Appene som gir deg bedre PC

laptops2

På denne siden finner du en liste over forskjellie typer apper/programvare som kan brukes til å optimalisere Windows.

Les også: Gratisprogrammer

Dette er programmer som rydder og fjerner overflødige filer, programmer for defragmentering, og verktøy som gjør innstillinger lettere tilgjengelige.

Du bør imidlertid unngå å installere for mange slike programmer samtidig – det kan overbelaste systemet og gjøre PC-en tregere og/eller ustabilt.

Før du setter i gang

Selv om programmene på denne siden i utgangspunktet er trygge, kan uhell skje. Ta uansett regelmessig sikkerhetskopi av viktige data. Det kan i tillegg være lurt å opprette et gjenopprettingspunkt.
Dette er programmene vi kan anbefale

 • Ccleaner er et program som kan brukes til å rydde i Windows, og gjør denne jobben ganske grundig. Les mer om programmet på denne siden.

  ccleaner0

 • Ccleaner Enhancer er et program som fører til betraktelig økning av mulighetene i programmet Ccleaner, det vil si det øker antall programmer som er mulig å rydde opp i. Ccleaner må være på plass før du eventuelt installerer Ccleaner Enhancer.

  Vær oppmerksom på at programmet prøver å installer en ekstra verktøylinje, men dette kan du velge bort under installasjonen, dersom du ønsker det.

 • Ultimate Windows Tweaker er et program som gir veldig enkel tilgang til innstillingsmuligheter i Windows 10, alt på ett sted. Les mer om programmet i vår artikkel.

 • Wipe er et program som ligner på Ccleaner, men det fokuserer spesielt på å rydde bort data fra PC-en som har med personvern å gjøre. Det fjerner data som andre programmer samler etter installasjon og bruk.

  Wipe går grundigere til verks enn Ccleaner når det gjelder slik data, men brukeren kan selv bestemme hva som blir fjerner, ved å sette en hake ved enkelte saker i programvinduet.

 • PC Decrapifier fjerner programmer som er definert som såkalt «crapware» eller «bloatware», det vil si det utviklerne av PC Decrapifier har definert som søppelprogrammer – dette er programmer som anses å gjøre PC-en tregere, gir uønskede sprettoppvinduer, tilfører verktøylinjer til nettlesere, eller på andre måter medfører uønskede handlinger eller verktøy. På nettsiden pcdecrapifier.com finner du en liste over slike uønskede programmer. Les mer om programmet i vår artikkel.

  Bilde: pcdecrapifier.com

  Bilde: pcdecrapifier.com

  Før du setter i gang, bør du la programmet sjekke om du har den siste programversjonen via «Check for Updates»-knappen. Videre bør du opprette gjenopprettingspunkt via «Create Restore Point»-knappen, for å kunne gå tilbake med systemet, dersom programmet skulle utføre en uønsket handling.

  PC Decrapifier er superenkelt å bruke – programmet skanner PC-en for såkalt søppelprogramvare, du merker programmene du ikke ønsker å ha på maskinen, og velger «Next».

  «Problemet» med PC Decrapfier er at det ikke går veldig grundig til verks, det vil si det viser ikke alle installerte programmer. For å kvitte deg med flere uønskede programmer – les vår guide.

 • Autorun Organizer er et program som kan brukes til å fjerne programmer i Windows-oppstarten, og dette kan bidra til å gjøre PC-en raskere. Les mer om programmet i vår artikkel.

 • AppCleaner er et program som fjerner midlertidige filer, avinstallerer programmer og rydder i registeret. Dette er også et program som ligner Ccleaner, men det har en tilleggsfunksjon som gir muligheten til å kontrollere programmer i Windows-oppstart.

 • Sysinternals Suite er en samling av mange småprogrammer for avansert kontroll av Windows. Disse programmene er såpass avanserte at du bør vite en del om det som skjer i Windows, og derfor anbefales programmene ikke for nybegynnere. Les mer på denne siden.

  process_explorer

 • SlimCleaner er ett av mange gratisprogrammer som kam brukes til å optimalisere Windows.

  Det som skiller SlimCleaner fra andre optimaliseringsprogrammer, er at det bruker nettskyen som base for optimaliseringen. Dette betyr i praksis at informasjon om din PC blir sendt ut på nettet.

  Det som sendes tilbake til din PC er en optimaliseringsplan basert på vurdering fra andre brukere. Programmet bruker med andre ord sosiale tjenester for å samle inn meninger fra flere brukere om nettopp din PC. Dette er i hvert fall det utviklerne sier om SlimCleaner – les mer.

 • Defraggler er et program som defragmenterer harddisken. Dette programmet er fra samme utviklere som Ccleaner. Det er en god ide å rydde først, og defragmentere etterpå. Les mer om defragmentering i vår guide.

 • Auslogics Disk Defrag er et godt alternativ for å defragmentere harddisken.
 • Winpatrol kan brukes til å optimalisere og overvåke Windows. Programmet kan for eksempel varsle brukeren dersom uønskede endringer skjer i systemet.

 • System Explorer er et program som gir detaljert informasjon om prosesser, oppgaver, oppstartprogrammer, drivere og tjenester i Windows.

  Programmet kan blant annet brukes til å overvåke potensielt uønskede prosesser. Det kan brukes til å sjekke (via høyreklikk) mistenkelige filer opp mot tjenester som VirusTotal, Jotti, og System Explorers egen fildatabase.

 • Glary Utilities gir deg flere verktøy på ett sted, i et oversiktlig grensesnitt. Dette er verktøy som på ulike måter kan brukes til å optimalisere Windows.

 • What’s Running er et program som viser hvilke prosesser som kjører i Windows.

 • Advanced SystemCare er et program som kan brukes til å fikse og rydde i Windows. Har et ganske enkelt grensesnitt.

 • Fresh UI er et program som gir enkel tilgang til innstillinger i Windows. Programmet støtter i utgangspunktet Windows 95, 98, Me, Windows NT, 2000 og XP.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.