Det kommer flere angrep, men du kan blokkere!

Fredag 12. mai 2017 ble internett angrepet av et virus som kidnappet PC-er og som forlangte løsepenger for å frigjøre krypterte filer. Heldigvis ble angrepet stoppet, men faren er slett ikke over

Les også: Helten som stoppet viruset

Det er en rekke ting du kan gjøre for å sikre PC-en din, men det viktigste tiltaket er å sørge for å holde Windows oppdatert.

Windows 7 er mer utsatt enn Windows XP
Vi vet allerede at angriperne utnyttet et sikkerhetshull i Windows og det var mange som trodde at det var Windows XP som hadde skylden for den raske spredningen av WannaCry-viruset.

Ifølge sikkerhetsselskapet Kaspersky var det imidlertid PC-er med Windows 7 som opplevde større angrep enn PC-er med Windows XP. Dette melder betanews.com.

Faren er ikke over

Det er kun én ting «alle» sikkerhetseksperter er enige om når det gjelder ransomware-angrep: Det vil garantert komme flere. Og det stemmer allerede – nå melder sikkerhetsselskapet HeimdalSecurity om viruset UiWix, et virus som skal være enda farligere enn WannaCry. Det utnytter det samme sikkehetshullet som WannaCry. Det som gjør det nye viruset farligere er at det har ikke en såkalt «kill switch» som det første viruset hadde og dermed er det vanskeligere å stoppe. Det du kan gjøre også mot dette viruset er å holde Windows oppdatert.

Slik beskytter du PC-en din

Det handler ikke bare om å beskytte PC-en mot dette bestemte viruset, men mot eventuelle fremtidige trusler:

 1. Oppdater Windows
  Sørg for at Windows oppdateres en gang i måneden. Det kan være lurt å aktivere automatiske oppdateringer – har du Windows 10 er dette allerede aktivert. Les mer om Windows-oppdateringer i vår guide. Du finner forresten oppdateringen som beskytter mot WannaCry-viruset på catalog.update.microsoft.com.

 2. Vær forsiktig med vedlegg
  Vær forsiktig med e-postmeldinger som har vedlegg. Du bør som regel ikke klikke på disse.

 3. Ta sikkerhetskopi
  Hvis du har en kopi av viktige filer kan du bare gjenopprette filene dersom du blir rammet av et ransomware-angrep. Les mer i vår guide.

 4. Antivirus
  Du bør for sikkerhets skyld installere antivirus. Les mer i vår guide.

Ekstratiltak

De første fire tiltakene skal egentlig holde, men ønsker du å beskytte PC-en din ekstra godt kan du eventuelt også gjøre følgende.

 • Ekstratiltak 1
  Det finnes gratis programvare som er laget for å blokkere ransomware, blant annet CryptoPrevent.

 • Ekstratiltak 2
  Ransomware-angrep utnytter åpne porter i PC-en. Du er ganske godt beskyttet hvis du blokkerer disse portene.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *