Nytt verdensomfattende dataangrep

Et nytt dataangrep har igjen rammet flere land i verden, inkludert Norge. Det dreier seg igjen om ransomware, det vil si et virus som krypterer datamaskinen og som krever løsepenger for å låse opp maskinen.

Les også: Hva er ransomware?

Utnytter samme sårbarhet som Wannacry
Ukraina er det landet i verden som skal være hardest rammet denne gangen. Blant selskapene som er rammet av dette er danske shippingselskapet Maersk. To selskaper i Norge skal være rammet, det er internasjonale selskaper med kontor i Norge.

Eksperter mener det nye viruset utnytter den samme sårbarheten i Windows som viruset Wannacry utnyttet. Det er en en variant av Wannacry vi ser nå, mener IT-professor Alan Woodward.

Det nye viruset ble først oppdaget i begynnelsen av 2017 med navnet Petya, mens det er den oppdaterte versjonen Petrwrap som nå herjer. Slik skadevare er en kjøp/salg-vare på nettet og prisen for den nyeste versjonen ligger på kun 28 USD (rundt 240 kroner), sier Andrei Barysevich fra sikkerhetsselskapet Recorded Future. Slike angrep kommer til å fortsette fordi de gir stor inntjening, mener Barysevich.

Infiserer via e-postvedlegg

Ekspertene har en teori om at det nye virus begynte å spre seg ved hjelp av et regneark som ble sendt via e-post. Den voldsomme spredningen denne gangen kan ikke forklares på en annen måte enn at det er fortsatt utrolig mange Windows-brukere som ikke har oppdatert sine datamaskiner. En del av forklaringen kan ligge i at en del selskaper har datamaskiner som styrer såpass kritiske systemer at de kan ikke ha noen nedetid og dermed kan de ikke startes på nytt for å bli oppdatert.

Slik beskytter du PC-en din

Sørg for å holde Windows oppdatert. I tillegg råder Nasjonal sikkerhetsmyndighet brukere til å være varsom med å åpne e-post fra ukjente avsenderadresser. Les mer på nsm.stat.no.

Kilder: Nasjonal sikkerhetsmyndighet, NRK, BBC

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *