Guide: Photoshop

Adobe Photoshop er et program for å redigere bilder og er av de fleste ansett som det beste programmet for denne oppgaven. Det er blitt såpass anerkjent at mange snakker om å photoshoppe (verb) når de snakker om avansert manipulering av bilder, på samme måten som mange snakker om å google (verb) noe når de søker etter noe på internett.

Les også: Guide: Adobe Creative Cloud

Denne artikkelen er en guide om Photoshop. Du vil både finne grunnleggende informasjon om, og du vil også finne en del tips og triks for Photoshop.

Hvor mye koster egentlig Photoshop?

Adobe Photoshop kan skaffes på ulike måter og til forskjellig pris. Du kan abonnere på hele Creative Cloud-pakken, da koster den 590 NOK per måned. Du kan abonnere på kun Photoshop, da betaler du 188 NOK per måned. Den rimeligste pakken er Photoshop + Lightroom, og prisen er i skrivende stund 117 NOK per måned. Les mer i våre Creative Cloud-guide.

Grensesnittet

Selve Photoshop-grensesnittet er delt i flere områder. På toppen finner du menyer som Fil, Rediger og Bilde. Det er her du får tilgang til alle funksjonene i Photoshop.

Det kan nevnes at du kan bruke Adobe Bridge til å organisere dine bilder, altså i tillegg til Photoshop. Bridge er gratis – les mer i vår Bridge-guide.

Like under menyene finner du ikoner som gir deg tilgang til finjustering av verktøyene. Disse ikonene vil endre seg i forhold til hvilket verktøy du velger på den å venstre siden.

photoshop01

Verktøylinje på venstre siden. Her får du tilgang til 25 forskjellige verktøy som kan brukes til å redigere bilder. Her finner du følgende verktøy: flytte, markering, lasso, hurtigvalg, beskjæring, pipette, flekkreperasjonspensel, pensel, klonestempel, historikkpensel, viskelær, gradering, gjør mindre skarpt, gjørr lysere, penn, tekst, banemerking, rektangel, hånd, zoom, rediger verktøylinje, forgrunnsfarger, bakgrunnsfarger, hurtigmaske og skjermmodus.

Du kan lagre ditt eget arbeidsområde

photoshop_jobb

Det geniale med den nyeste Photoshop-versjonen er at du kan velge hvilke verktøy du ønsker å ha tilgang til, og du kan lagre ditt eget arbeidsområde. Du kan merke verktøyene via Vindu-menyen øverst til venstre, og du kan dra verktøyvinduer til den plasseringen i Photoshop-vinduet du selv ønsker.

I tillegg har du tilgang til flere forskjellige arbeidsområder via rullegardinmenyen øverst til høyre. Standardvalget gir deg tilgang til de viktigste verktøyene, men du kan også velge 3D, grafikk og web, bevegelse, male og fotografering.

Har du gjort endringer i et arbeidsområde, og ønsker å gå tilbake til standardvalget, kan du bare velge «Tilbakestill viktigste». Du kan eventuelt lagre et nytt arbeidsområde ved å velge «Nytt arbeidsområde», gi det nye området et unikt navn og du får tilgang til dette via den samme menyen.




Filformater

Photoshop støtter ganske mange filformater. Her finner du en oversikt over de viktigste:

  • Raw
    RAW er bilder som kommer direkte fra kamerasensoren – ukomprimert og ubehandlet. Raw er egentlig ikke noe «bildeformat», fordi det ikke har noen praktisk betydning før det er blitt konvertert til et filformat som JPEG. Les mer om forskjellen mellom raw og JPEG i vår guide om RAW-filer.

    Det er ikke slik at Photoshop støtter «alle» raw-filer, men Photoshop støtter de aller fleste. Det finnes en komplett oversikt over kameraer som er støttet av Photoshop på adobe.com.

  • JPEG
    JPEG er de vanligste filformatet og det som de fleste bruker. Det er et komprimert format som fjerner en del informasjon om bildet som anses som «uventlig». Dette informasjonstapet vil vi i fleste tilfeller ikke merke. Fordelen er at filstørrelsen blir vesentlig redusert og derfor passer JPEG-filer meget bra for visning på web og for deling av bilder.

  • DNG
    DNG er Adobe sin utgave av raw-formatet. Tanken er at DNG skal være mer praktisk enn raw-filer fra kameraet.

  • PSD
    Et filformat som tar vare på alle Photoshop-egenskapet. Bruker komprimering men uten informasjonstap. Har en øvre grense på 2 GB-størrelse.

  • TIFF
    Et filformat som tar vare på alle Photoshop-egenskapet. Bruker komprimering men uten informasjonstap. Har en øvre grense på 4 GB-størrelse.

  • PNG
    Populært filformat for nettsider.

  • GIF
    Et filformat med maksimum 256 farger. Fungerer greit på nettsider men kvaliteten er ikke all verden. Har en fordel ved at den kan innholde animasjon.

  • Video og lyd
    Photoshop støtter en rekke video- og lydformater som MOV, .264, AVI, MP3, MP4, AIFF,

  • PDF
    Et format for filer med tekst og bilder.

Slik blandes lag i Photoshop

Har du noen gang lurt på hva som egentlig skjer når du jobber med lag i Photoshop? Det handler om såkalt blending modus. Forståelsen av dette er grunnleggende for å forstå hva som skjer når du jobber med lag i Photoshop. Blending modus tar pikslene (fargene) i ett lag og blander disse sammen med pikslene i et annet lag. Les mer i vår artikkel.

Fokus-stakking

Det dreier seg om å ta mange bilder av samme motivet, men enkelte bilder har fokus på forskjellige steder i motivet. Meningen er å sette sammen alle bildene i Photoshop og å lage ett bilde hvor hele bildet er i fokus, dette er en teknikk som kalles for fokus-stakking.

Du kan starte med å kjøre Adobe Lightroom. Les vår Lightroom-guide hvis du ikke er vant til å bruke programmet. Velg bildene du ønsker å behandle – du kan holde nede SHIFT-tasten mens du merker det første bildet og det siste, da merkes alle bildene samtidig. Klikk på menyen Photo, Edit in og Open as layers in Photoshop.

Det neste du kan gjøre er å justere bildene samtidig. Merk alle lagene i Photoshop. Klikke deretter på Rediger i Photoshop og Juster lag automatisk. Velg gjerne automatisk og klikk på Ok. Du kan eventuelt fortsette å justere bildet slik du ønsker å ha det. Til slutt kan du klikke på menyen Rediger og Blend lag automatisk. Velg Stakk bilder og klikk på Ok.

Du har nå ett bilde som er laget av flere bilder med fokus på ulike deler av motiv, altå fokus stakk.

Denne videoen viser hvordan dette kan gjøres:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Slik fjerner du et uønsket element fra et bilde

photoshop_fjern1

Dette er en funksjon som er en av de mest populære ved manipulering av et bilde.

Det å fjerne uønskede flekker, objekter og elementer er blitt utrolig enkelt i den nyeste versjonen av Photoshop.

Det du kan gjøre er å klikke på lassoverktøyet på verktøylinjen til venstre og dra en linje rundt hele objektet du ønsker å fjerne.

 

photoshop_fjern2

Du kan deretter klikke på Rediger-menyen øverst til venstre og velger Fyll. Velg Innholdstilpasset og eventuelt sett en hake ved fargetilpasning, og til slutt klikk på OK. Da skal det uønskede objektet være fjernet. Så enkelt er det.

Du ser resultatet på bildene her til høyre. Bildet på toppen har en synlig grein fra et tre øverst i høyre hjørnet. Denne greinen er fjernet på bildet under.

Kombiner to bilder i ett – metode 1

Det å sette sammen to bilder i Photoshop kan du gjøre på flere forskjellige måter. Det vi skal vise her er en av de enkleste metodene.

Ha både Photoshop og Bridge kjørende og merk de to bildene som skal kombineres i Bridge. Gå til Verktøy-menyen i Bridge og velg Photoshop og «Last inn filer i Photoshop-lag». Du har da bildene i Photoshop i hvert sitt lag.

abs

tre

Du har da en liste med to lag. Plassér laget som skal være en bakgrunnen nederst i lag-listen. Du kan eventuelt klikke-og-dra laget hvis du ønsker å endre rekkefølgen.

Deretter skal du opprette en lagmaske på det øverste laget ved å velge Lag, Lagmaske og Vis alle i Photoshop. Du får da en hvit lagmaske ved siden av laget du har valgt. Aktiver graderingsverktøyet ved å klikke på det på verktøylinjen til venstre i Photoshop-vinduet.

abs_tre

Du kan nå klikke-og-dra en horisontal linje over hele bildet eller deler av det, for eksempel fra høyre til venstre. Du vil da få deler av begge bildene i samme bildet, men lagene har ulik synlighet fordi den hvite delen i graderingsverktøyet betyr at det valgte bildet er synlig, mens den svarte delen betyr at det valgte bildet skjules.

Her er det meningen at du skal prøve deg frem med forskjellig lengde på linjen som dras over bildet og du kan også dra fra venstre til høyre. Du kan til og med dra en linje på skrå. Her er det bare å prøve seg frem for å se hva som passer for de to bildene du selv har valgt.

Du ser resultat av vårt eksperiment på bildet her til høyre.

Kombiner to bilder i ett – metode 2

abs

and

Vi skal nå sette sammen ett bilde av to bilder. Til venstre er et bilde av vannoverflate og til høyre er et bilde av en and. Vi skal beskjære bildet av anden og plassere anden på vannoverflaten.

Start med å åpne to bilder i Photoshop og meningen er at det ene bildet (vannoverflaten) skal være en bakgrunn for det andre (anden).

Det første du gjør er å klikke på flytteverktøy-ikonet øverst i venstre-menyen i Photoshop. Deretter gjør du følgende (du må gjøre dette i én bevegelse, det vil si uten å slippe musepekeren før i 3. trinn):

  1. Klikk og dra bildet som skal være i forgrunnen. I vårt eksempel er det anden.

  2. Du har to bilder (bakgrunn og forgrunn) åpne i Photoshop og skal derfor se to filnavn på toppen av bilderammen. Du skal dra forgrunnsbildet til filnavnet av bakgrunnsbildet slik at bildet åpnes i Photoshop. Det er viktig at du ikke slipper taket på forgrunnsbildet som du klikket på i første trinn!

  3. Dra bildet videre ned til selve forgrunnsbildet og nå kan du slippe taket!

Du skal med andre ord først klikke på forgrunnsbildet, dra dette bildet til linjen i Photoshop som viser filnavnene til bildene, og deretter dra bildet ned igjen over selve bildet og først da skal du slippe taket på bildet. Da ser du at det ene bildet er plassert over det andre bildet.

Hvis du får varsler på skjermen om at bildene er av ulik størrelse og fargeformat, bare klikk på OK for å fortsette, fordi slike forskjeller spiller ingen rolle for det endelige resultatet.

Det neste du gjør er å velge Rediger og Fri transformering fra menyen i Photoshop. Nå kan du justere kantene på forgrunnsbildet slik at størrelsen blir slik du ønsker å ha den. Hvis du er så uheldig at du ikke ser kantene på bildet, kan du trykke på hurtigtasten CTRL+0 slik at kantene på forgrunnsbildet blir synlige. Du kan i tillegg holde nede Shift-tasten for å redusere størrelsen på bildet. Til slutt kan du klikke på ikonet som heter Utfør transformeringen eller trykk på Enter-tasten for å bekrefte handlingen.

Nå er bildene på riktig plass, men det som gjenstår er å beskjære forgrunnsbildet på en slik måte at det plasseres naturlig mot bakgrunnen. Klikk på Hurtgvalgverktøy-ikonet på venstre-menyen i Photoshop. Her kan du justere størrelsen på kosten hvis det er behov for dette. Deretter er det bare å klikke og dra rundt objektet på bildet slik at objektet merkes. I vårt tilfelle er det anden som skal merkes.

Hvis du føler at du har gjort feil i merkingen, kan du alltid angre ved å gå tilbake i historikken ved å klikke på det siste som skjedde der, det er sannsynligvis fri transformering.

abs_and

Nå kan du klikke på knappen Velg og masker… Her får du forskjellige alternativer, men det mest naturlige er å velge å vise bildet «På lag». Da får du bakgrunnsbildet du har valgt og du får det beskjærte bildet i forgrunn. Velg Utdata til «Nytt lag». Klikk på OK for å bekrefte. Hvis du klikker nå på Flytteverktøy-ikonet i venstre-menyen i Photoshop kan du flytte forgrunnsobjektet ditt du ønsker.

Ikke glem å velge Fil og Lagre som for å lagre resultatet.

Lenker

Vi har samlet de beste Photoshop-lenkene:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *