Slik sletter du data før du kaster PC-en

Skal du kaste en gammel PC? Da må du først sørge for å slette all data på den gamle PC-en. Hvordan gjør man egentlig dette? Du får hjelp på denne siden!

Les også: Husk å ta backup først!

Sletter du data på en vanlig måte blir ikke dataene slettet skikkelig. Heller ikke formatering sletter data ordentlig. Vi skal i denne guiden gjennomgå programvaren Eraser som sletter data på en sikker måte.

Passer ikke for alle

Prosessen vi beskriver på denne siden er veldig lite praktisk for deg som skal selge eller gi bort en gammel PC. Grunnen til dette er at hvis du sletter absolutt alt på PC-en sletter du også operativsystemet med produktnøkkel og gyldig lisens.

Les også: Guide for deg med ny PC

Skal du selge eller gi bort en PC passer det bedre å tilbakestille PC-en slik at PC-en blir i en tilstand slik du kjøpte den. Vi har en egen guide om denne prosessen – les mer i vår artikkel.

Programvarebasert sletting

Det finnes flere gratisprogrammer som kan slette data på en ordentlig måte, det vil si de overskriver harddisken mange ganger, slik at lagret data ikke lenger er tilgjengelig. Et eksempel på slike programmer er Eraser. Vi tar en gjennomgang av Eraser, men for ordens skyld, du er selv ansvarlig for eventuelle feil som oppstår ved bruk av dette programmet.

Slik kan det gjøres:

 1. Last ned Eraser fra eraser.ie – du finner nedlastingslenken under «Build Name» – du kan lagre installasjonsfilen, installer programmet, godta lisensavtalen, velg Typical og klikk på Install og til slutt Finish. Kjør programmet.

 2. Klikk på den lille trekanten på høyre siden av «Erase Schedule» og velg «New task» fra «Erase Schedule»-menyvalget.

 3. Trykk på «Add data»-knappen.

 4. Velg «Files in folder», men vær oppmerksom på hvilken disk du velger. Klikk på Browse for å velge mappen du ønsker å slette. Du velger selvsagt ikke din lokale harddisk (som trolig er C:\), men en stasjonsbokstav som representerer lagringsenheten du skal behandle. Bruk gjerne filutforsker for å dobbeltsjekke at du har riktig disk (stasjonsbokstav) i Eraser-programvinduet. Dette er gjerne D eller E, men dette avhenger av hvor mange harddisker og partisjoner du har i PC-en din. Skal du slette lagringsplassen for en hel PC må bruke en annen PC og koble denne til PC-en du skal slette.

 5. Trykk på OK, og du skal da få opp den valgte harddisken i vinduet.

 6. Trykk på OK, og du skal da få opp et «Erase Schedule»-vindu.

 7. Høyreklikk på oppgaven som da dukker opp, og velg «Run now».

 8. Sletteprosessen skal nå være i gang.

Prosessen kan ta lang tid, men det er avhengig av hvor stor lagringsenheten er. Dersom du ikke har endret slettemetoden som er standard i Eraser, er det en såkalt Gutmann-metode som er blitt valgt, noe som innebærer at harddisken overskrives hele 35 ganger før data slettes.

Alternative programmer

Eraser er ikke det eneste gratisprogrammet for sletting av data – dette er noen alternativer:

Verktøy for å lese harddisker

Har du noen gamle, løse harddisker liggende, finnes det dingser som gjør det mulig å få tilgang til disse diskene, slik at du kan slette data.

Du trenger en enhet som oppretter en forbindelse mellm PC-en og harddisken. Dette kan ordnes på mange måter, her er noen eksempler:

 • Sandberg USB Multi Hard Disk Link er en enhet som gir deg tilgang til en gammel IDE-harddisk, via USB-porten. dersom du har en gammel IDE-harddisk. Denne enheten gir deg tilgang til harddisken via USB-porten. Dette produktet er dessverre utgått, men du kan prøve å få tak i noe som ligner.

 • ST Lab er et annet eksempel på en enhet som kan brukes til å koble mellom en PC (via USB) og en harddisk. Denne enheten er nå tilgjengelig på komplett.no.

 • Spør om råd hos forhandlere! Ta gjerne kontakt med nettbutikker, som driver med salg av datautstyr, og spør dem om en enhet som kan brukes til å lese harddisk via en USB-port på PC-en din. På nettstedet startsiden.no får du en oversikt over nettbutikker i Norge.

Knus harddisken fysisk

Du kan jo aldri være 100 prosent sikker på at en programvarebasert løsning sletter data for alltid, derfor kan det være lurt å i tillegg knuse disken fysisk med en hammer, en slegge, en spiker eller lignende – da skal det svært vanskelig gjøres å gjenopprette data.

Ta ut harddisken og bruk den med en annen PC

Et alternativ før du eventuelt kaster PC-en er å åpne PC-en og ta ut harddisken eller SSD-enheten og ta selv vare på disken. Dette er den eneste måten å være 100 prosent sikker på at dataen er fjernet fra PC-en. Du kan eventuelt bruke disken som en ekstern lagringsenhet til en annen PC.

Mer informasjon

Du finner mer informasjon om sikker sletting på nettvett.no og på nsm.stat.no (Nasjonal sikkerhetsmyndighet).

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *