Du finner en detaljert guide i vår artikkel.

Sesse

Sesse er en norskutviklet sjakkcomputer som er basert på Stockfish, men er faktisk mye sterkere, det vil si den går dypere i sin analyse. Les mer i vår guide.

Databaser

Sjakkdatabaser er nettsider eller apper som har ganske mange sjakkpartier på lager og som kan brukes til å lære sjakkteori. Les mer i vår artikkel.

Lichess

Lichess er en nettside som kan brukes til å følge med sjakk som spilles LIVE. Les mer i vår artikkel.

Fischer – Spasski 1972

Vi tar et historisk tilbakeblikk fra 1972 – her finner alle partiene i VM i sjakk for 50 år siden. Les mer i vår artikkeel.

Puzzles Rush

Liker du sjakknøtter vil du elske Puzzle Rush. Sjakknøtter er en morsom måte å løse mysterier og du lærer å finne lure strategier. Les mer i vår artikkel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *