Slik sikrer du hjemmekontoret

Denne guiden er først og fremst rettet mot personer som har hjemmekontor.

Les også: Tips for deg som hjemmekontor

Saken er nemlig at på jobben er sikkerheten gjerne ivaretatt av en egen sikkerhetsavdeling på en arbeidsplass. Jobber du hjemmefra er situasjonen en helt annen.

Passord

Sørg for å bruke sikkert passord på apper og tjenester på nettet. Det å lage et sikkert passord er enklere enn du kanskje tror. Les mer i vår guide.

Lei av passord?

Synes det er noe herk å bruke passord? Det finnes et alternativ som både er mer brukervennlig og sikrere, og det er passnøkler. Les mer i vår guide.

Nettverk

Sørg for at du har en ruter som har god beskyttelse – dette innebærer å bruke sikkert passord og kryptering. Ruteren bør bruke kryptering av typen WPA2 eller WPA3. En ruter kan konfigureres via en nettleser. Du skriver en bestemt nettadresse i en nettleser og logger deg inn via brukernavn og passord. Denne nettadressen, pluss brukernavn og passord står gjerne i klartekst på undersiden av ruteren, eller det står i manualen for ruteren. Husk å bytte passord når du har logget deg inn på ruteren. Dette gjør du uansett på eget ansvar!

Du kan i tillegg eventuelt bruke VPN for en sikker kanal. Les mer om VPN i vår guide. Jobber du med sensitive data kan det være aktuelt å bruke kryptering.

Antivirus

Bruker du Windows 10 eller Windows 11 er Windows Defender innebygd. Spørsmålet er om det innebygde antivirus-programmet er godt nok.

Les også: Antivirus-guiden

Svaret er både ja og nei. Windows Defender er bra nok mot kjente virus. Det betyr at hvis du skal skanne PC-en her og nå er Windows Defender meget bra. Det Windows Defender derimot er ikke god på er såkalte zero-day-virus, det vil si ukjente virus som dukker opp på nettet uten at noen har laget beskyttelse mot disse. Det er flere som mener Norton-antivirus er et bra alternativ for deg som ønsker kontinuerlig beskyttelse.

Løsepengevirus

Løsepengevirus (ransomware) er et omfattende problem. Det er riktignok mer vanlig at bedrifter utsetter for dette, men nå som ganske mange jobber hjemmefra blir problemet også aktuelt for privatpersoner. Det er ikke alle som er klar over det, men Windows 10 har innebygd beskyttelse mot dette, men du må selv aktivere beskyttelsen. Les mer i vår guide.

Usikre enheter

Vær forsiktig ved kobling av eksterne enheter til PC-en. Du bør alltid skanne slike enheter for virus. Det er spesielt minnepinner som kan være farlige – slik enheter er kjent for å spre skadelige programmer.

Svindelforsøk

Det handler ikke bare om å sikre PC og nettverk. Den menneskelige faktoren er meget sårbar. Det er for tiden meget stor aktivitet på svindelforsøk. Jobber du hjemmefra er det mer sannsynlig å bli lurt av svindelforsøk. Hvis du får e-postmeldinger, SMS eller andre typer meldinger som tilbyr deg varer og tjenester, bør du være spesielt oppmerksom. Du bør i utgangspunktet ikke klikke på lenker som er i slike meldinger. Er du usikker bør du ta direkte kontakt med vedkommende (bank, butikk eller lignende) som sender deg tilbud, altså du bør ikke svare på selve meldingen du får.

I tillegg bør du være oppmerksom dersom du får telefoner som tilbyr deg varer eller tjenester, eventuelt hvis noen tilbyr deg hjelp med PC-en din. Det er ganske mange som har fått telefon fra «Microsoft» som påstår at det er noe galt med din datamaskin. Menneskene som ringer deg på denne måten snakker gjerne engelsk og da bør det ringe bjeller. Hensikten med slike telefoner er gjerne at du skal oppgi sensitiv informasjon eller gjøre skadelige endringer i PC-en din. I slike tilfeller er det bare å legge på røret.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *