Bør du ta bildene dine med raw eller JPEG?

fog

Raw er en fellesbetegnelse for filformater som kan benyttes ved digital fotografering. Denne typen filer kommer direkte fra kamera, ubehandlet, altså en slags «digitale negativer». Spørsmålet er om du bør velge raw eller JPEG når du tar bilder?

Les også: Slik får Windows raw-støtte!

Hver kameraprodusent har sitt egen Raw-format, for eksempel Canon-kameraer tar bilder på .cr2-formatet, mens Nikon bruker .nef. I speilreflekskameraer kan du som regel velge JPEG eller Raw, eller begge deler, men hva bør du egentlig satse på?




Hva bør du velge?

Bør du velge raw eller JPEG? Dette er det klassiske spørsmålet mange fotointeresserte sliter med. Er du en «vanlig» bruker som ikke er opptatt av etterbehandling av bildene, bør du velge JPEG. Er du opptatt av å få bildene dine fortest mulig fra kameraet til visning på PC eller et annet sted, bør du også velge JPEG. Du bør også velge JPEG dersom du har begrenset med lagringsplass for bildene dine – bilder på raw-format tar mye større plass, gjerne syv ganger større.

Hvis du derimot er over gjennomsnittet interessert i foto og ønsker å få best mulig kontroll over etterbehandling, da bør du absolutt satse på raw. Du kan si at raw er et arbeidsformat (for redigering), mens JPEG er mer praktisk (for eksempel for deling).

JPEG-bilder er forhåndsbehandlet av kamera

JPEG-bildene som kommer fra kamera, er blitt forhåndsredigert, slik kamera «tror» er best for bildene, mens raw-filene er uendret, og har rikere fargetone. Du taper med andre ord mye informasjon, hvis du bruker JPEG-formatet. Med raw-filer er det du som bestemmer redigering av bildene.

Les også: De beste fotoappene

Et godt eksempel på forskjellen mellom JPEG og raw er en mulighet til å fikse en utbrent himmel, det vil si en hvit himmel uten forskjell mellom hvite skyer og blå himmel. Hvis du tar bildet i raw-format, vil du sannsynligvis ha muligheten til å korrigere dette, fordi raw-formatet har mer informasjon om nyanser i bildet.

Ulempen med raw er at bildefilene tar mye større plass – et JPEG-bilde kan ha en størrelse på rundt 3 MB, mens et bilde i raw har en størrelse på rundt 20 MB, altså tar 7 ganger så stor plass. I tillegg må du ha programvare som støtter raw-formatet – mange gratisprogrammer har ikke denne støtten.

Raw er ikke noe «bildeformat»

Det mange ikke er klar over, er at raw-formatet er egentlig ikke noe bildeformat. Raw-formatet er data som kommer direkte fra kamera-sensoren, og er data som i utgangspunktet ikke kan redigeres.

Derfor trenger du et program på datamaskinen, eller andre enheter, som støtter raw-formatet, og som kan komvertere raw til JPEG, og som samtidig tar vare på informasjonen fra raw-formatet. Det er slett ikke alle programmer som støtter raw-formatet.

Programvare med raw-støtte

Mange gratisprogrammet støtter ikke raw-filer, men blant unntakene er Faststone Image Viewer et svært brukervennlig alternativ. Gratisprogrammet Paint.net kan også få støtte for raw-filer, men da må du installere plugin.

Les også: GUIDE: Adobe Lightroom

Har du planer om å satse seriøst på foto, kan Adobe Lightroom anbefales. Dette er «lillebroren» til Photoshop, men som har mange av de samme avanserte funksjonene for fotografer.

Oppsummering

Hvis du er en «vanlig» bruker som bryr deg lite om rikere fargetone og bredere nyanser i bildene dine, bør du velge JPEG. Hvis du derimot er opptatt av bildekvalitet ved etterbehandling av bildene dine, bør du velge raw.

Introduksjonsvideo – JPEG vs Raw

Nyttige lenker som handler om Raw-formatet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *