Bruk kamera-simulator til å lære fototeknikk

photoskop2

Det finnes faktisk ganske mange tjenester og nettsteder som gir deg interaktiv opplæring i fototeknikk med såkalte kamerasimulatorer.

Les også: De beste fotoappene

Dette er tjenester som simulerer mekanismen i kameraer og som du kan bruke til å se med egne øyne hvordan et bilde endres i forhold til hvordan du endrer kamerainnstillingene.
Photoskop

Photoskop.com er en tjeneste som tidligere har vært tilgjengelig som prøveversjon, men som nå er blitt lansert i en ferdig versjon. Tjensten fungerer direkte i nettleseren, men du må ha Adobe Flash installert for å kunne bruke den.

Denne tjenesten er laget for fotointeresserte som ønsker å lære om samspillet mellom blender, lukker og ISO virker. Du kan selv se hvordan disse innstillingene påvirker et bestemt bilde.

Er du usikker på hvitbalanse, brennvidde og dybdeskarphet, gir denne tjenesten også et innblikk i disse fototeknikkene. Du justere selv innstillingene og kan se hvordan de endrer et bilde.

Dette er en nettbasert kamera-simulator. Det du kan gjøre på Photoskop.com er å klikke på Start Now for å starte tjenesten. Du vil da få opp et bilde hvor du kan justere blender-verdier (f-tall). Klikk på Start for å starte øvelsen. Her er det bare å klikke på et sted i bildet for å aktivere øvelsen. Øvelsen går altså ut på å justere blenderverdien (Aperture) og samtidig se hvordan dette endrer bildet.

Du trenger forresten ikke å klikke på Start Now – du kan bare besøke nettstedet Photoskop.com og skrolle nedover for å få tilgang til de forskjellige oppgavene.

Blender, lukker, ISO, brennvidde og hvitbalanse

photoskop3

Du finner alle øvelsene på photoskop.com. Photoskop tilbyr følgende øvelser:

 • Hvitbalanse

  Du kan teste ut for å se hvordan et kamera virker. Du får opp et bilde hvor innstillingene for blender, lukker og ISO er faste, mens det er du som skal justere hvitbalansen til auto, overskyet, dagslys, blits, lysstoffrør , optimal, skygge og tungsten lyspære.

 • Blender
  Se hvordan forskjellige f-verdier endrer et bilde. Husk at et lavt f-tall betyr større blenderåpning (mer lys) og høyt f-tall betyr mindre blenderåpning (mindre lys).

 • Lukker
  Juster lukkertiden fra 1/125 til 1/2 sekunder og se hvordan et bilde endres.

 • ISO
  Se hvordan ISO 200 til 3200 påvirker et bilde.

 • Blender og lukker
  Her kan du justere både blender og lukker, mens ISO-en har en fast verdi.

 • Brennvidde
  Ulike objektiver forskjellig brennvidde. Et standard-objektiv har for eksempel en brennvidde på 50 mm. Jo større brennvidden er jo mer zoomer du inn på motivet. Her kan du justere brennviddden fra 16 til 300.

 • Dybdeskarphet
  En liten f-verdi (stor blenderåpning) gi mindre dybdeskarphet. En stor f-verdi (liten blenderåpning) gir større dybdeskarphet. Her kan du justere f-verdien for å se dette med dine egne øyne. En klassisk fototeknikk er å ta et bilde av en gjenstand hvor gjenstanden er i fokus, mens bakgrunnen er uskarp – dette får du til ved å bruke liten f-verdi på kameraet, altså stor blenderåpning.

 • Kamerainnstillinger
  Det handler om å lære å justere kamerainnstillinger i forskjellige scenarioer.

Andre kamerasimulatorer

Photoskop er slett ikke den eneste tjenesten som tilbyr interaktiv foto-opplæring med simulatorer. Dette er bare noen av alternativene:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *