Slik gjør du Firefox raskere!

Bruker du nettleseren Firefox og synes at surfingen går tregt? Dette kan du gjøre noe med! Her får du tipsene og triksene. En del av disse tiltakene kan du gjøre på andre nettlesere også.

Les også: Guie: Firefox

Vær klar over at Firefox og andre nettleseren kan være trege fordi du har en treg PC og/eller fordi du har en treg internett-forbindelse, da kan følgende guider kanskje hjelpe deg:

Tiltak for å gjøre Firefox raskere

Hvis du synes Firefox er for treg til tross for generelle tiltak for å gjøre PC-en og internett raskere, kan du prøve noen av tiltakene vi foreslår her. Vær oppmerksom på at det kan være ulike årsaker til at nettleseren blir treg – derfor må du eventuelt bare prøve deg frem med disse tiltakene (for ordens skyld, du gjør disse tiltakene på eget ansvar):

Les også: Guide: about:config
 • Tøm hurtiglageret
  Verktøy, Innstillinger, Avansert, Nettverk, Hurtiglagret nettinnhold. Klikk på «Tøm nå». Lukk nettleseren og start den på nytt.

 • Frigjør minne
  Skriv about:memory i adressefeltet og klikk på «Minimize memory usage». Det som skjer da er at minne som Firefox bruker vil frigjøres. Dette kan være en god ide dersom du har nettopp hatt mange faner åpne eller på en annen måte bruker mye minne

 • Prøv sikker modus
  Du kan prøve sikker modus i Firefox for å finne ut om det er utvidelser som gjør nettleseren tregere. Skriv about:support i adressefeltet og klikk på «Start på nytt uten utvidelser».

 • Fjern utvidelser du ikke trenger
  Har du mange utvidelser installert og aktivert kan dette dra ned ytelsen. Det er god rutine å sjekk om du kan fjerne enkelte utvidelser. Du kan fjerne utvidelser via innstillings-kanppen øverst til høyre i Firefox.

 • Gi Firefox tilgang i brannmur
  Dette skal egentlig skje automatisk, det vil si at brannmuren i Windows gir nettlesere tilgang til PC-en, men du må kanskje justere dette likevel.

  Bruker du Windows 7 kan du gjøre dette via Start, Kontrollpanel, System og sikkerhet, Windows-brannmur. Klikk på «Slipp et program eller en funksjon gjennom Windows-brannmuren» til venstre og klikk på «Endre innstillinger». Bla deg frem til Firefox og sett en hake ved alle forekomster av Firefox. Klikk på OK-knappen for å bekrefte valget.

  Bruker du Windows 10 må du gå til Start, Innstillinger og derettter søke etter brannmur. Da får du opp innstillingsmulighet for Windows-brannmur. Her kan du klikke på «Slipp en app eller en funksjon gjennom Windows-brannmuren».

 • Slå på pipelining
  Gå til about:config, søk etter pipelining og dobbeltklikk på network.http.pipelinin for å aktivere den. Lukk nettleseren og start den på nytt. Du kan eventuelt deaktivere denne instillingen hvis du ikke merker endring eller hvis Firefox blir tregere.

 • Aktiver content.notify.interval
  Denne innstillingen er ikke på plass i utgangspunktet så du må eventuelt opprette den. Det gjør du ved å først skrive about:config slik at du får opp innstillingene på en nettside. Deretter kan du høyreklikke på et nøytralt sted i vinduet, for eksempel på linjen Innstilling-linjen. Velg Ny, Tall fra menyen. Skriv content.notify.interval i vinduet, klikk på OK og skriv tallet 500 000 i vinduet og klikk på OK igjen.

  Høyreklikk på et nøytralt sted i vinduet igjen og denne gangen skal du velge Ny, Boolsk fra menyen, og sette denne til True.

 • Øk størrelsen på mellomlageret
  Du kan øke størrelsen på mellomlageret ved å gå til about:config i adressefeltet og opprette ny linje. Høyreklikk på et nøytralt sted i vinduet og velg Ny, Tall. Skriv browser.cache.memory.capacity i vinduet, klikk på OK, skriv inn 65536 og klikk på OK igjen. Når du starter Firefox på nytt skal den ha større mellomlager.

 • Aktiver browser.cache.use_new_backend
  Denne innstillingen skal gjøre nettleseren mer stabil og dermed raskere. Du kan aktivere den via about:config. Du kan dobbeltklikke på den slik at verdien endres fra 0 til 1. Denne kan du teste for å se om den gjør en forskjell – hvis ikke kan du gjerne sette verdien tilbake til 0 for å deaktivere den.

 • Gi Firefox en overhaling
  Du kan gi Firefox en skikkelig overhaling ved å skrive about:support i adressefeltet og klikke på Frisk opp Firefox. Vær klar over at denne funksjonen sletter blant annet utvidelser, søkemotorer, nedlastingshistorikk, sikkerhetsinnstillinger og diverse tilretteleggelser. Du beholder surfehistorikk, bokmerker, passord, informasjonskapsler og autofullfør.

 • Kjør Ccleaner
  Det kan være lurt å kjør programmet Ccleaner av og til for å kvitte deg med midlertidige filer. Les mer om Ccleaner i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *