Det er enklere enn du tror å lage sikkert passord
Vi bruker passord overalt – det er noe herk å huske alle passordene. Hvordan håndterer man dette på en enkel måte, uten å gå på sikkerheten løs? På denne siden får du tips som kan gjøre passordhverdagen enklere og sikrere.
Anbefalinger for et sikkert passord
Et sikkert passord bør velges med omhu. Dette er noe av det du bør tenke på.
-
Langt nok – et passord bør bestå av minimum 8 tegn, helst flere. Jo lengre passordet er, jo vanskeligere blir livet for angripere.
-
Variasjon i valg av tegn – et passord bør inneholde en kombinasjon av bokstaver og tall, og gjerne en kombinasjon av store og små bokstaver.
-
Ikke bruk et vanlig ord – et passord bør ikke inneholde vanlige ord, navn, eller ord du finner i en ordbok.
-
Bytt passord regelmessig – et passord bør byttes (endres) regelmessig.
-
Bruk ulike passord – samme passordet bør ikke brukes i ulike programmer og tjenester.
Et knep for å lage et godt passord
Et lurt «triks» som gjør det enklere å huske et langt passord er å bruke en frase. Du skriver ned en frase (en personlig frase), som består av mange ord, og som er lett for deg å huske. Du lager deretter passordet ved å bruke første tegnet i hvert ord i frasen. Dermed blir passordet lett å huske, men samtidig blir passordet ganske sikkert.
Følgende er kun et eksempel for å illustrere metoden (du bør bruke din egen frase):
et sikkert Passord bør Være minimum 8 tegn
Da blir passordet slik: esPbVm8t
Hvor sikkert er passordet ditt?
Det finnes nettsider som kan brukes til å analysere nettopp dette:
Tredjepartsprogrammer
Det finnes en rekke programmer som gjør passordhåndtering enklere. Fordelen med slike programmer er at du ikke trenger å tenke på å lage massevis av passord (du trenger kun ett passord) for alle tjenestene du bruker, fordi programmet gjør dette for deg. Slike programmer øker sikkerheten betraktelig.
Vær imidlertid klar over at slike programmer ikke er perfekte. En av ulempene er at du mister kontrollen over passordene, fordi det er programvare som lager passordene for deg. En annen ting å tenke på er at selv om passordprogrammer skal være trygge, er muligheten for innbrudd i passord-databasen alltid til stede.
Hvis du likevel ønsker å bruke programvare som tar hånd om dine passer – her er noen alternativer:
-
KeePass er et program som lagrer dine passord i en kryptert database. Du trenger bare å huske ett passord. Vi har tatt en gjennomgang av KeePass – les mer
-
1Password er et program som kan brukes til å holde styr over dine passord, og kan eventuelt lage et sikkert passord for deg. 1Password sørger for at du kun trenger å huske ett passord for alle programmer og tjenester på nettet. Dette programmet kan også brukes til passordbeskytte filer, dokumenter og andre ting du ønsker.
-
F-Secure KEY er et program som lagrer alle dine passord. Fungerer på PC, Mac mobiltelefoner og nettbrett.
-
RoboForm er et program som husker dine passord, altså et alternativ til KeePass. Det finnes også en portabel versjon av RoboForm, nemlig RoboForm2Go, et program som kan brukes på en minnepinne.
-
PasswordSafe er et program som lagrer alle dine passord i en kryptert database, altså et annet alternativ til KeePass.
-
LastPass er en nettjeneste som kan brukes til å lagre alle innlogginger på nettsider på ett sted. Du trenger bare å huske ett passord. Les mer i vår artikkel.
Siste kommentarer