Rediger bildene dine direkte i nettleseren!
Polarr Photo Editor er et program som kan brukes til å redigere digitale bilder. Programmet er helt gratis, men på enkelte områder er det like bra som et bildeprogram profesjonelle fotografer bruker.
Les også: De beste fotoappene
Dette programmet finnes både for web, men er også tilgjengelig for nedlasting som en utvidelse for nettleseren Google Chrome. I tillegg kan Polarr lastes ned som app for Windows, iOS, Android og Blackberry. Du finner alle lenkene og den webbaserte utgaven på polarr.co.
Appene finnes i både gratisversjon og en avansert Pro-versjon du må betale for. Den webbaserte utgaven er helt gratis, det vil si den utgaven som kan brukes direkte i nettleseren.
Polarr imponerer
Selskapet som står bak Polarr mener selv at deres tjeneste kan konkurrere med kommersielle programmer som Adobe Lightroom. De mener Polarr både er lettere å kjøre og at det tilbyr flere av de samme funksjonene som Lightroom tilbyr. Vi er faktisk langt på vei enige med selskapet.
Vi må likevel understreke at som helhet er Pollarr ikke i nærheten av Adobe Lightroom funksjonsmessig, men når det gjelder finjustering av bilder som justering av blant annet lys, skygge, eksponering, kontraster og detaljer, finner du nesten det samme i Lightroom og Polarr.
Slik fungerer Polarr
Du finner Polarr Photo Editor for Web på polarr.co (klikk på «Web Browser»). Hvis du ikke ser webutgaven på siden kan du få direktetilgang på v3.polarr.co. Klikk på Open-knappen for å åpne selve tjenesten – den åpnes i et eget vindu.
I neste vindu får du to valg. Du kan fortsette med en såkalt Filmstrip (veiledning) eller du kan klikke på Close-knappen for å gå direkte til selve tjenesten.
Veiledning
Hvis du fortsetter med Filmstrip, altså klikker på Next-knappen, får du en kort veiledning om hvordan du kan bruke tjenesten. Du klikker på Next-knappene, helt til du kommer til det siste Filmstrip-vinduet, da klikker du på Done-knappen for å avslutte veiledningen, og dermed åpnes selve Polarr Photo Editor.Polarr Photo Editor
Du får opp selve programvinduet etter veiledningen. Tjenesten importerer automatisk to testbilder som du kan eventuelt leke med for å bli vant til tjenesten, og ellers gjør det du vil med.
Du kan importere dine egne bilder via en av menyknappene øverst til venstre i programvinduet. Det er knappen i midten (se den røde pilen).
Det er uklart om Polarr støtter ulike typer raw-filer, men vi har ingen problemer med å åpne og redigere CR2-filer fra Canon-kameraer.
En av fordelene med Polarr er at det viser Exif-informasjon om et bestemt bilde, det vil si informasjon om blender, lukker og ISO.
Øverst i bildet finner du knappene Show me how to improve this photo og No, thanks. Klikk på den første knappen hvis du ønsker å få en veiledning fra tjenesten om hvordan du kan redigere det bestemte bildet slik Polarr tror er best for bildet. Eller du kan si nei til hjelpen ved å klikke på No, thanks.
Hvis du velger å følge veiledningen, vil du i neste vindu få opp to bilder som viser på den ene siden originalbildet og det andre viser bildet slik det ser ut etter redigering. Du kan lukke vinduet via Close tutorial-knappen, eller du kan få videre veiledning (Start tutorial) fra tjenesten om hvordan du kan forbedre lysforholdene i bildet.
Velger du Start tutorial får du trinnvis veiledning som viser hvordan du kan forbedre bildet med Polarr Photo Editor. Du klikker på Next-knappene for å gjennomgå veiledningen og avslutter med Done-knappen. For ordens skyld, denne veiledning fungerer kun som veiledning og er ikke en reell redigering. Du må med andre ord selv redigere bildet.
Kontroll på venstre siden
På venstre siden i Polarr-vinduet kan du velge filtre, historikk, import og eksport.
Her finner du også mulighet til å lese mer om Polarr, endre språkversjon (Polarr finnes dessverre ikke i norsk språkversjon) og du kan abonnere på nyhetsbrev fra selskapet som utvikler Polarr.
Videre har du en knapp for å angre på eller gjenta en handling.
Kontroll på høyre siden
Det er her magien ligger og hvor Polarr imponerer som en fototjeneste, fordi her finner du justeringsmuligheter som kan sammenlignes med verktøy som profesjonelle fotografer bruker, for eksempel Adobe Lightroom.
Her finner du følgende kontroll-eller redigeringsmuligheter: zoom, fullskjermmodus, visning av før/etter, visning av originalbildet, beskjæringsmulighet og maskeringsverktøy.
Under Adjustments-knappen finner du flere justeringsmuligheter for eksponering, lysstyrke, kontrast, skygge, hvitt, svart og så videre, inkludert histogram.
Du kan justere bildet ved å dra skalaene på bildeegenskapene under Basic, Dynamics, Atmosphere, Detail, Optics, HSL-fargejustering, Curves og Toning.
Dette er imponerende brukervennlig, du ser endringene på selve bildet samtidig som du redigerer. Ikke nok med det, angremulighetene er også meget gode, du kan dobbeltklikke på enkelte av skalaene for å nullstille den spesifikke skalaen, og du kan nullstille hele bildet ved å klikke på Reset adjustmens-knappen.
Polarr kan på enkelte områder sammenlignes med Lightroom
Polarr ligner faktisk en del på bildeprogrammet Adobe Lightroom, som er tilrettelagt for profesjonelle fotografer. Det er ganske utrolig at dette er gratis og webbasert – det kan brukes direkte i nettleseren!
Det som derimot mangler i Polarr, og hvor Lightroom er suverent, er muligheter til å organisere et stort antall bilder. Polarr mangler også avanserte funksjoner som virtuelle kopier og snapshot, for å nevne noe. Det er på grunnleggende redigering Polarr er like avansert og brukervennlig som Lightroom.
Kilde: petapixel.com
Det var da litt av en clickbait-overskrift 😉
Har du lest hele artikkelen?