Slik fungerer søkemotoroptimalisering!
SEO er en viktig del av en webutvikling. Driver du en nettside eller en blogg, er målet gjerne at flest mulige brukere finner frem til nettsiden din. SEO er en vitenskap som kan mestres. Vi gir deg innblikk i denne fascinerende verden.
Hva er egentlig SEO?
SEO er en forkortelse for «Search Engine Optimization», på norsk er dette blitt kalt søkemotoroptimalisering – dette er en samling av metoder som kan brukes til å gjøre en nettside bedre synlig i søkemotorer på internett.
Hensikten med SEO er at en nettside skal dukke opp øverst eller blant de øverste på en liste i et søkeresultat. Tidligere var det slik at søkemotorer baserte sine søk på rene søkeord, men i dag er denne prosessen blitt mer komplisert. Nå er dette blitt mer avhengig av kvalitet på innhold på nettsiden, og deling på sosiale tjenester.
Har Google tillit til din nettside?
Google er fortsatt den dominerende søkemotoren på verdensbasis, og derfor setter vi fokus på denne. Har du en forståelse av hvordan Google fungerer, kommer du ganske langt med å forstå hvilke tiltak du bør gjøre for at Google finner nettsiden din.
I begynnelsen (1996) var det søkeordene som var det viktigste for Google, og webutviklere brukte da blant annet META-taggen i HTML-koden til å formidle søkeordene til Google. Problemet med algoritme som er basert på søkeord, er at det er enkelt å misbruke den. Derfor har Googles gjort store endringer på algoritmen i løpet av 18 år.
Før 2011 var manipulering av søkeresultater et stort problem – søkemotoren ble spammet for å oppnå høyere rangering. I 2011 introduserte Google en ny algoritmen (Google Panda), for å bekjempe denne manipulasjonen. Fokus i algoritmen ble endret fra rene søkeord til brukerbaserte opplevelser.
I løpet av de siste årene har Google lansert et par nye algoritmer. I 2012 kom Google Penguin, og i 2013 så Google Hummingbird dagens lys, altså den foreløpig siste. Nye algortimer gjør det vanskelig å jukse og spamme Google. I dag er nøkkelen til SEO å få mer tillit hos Google.
Google har forlatt søkeord-basert søk til fordel for semantiske søk, og Google bruker nå en såkalt LSI-indeksering – Latent Semantic Indexing (LSI) er indeksering av søkeord som ligner på hverandre.
Det neste (april 2015) fra Google var en såkalt «mobilegeddon». Dette innebærer at nettsider med et responsivt (mobilvennlig blant annet) design skal gjøre det bedre i et søkeresultat. Nettsider som kan leses på alle enheter, inkludert mobiltelefoner, vil bli foretrukket av Google. Les mer om dette på searchenginewatch.com.
Du kan selv sjekke om din nettside er mobilvennlig, dette gjør du på google.com.
I januar 2016 lanserte Google en ny versjon av Panda. Panda er en algoritme som skal gjelde kvaliteten på en nettside, og dette er en av flere faktorer som skal bidra til å regne ut nettsidens rangering hos Google. Det betyr at jo flere personer som synes en nettside er nyttig jo bedre er kvaliteten på nettsiden. Les mer på searchenginewatch.com.
Google oppdaterer sin algorithme mange ganger. Dette er som regel små endringer, men noen ganger dreier det seg om store endringer. Penguin 4.0 ble lansert i september 2016. Les mer på googleblog.com og moz.com.
I mars 2017 går det rykter om en ny algoritme fra Googe med kodenavnet «Fred». Denne gangen fokusere Google på kvalitet på lenker. Les mer på searchengineland.com
Sats på kvalitet
Googles algoritme har endret seg mye i løpet av de siste årene, i hvert fall i måten søkemotoren rangerer nettsider.
Bildet her til høyre skal demonstrere Googles algoritme. Nettsider som har flere lenker fra andre nettsider, får høyere PageRank. Les mer om PageRank senere i denne guiden.
For fire år siden var det relativt mange aktører som manipulerte Googles søkeresultat, men dette har Google kjempet mot med utvikling av nye algoritmer. Hvis nettsider prøver seg på «skitne triks», kan de risikere å bli svartelistet.
Dagens Google ønsker mer kvalitet i nettsider. Videre er dagens Google basert på tillit, det vil si hvor stor eller liten tillit Google har til din nettside.
En slik tillit er ikke oppnådd over natta. Tre faktorer spiller en stor rolle for å oppnå Googles tillit. Dette er faktorer som viser seg å være vanskelig å manipulere eller jukse seg frem til:
Slik får du tillit hos Google
Dette er de tre viktige faktorene som må til for å få tillit hos Google, og dermed bedre SEO:
-
Autoritet
Med dette menes hvor viktig eller seriøs Google anser din nettside. Hvis for eksempel en annen nettside, som Google allerede har tillit til, har en lenke til din nettside, er det positivt for din nettside, altså vil din nettside få større autoritet. -
Innhold
Kvalitetsinnhold er helt konge. Har din nettside et grundig innhold, som har et godt svar på et spesifikt spørsmål, vil tilliten øke. -
Alder
Det handler om hvor lenge siden domenet ditt ble tatt i bruk, altså hvor lenge siden Google oppdaget det. Nye domener har liten tillit.
Sosiale tjenester kan absolutt bidra til å øke tilliten hos Google. Hvis mange brukere liker nettsiden din, og deler den videre på for eksempel Facebook og Twitter, vil Google tolke dette som nettsiden din har høy kvalitet.
White-Hat SEO
White-Hat SEO er en metode som dreier seg om å øke SEO uten bruk av «skitne triks». Black-Hat SEO er til sammenligning det å øke SEO med bruk av «skitne triks» og Gray-Hat SEO ligger i en gråsone mellom de to andre metodene. White-Hat SEO innebærer gjerne tiltak som Google selv anbefaler.
Vi har tidligere nevnt tre bærebjelker som kan bidra til å få tillit hos Googles, det vil si autoritet, innhold og alder på domene. Disse reglene gjelder uansett.
Unngå forstyrrende elementer
Brukeren bør ikke drukne i reklame øverst på nettsiden, og det bør heller ikke være store bilder øverst. Videre bør teksten på toppen være enkel å forstå, altså være i klartekst. Teksten bør være såpass interessant, at brukeren har lyst å skrolle nedover.
Googles anbefalinger
Dette er noen av anbefalingene fra Google for effektiv White-Hat SEO:
-
Kvalitet på innhold er den viktigste faktoren.
-
Gode navigasjonsmuligheter er avgjørende for brukervennlighet.
-
En god oversikt – nettsiden bør ha sitemap, gjerne både for søkemotorer, og en side med en oversikt over alt innhold på nettsiden.
-
Lenker – nettsiden bør absolutt ha lenker, men ikke for mange. Google svartelister nettsider med overdreven bruk av lenker, fordi dette er karakteresert som spam.
-
Klartekst – nettsiden bør være basert på nøkkelord. Det betyr at nettsiden bør har en klar fokus på et tema. Hold deg til saken, og unngå utenomsnakk.
-
Bilder – skriv gjerne et ord eller tekst for ALT-attributtene i IMG-taggene for bilder. Dette er nyttig for Google, som ikke kan lese bilder.
-
Første delen av en nettside er viktig – den delen av en nettside som brukeren kan se uten å skrolle nedover nettsiden, er veldig viktig. Her får brukeren et førsteinntrykk, og det er dette som er avgjørende for suksess eller fiasko. Det er også slik Googles algoritmer jobber, nemlig basert på brukeropplevelser. Hvis ikke den øverste delen av en nettside skaper interesse eller er klar nok, er brukeren ikke interessert.
Velg tittel (overskrift) med omhu. En god tittel på en nettside er utrolig viktig for Google. Dette er det første brukerne ser når du bruker en søkemotor. Tittelen bør være både kort og beskrivende – den bør være en beskrivende setning og ikke tørre søkeord.
En tittel bør inneholde flere ord enn kun viktige nøkkelord, altså en beskrivende setning. Tittelen bør skille seg ut fra andre lignende nettsider, altså bør den være spennende, fengende og interessant. Tittelen bør vekke følelsesreaksjoner, noe som gjør at leseren har lyst å klikke på lenken.
Tittelen bør være forskjellig fra en ingress, eller den første setningen etter tittel, du bør med andre ord unngå repetsjon.
-
Fiks døde lenker – sjekk regelmessig at alle lenker i nettsiden din fungerer. Dette øker kvaliteten på nettsiden, og det liker Google.
-
Vær forsiktig med proprietær teknologi – unngå å bruke for mye JavaScript, java og Flash på nettsiden. Bruk heller HTML og CSS.
-
Robots.txt – bruk gjerne filen robots.txt, som gir beskjed til søkemotoren hvilke nettsiden som skal indekseres, og hvilke sider som bør utelates.
-
Reklame og grafikk – unngå å bruke for mye reklame og grafikk på nettsuiden.
-
Sats på standarder – unngå å lage nettsiden din for spesifikk nettleser. Nettsiden bør være uavhengig av nettleser.
Google kan svarteliste nettsiden din
Hvis du prøver å oppnå høy tillit i løpet av kort tid, kan dette ha motsatt effekt. Google kan finne ut av dette, og gi nettsiden din laverer rangering.
Google Sandbox er et løst begrep som kan beskrives som Googles måte å «straffe» nettsider på. Nettsider som ikke har Googles tillit, eller som har mistet denne tilliten, havner i Google Sandbox, som også kalles for Google Penalty, Sandboxing og Sandbox Effect. Har nettsiden din en gang havnet i sandkasse, er det veldig vanskelig å «renvaske» siden.
Hvorfor/hvordan havner nettsider i Googles sandkasse?
Prøver du å manipulere søkeresultatene i Google, kan nettsiden havne i Googles sandkasse. Et klassisk eksempel er ferske nettsider med et helt nytt domene, og eierne prøver å påvirke rangering på kort tid, uten å først oppnå tillit hos Google.
Før 2011 var det forholdsvis enkelt å registrere et nytt domene, og oppnå høye rangering hos Google, på kort tid. De brukte såkalt Black-Hat SEO-teknikker for manipulere rangeringen. Googles nye algoritmer satte stopper for dette, blant annet ved at ferske domener ikke automatisk får tillit hos Google. Nye domener som prøver å manipulere rangering, kan havne i Googles sandkasse.
Prøver du å overoptimalisere nettsiden din kan den havne i Googles sandkasse. Overoptimalisering kan for eksempel bety at du prøver å generere veldig mange lenker fra samme kilde i løpet av kort tid, for eksempel en dag. Hvis alle lenkene inneholder samme nøkkelord, da er du i trøbbel.
Nettsiden kan også havne i Googles sandkasse hvis den ikke har et unikt innhold, det vil si hvis innholdet er mer eller mindre kopiert fra andre nettsider.
Sjekk om nettsiden din er blitt svartelistet
Det finnes ganske mange nettsider som kan brukes til å sjekke om en nettside er blitt svartelistet av Google, blant annet denne: Sandbox Checker.
Black-Hat SEO
Black-Hat Batch er et begrep som innebærer optimalisering av SEO med «skitne triks». Det dreier seg om spamming av søkemotorer, og hensikten er å manipulere indekser i søkeomotorene. Dette kan blant annet gjøres ved å sende tusenvis av lenker, i ulike formater, for å øke søkerelevansen til det som i utgangspunktet er en nettside med lav kvalitet.
Det kan også gjøres ved å skrive masse søkeord i META-taggen i den aktuelle nettsiden, men denne metoden brukes ikke lenger. Søkeordene kan også legges inn i selve nettsiden. Hensikten er at Google skal oppdage søkeordene, og dermed øke relevansen for den aktuelle nettsiden. Prøver du deg på denne metoden, vil din nettside sannsynligvis bli svartelistet av Google.
En variant av Black-Hat SEO er å sende en variant av samme nettside til søkemotorer, og en annen variant til mennesker. Dette er mulig med videresending av nettsiden avhengig av hvem besøkeren er.
Usynlig tekst er en Black-Hat SEO variant. Dette er mulig med en CSS-kode, for eksempel med skriftfarge som er den samme fargen som bakgrunnsfargen i nettsiden. Da kan du pøse på med søkeord, uten at noen ser det, med unntak av søkemotorer. Denne metoden fører til at Google svartelister din nettside.
«Link farming» er et klassisk eksempel på Black-Hat SEO. Du lager tusenvis av lenker som peker på din nettside. Dette er lenker som ikke har noen funksjon, annen enn å spamme og lure søkemotorer.
«Content farming» dreier seg om å skrive artikler med «søppeltekst» som ikke er veldig nyttig for mennesker, men som har til hensikt å manipulere søkemotorer. Dette er en metode som var vanlig for noen år tilbake, men Google har klart å bekjempe dette med nye algoritmer.
Gray-Hat SEO
Gray-Hat SEO ligger i et grenseland mellom Black-Hat SEO og White-Hat SEO. Her kan det dreie seg om å justere reglene litt til din fordel, men uten bruk av skitne triks, altså uten at nettsiden din blir svartelistet i Google Sandbox. Bruk denne metoden med forsiktighet, fordi det er lett å tråkke feil og risikere å få nettsiden svartelistet av Google – du bør rett og slett vite hva du driver med før du prøver Gray-Hat SEO.
«Link Farming» kan brukes på en måte som ikke er negativ, en måte som er naturlig og ikke er et skittent triks. Denne metoden bør man likevel være forsiktig med.
Søkeord
Et søkeord er ikke nødvendigvis bare ett ord, men kan bestå av flere ord, eventuelt en frase.
Keyword Planner er et verktøy fra Google for brukere av Google Adwords. Dette er et hjelpeverktøy som kan brukes til å plassere reklame på nettsider. Verktøyet gir deg forslag til søkeord, og det gir deg også svaret på hvor mange som bruker et søkeord hver måned.
PageRank
PageRank er en algoritme som Google har lenge brukt til å rangere nettsider i sin søkemotor, men nå er denne metoden blitt avviklet. Grunnen til dette er blant annet at PageRank fører til mer spam, det vil si det er mange som sender meldinger for å spørre om lenker som skal føre til bedre PageRank. Mange mener PageRank er mer ødeleggende enn nyttig.
Hva kan du bruke i stedet for PageRank? Et godt spørsmål som ikke finnes noe enkelt svar på, men Patrick Stox, en SEO-spesialist for IBM, foreslår verktøyet Moz som blant annet inkluderer MozRank som kan sammenlignes med PageRank. Stox anbefaler også Ahrefs for å analysere trafikk på en nettside. Du finner mer informasjon om dette på searchenginejournal.com.
WordPress
En nyinstallert WordPress-nettside er i utgangspunktet ganske godt optimalisert for søkemotorer, men det er fortsatt en del du kan gjøre for at dette skal bli enda bedre.
Les også: WordPress-skolen
Det første du bør gjøre med en ny WordPress-nettside, er å endre permalenke-strukturen. WordPress har som standard en kode (p=123) mot slutten av en nettadressen. Dette bør du endre på – det mest optimale er å ha tittelen på et innlegg på slutten av en nettadresse – les mer i vår guide.
Du kan bruke en utvidelse som SEO by YOAST til å tilrettelegge SEO for din nettside.
Blant innebygde funksjoner som kan brukes til å organisere innhold er kategorier og tagger – dette gjør det lettere for besøkeren å finne frem på nettsiden, det vil si dersom webutvikleren har organisert dette på en optimal måte. Les mer om dette i vår guide.
Kilder: Wikipedia.org (1), Wikipedia.org (2), Wikipedia.org (3), Wikipedia.org (4), Google.com (1), Google.com (2), yoast.com, Seobook.com, Checkpagerank.net
Siste kommentarer