«Bloatware» er farligere enn du tror

digital4

Når du kjøper en ny PC får du gjerne masse programvare med på kjøpet. Dette kalles for «bloatware» og er ikke alltid ønskelig, men dette er farligere enn mange tror.

Les også: Sikkerhetshull i Lenovo-PC-er

En av ulempene med ekstra programvare i nye PC-er er at det gjør PC-en mye tregere enn den trenger å være. Ikke bare det, du kommer sikkert aldri til å bruke halvparten av disse ekstra programmene.
«Bloatware» kan åpne PC-en for kriminelle

En annen ulempe og som ikke mange tenker på, er at noen av de ekstra programmene du får i en ny PC faktisk kan være farlig. Sikkerhetsselskapet Duo Security har sjekket nettopp dette og funnet ut at «bloatware» kan gjøre PC-en sårbar.

Duo Security testet ti PC-er fra leverandørene Acer, Asus, Dell, HP og Lenovo, og resultatet var at alle PC-ene hadde minst én sårbarhet som gjorde at uvedkommende personer kan få tilgang til PC-en. De fleste av sårbarhetene som ble oppdaget viste seg ikke veldig vanskelig å misbruke.

Et eksempel på slike sårbarheter er tredjepartsprogrammer som sørger for å laste ned og installere oppdateringer i bakgrunnen, altså uten at brukeren har kontrollen over hva som installeres. Dette blir aktivt utnyttet av kriminelle, hevder Duo Security.

Samtlige av PC-ene som ble testet hadde minst én sårbarhet som tillot et såkalt mannen-i-midten-angrep. Dette gjør det mulig for angripere å kjøre skadelig kode på PC-en.

Overraskende vanlig i nye PC-er

– Vi var klare over at nye PC-er kan være sikkerhetsrisiko, men vi er overrasket over hvor farlige disse «bloatware»-programmene kan være og at de gjør livet enkelt for kriminelle. Dette sier Darren Kemp fra selskapet Duo Security.

Sikkerhetsselskapet tok kontakt med PC-leverandørene angående sårbarhetene og foreløpig er det kun HP og Lenovo som har svart på henvendelsen og som har fikset sine PC-er. De har altså fortsatt ikke fått svar fra Acer, Asus eller Dell.

Dette bør du gjøre

Ekspertene oppfordrer brukere av nye PC-er til å avinstallere ekstra programvare på sine PC-er. Kvitt deg med programmer du faktisk ikke bruker. Er du usikker på hvilke programmer du trygt kan fjerne – les vår guide om nettopp dette.

Les også: Programvare du trygt kan fjerne

Det kan nevnes at Microsoft har kommet med et nytt tilbud til sine kunder og det er såkalte «Signature»-PC-er. Dette er nye PC-er uten «bloatware».

Kilder: duo.com, betanews.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *