Dette kan du gjøre med apper som låser seg

Har du opplevd at et program slutter å reagere i Windows, at det låser seg eller krasjer? Hvis dette skjer ofte bør du kanskje gjøre noe med det?! På denne siden får tips og gode råd om dette problemet.

Les også: Slik fikser du Windows-problemer!

Det kan være mange årsaker til at du får en slik melding eller at du får problemer med programmer. Det kan være manglende ressurser, for eksempel for lite minne, eller årsaken kan være virusinfisert PC. Det som pleier å hjelpe er å restarte PC-en, men det er jo litt kjedelig hvis du må gjøre dette ofte.

Forslag til tiltak
Du kan prøve følgende. Prøv det ene tiltaket etter det andre helt til du finner det som fungerer:

 1. Avslutt programmet på en vanlig måte og kjør på nytt for å se om det hjelper.

 2. Avslutt programmet i Oppgavebehandling – hvis programmet har låst seg helt og ikke lar seg avslutte normalt kan du prøve å avslutte programmet via oppgavelinjen og oppgavebehandling. Høyreklikk på oppgavelinjen nederst og velg oppgavebehandling. Da får du opp en liste med programmer. Høyreklikk på ett av programmene og velg avslutt. Det kan hende du må vente en stund før det aktuelle programmet faktisk avsluttes, og eventuelt gjøre dette gjentatte ganger. Bruker du Windows 10 må du klikke på «Flere detaljer»-lenken nederst i Oppgavebehandling-vinduet. Du får da opp et vindu med flere faner. En av fanene er prosesser. Du kan høyreklikke på en av disse og velge Avslutt oppgave.

 3. Restart PC-en er et tiltak som pleier å hjelpe. Du får rett og slett en fersk start. Dersom problemet fortsetter, det vil si at noen av programmene dine låser seg eller krasjer ofte, må du fortsette å finne en løsning. Dersom ikke PC-en lar seg restarte, det vil si den låser seg totalt, kan du holde nede av/på-knappen, altså den fysiske knappen på PC-en helt til PC-en avsluttes.

 4. Skann PC-en med antivirus. Du finner antivirus i vår guide.

 5. Sikker modus – prøv å kjøre programmet i sikker modus. Dersom dette hjelper har problemet sannsynligvis noe med drivere å gjøre. Les mer om oppdatering av drivere i vår guide.

  • Slik får du tilgang til sikker modus med Windows 10: Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Gjenoppretting. Klikk på «Start på nytt»-knappen under «Avansert oppstart». Du får da flere alternativer under oppstarten. Velg Feilsøking, Avanserte alternativer og Oppstartinnstillinger. Klikk på «Start på nytt»-knappen. Du får da opp en meny med flere alternativer. Velg Sikker modus («Safe Mode») eventuelt Sikker modus med nettverkstilkobling («Safe Mode with Networking») dersom du trenger internett-tilgang.

  • Slik får du tilgang til sikker modus med Windows 7: du må holde nede en tast (dette er gjerne F8) på tastaturet mens du starter PC-en og velge sikker modus fra menyen.

 6. Deaktiver maskinvareakselerasjon for å se om det hjelper. Maskinvareakselereasjon betyr å bruke PC-ens maskinvare for en bestemt oppgave. Hensikten er å gjennomføre oppgaven raskere enn den ville blitt gjennomført dersom oppgaven kun var drevet av programvare. Dette kan øke ytelsen betraktelig, men bivirkningen er at denne muligheten kan gjøre programvare ustabil.

  Slik kan du deaktivere maskinvareakselerasjon: Skriv skjerm i søkevinduet i Windows og klikk på skjerm-appen som dukker opp. Klikk på «Avanserte innstillinger»-lenken og velg Feilsøking. Dersom «Endre innstillinger»-knappen er deaktivert, da tillater ikke den installerte driveren at det gjøres endringer her og dermed kan du ikke gjøre noe mer her – det kan hende at du må oppdatere skjermdriveren for å aktivere denne muligheten.

  Hvis derimot denne knappen er aktivert kan du klikke på den og du får en skala som gjør det mulig å justere akselerasjonen. Drar du skalen helt til venstre betyr det at du deaktiverer akselerasjonen, men hvis du drar den til høyre betyr det at du aktiverer den. Du kan eventuelt teste ut dette hvis du har muligheten, for å¨se om det hjelper for ustabile programmer.

 7. Deaktiver/avinstaller tilleggsprogram(mer) – dersom programmet bruker tilleggsprogrammer kan dette være årsaken til at det aktuelle programmet er ustabilt. Kjør programmet i sikker modus, deaktiver/avinstaller tilleggsprogrammer. Du kan eventuelt kjøre et program i sikker modus ved å bruke /safe-bryter, for eksempel ved å skrive winword.exe /safe i søkevinduet i Windows og trykke på Enter.

 8. Avinstaller det aktuelle programmet og installer det på nytt.

 9. Installer mer fysisk minne (RAM). Les mer i vår guide.

Det kan absolutt hjelpe å ta en gjennomgang med optimalisering av PC-en, les mer om dette i vår guide.

Diverse programmer som har sluttet å reagere

Her finner du tips dersom følgende programmer/tjenester slutter å reagere:

 • Skriver
  Høyreklikk på den aktuelle skriveren i Kontrollpanel (Maskinvare og lys, Enheter og skrivere) og velg Feilsøking. Dersom ikke dette hjelper kan du sørge for at du har den nyeste driveren for skriveren – høyreklikk igjen på den samme skriveren i Kontrollpanel, velg Skriveregenskaper og Avansert. Klikk på Ny Driver-knappen for å se om et finnes en nyere driver for skriveren.

 • Skjermdriver
  Får du en melding om at skjermdriver har sluttet å reagere kan det hende at du har for mange visuelt krevende programmer oppe samtiig, for eksempel video, grafikk, spill og bildebehandling. Du vil også få dette problemet hvis du har et gammelt skjermkort og/eller gammel skjemdriver i PC-en din, eventuelt en driver som ikke er kompatibel med Windows 10.

  Du kan eventuelt prøve følgende knep hvis dette skjer ofte:

  • Driver – sørg for å ha oppdatert skjermdriver. Dette kan du gjøre via Kontrollpanel (høyreklikk på Startknappen hvis du har Windows 10), Maskinvare og lyd, Enheter og skrivere, Enhetsbehandling. Dobbeltklikk på Skjermadaptere og høyreklikk på en av dem, for eksempel NVIDIA og klikk på Oppdater driverprogramvare.

  • Reduser effekter – du kan med fordel prøve å redusere ulike typer effekter i Windows for å redusere belastningen på systemet. Dette kan du gjøre via Kontrollpanel (høyreklikk på Startknappen hvis du har Windows 10), System og sikkerhet, System, Avasnerte systeminnstillinger, Ytelse, Innstillinger. Her får du tre alternativer:

   • Avgjør atomatisk hva som er best for min datamaskin.
   • Tilpass for best utseende.
   • Tilpass for best ytelse.

   Her bør du kanskje velge det siste hvis du har problemer med ustabile programmer. I tilleg kan du deaktivere (ved å fjerne haken) en rekke visuale effekter for å gjøre PC-en mer stabil.

 • Microsoft Word
  Dersom du opplever at Word-programmet slutter å fungere, eventuelt at du ikke kan åpne dokumenter, er det sannsynlig at det er noen tilleggsprogrammer som er årsaken. Da kan du kjøre (via søkevinuet i Windows) kommandoen winword.exe /a slik at ingen tilleggsprogrammer kjøres. Du finner mer informasjon om oppstartbrytere for Word på support.microsoft.com.

  Klikk på Ja når du spurt om du ønsker å åpne Word i sikker modus. Deretter kan du klikke på Fil, Alternativer og Tillegg. Her kan du bla i tilleggene og fjern haken ved tillegget du tror er synderen. Klikk på OK for å bekrefte.

  Vurder å deaktivere maksinvareakselereasjon. Les mer om dette under deaktiver maskinvareakselerasjon tidligere i denne artikkelen.

 • PowerPoint
  Er PowerPoint blitt ustabil bør du først sørg for at du har den siste oppdateringen. Sjekk om PowerPoint har en integrering med et antivirusprogram. Fjern eventuelt denne integreringen i antivirusprogrammt. Du kan eventuelt prøve å deaktivere antivirusprogrammet. Tilleggsprogrammer kan gjøre PowerPoint ustabilt. Start programmet i sikker modes ved å skrive powerpoint /safe. Du kan eventuelt deaktivere enkelte tilleggsprogrammer via Fil, Alternativer, Tillegg. Her kan du aktivere eller deaktivere enkelte tilleggsprogrammer. Hjelper ikke dette kan du prøve å reparere PowerPoint. Høyreklikk på Start og velg Programmer og egenskaper. Høyreklikk på PowerPoint og velg Endre og deretter Reparer.

 • Outlook
  Hvis du opplever at Outlook krasjer eller henger ofte kan du prøve følgende:

  1. Kjør Outlook i sikker modus. Dette gjør du ved å skrive outlook.exe /safe i søkevinduet i Windows og trykker på Enter. Dersom dette fungerer uten problemer er det sannsynligvis et tilleggsprogram som fører til at Outlook er ustabilt. Du bør da deaktivere det ene tilleggsprogrammet etter et andre for å finne ut hvem som er syneren.

  2. Deaktiver maksinvareakselerasjon for Outlook for se om et hjelper. Kjør Outlook og klikk på Fil, Alternativer, E-post, Skriv meldinger, Valg for redigering, Avansert. Her kan du deaktivere maskinvareakselerasjon via skjem-delen. Start Outlook på nytt for å se om dette hjelper.

  3. Ouloot kan rett og slett være opptatt med spesifikke oppgave. Det kan være lurt å vente til Outlook er ferdig med denne oppgaven.

  4. Datamappen til Outlook kan være for stor. Prøv å slette noen uønskede medlinger for å redusere denne mappen.

  5. Du kan prøve verktøyet «Inbox Repair Tool». Dette verktøyet er innebygd og du finner det på C:\Programfiler\Microsoft Office\root\Office16, men dette avhenger av hvilken Office-versjon du har. Du kan uansett søke etter verktøyet (scanpst.exe) og kjøre det som administrator. Legg inn navn og plassering av filen og klikk på Start. Du vil etter hvert få opp et programvindu med en mulighet til å klikke på en Reparer-knappe og reparasjon kan starte.

 • Internet Explorer
  Opplever du at nettleseren Internet Explorer slutter å reagere eller låser seg? Her får du tips:

  1. Kjør programmet Ccleaner for å fjerne midlertige filer.

  2. Kjør et antivirus for å sjekke om PC-er virusinfisert.

  3. Klikk på verktøy-knappen øverst til høyre i Internet Explorer og velg Alternativer for Internett. Klikk på Sikkerhet-fanen og klikk på «Tilbakestill alle soner til standardnivå», for å se om dette hjelper.

  4. Kjør Internet Explorer uten tillegg hjelper ikke dette kan du klikke på Start, Alle programmer, Tilbehør, Systemverktøy. Her kan du kjøre Internet Explorer (ingen tillegg).

   Bruker du Windows 8 eller Windows 10 kan du kjøre iexplore.exe –extoff fra søkevinduet i Windows. Da kjører du Internet Explorer uten tilleggsprogrammer. Du kan eventuelt klikke på verktøy-ikonet øverst til høyre i Internet Explorer og velge Administer tillegg. Her kan du aktivere og deaktivere det ene tillegget etter det andre for å sjekke hvilket tillegg som gjør Internet Explorer ustabil.

  5. Tilbakestill Internet Explorer. Klikk på verktøyikonet øverst til høyre, velg Alternativer for Internett, Avansert. Klikk på Tilbakestill…-knappen. Da slettes midlertidige filer, verktøylinjer og tilleggsprogrammer deaktiveres, pluss at alle innstillinger tilbakestilles til det de var når Internet Explorer ble brukt for første gang. Dersom du gjør dette må du installere eventuelle tilleggsprogrammet en gang til.

  6. Bruk programvaregjengivelse i stedet for GPU-gjengivelse for å se om dette gjør Internet Explorer mer stabil. Denne innstillingen finner ved å klikke på verktøy-ikonet øverst til høyre i Internet Explorer, velge Alternativer for Internett, Avansert. Sett en hake ved «BBruk programvaregjengivelse i stedet for GPU-gjengivelse» under «Akselerert grafikk».

 • Windows
  Dersom Windows finner på å krasje eller låse seg mange ganger kan du prøve følgende tiltak:

  1. Du kan prøve å sette Windows tilbake til et gjenopprettingspunkt. Les mer om dette i denne og denne artikkelen.

  2. Deakriver Aero hvis din Windows-versjon ha det. Dette kan du gjøre via Kontrollpanel (høyreklikk på Startknappen hvis du har Windows 10), System og sikkerhet, System, Avasnerte systeminnstillinger, Ytelse, Innstillinger.

  3. Kjør Ccleaner.

  4. Kjør et antivirusprogram.

  5. Sørg for å ha Windows oppdatert.

  6. Ta en gjennomgang og avinstaller programmer du ikke trenger. Den enkleste måten er å bruke PC Decrapifier.

  7. Kjør Autorun Organiser for å fjerne programmer i oppstarten.

 • Kilde: thewindowsclub.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *