Tips til deg som skal sende PC-en til reparasjon
Sliter du med problemer med PC-en din og har planer om å sende den inn til reparasjon/service? Her får du en del tips om hva du bør gjøre før du eventuelt sender inn PC-en din. Det er mye å tenke på og mye å være oppmerksom på – her får du oversikten.
Les også: Slik fikser du PC-problemer
Før vi går videre kan vi fortelle at du kan gjøre en del selv – da slipper du kanskje å måtte sende PC-en til service. Les mer om dette i vår guide. Hvis du derimot har såpass store problemer at du ikke kan løse dette selv eller at du rett og slett ikke er datakyndig nok, kan du lese videre.
Forholdsregler før du sender PC-en til reparasjon
For ordens skyld, mange av tipsene du får på denne siden avhenger av at du faktisk kan bruke PC-en. Dersom problemet er såpass alvorlig at du ikke kan starte PC-en, da kan du selvsagt ikke ta noen forholdsregler.
Det første spørsmålet du kanskje bør stille deg er om du kan stole på selskapet eller den personen du sender datamaskinen til. Er det for eksempel en service som drives av butikken du kjøpte datamaskinen, er dette gjerne seriøse folk som det går an å stole på. I så fall trenger du kanskje ikke å tenke så mye på å forberede PC-en før du sender den inn. Er det derimot et ukjent selskap med usikker bakgrunn bør du kanskje gjøre ekstra tiltak for å beskytte dine data.
Du må være forberedt på at service-selskapet spør deg om passordet ditt for å få tilgang til Windows slik at de kan reparere den. Er dette nødvendig? Må service-folka ha passordet ditt for å få tilgang til datamaskinen din? Som regel er ikke dette nødvendig. Du kan rett og slett si nei. Hvis vedkommende insisterer kan du lage en lokal konto i Windows og la vedkommende bruke denne, eventuelt gjestekonto. Det beste er jo å være forberedt på dette og at du allerede har aktivert kontoen.
Les også: Slik bytter du til lokal konto i Windows
Det er en fordel at du rydder på PC-en før du eventuelt sender den inn til service. Avinstaller programmer du ikke bruker. Kjør gjerne Ccleaner for å fjerne programmer og for å fjerne midlertidige filer fra PC-en. Les mer om Ccleaner i vår guide.
Har du sensitive filer på PC-en kan du bare flytte filene til for eksempel en ekstern harddisk og deretter slette filene fra PC-en. Du kan så flytte filene tilbake når PC-en leveres tilbake. Et alternativ er legge filene i en egen mappe og kryptere mappen – les mer.
Til slutt bør du ta sikkerhetskopi av viktige filer – les mer.
Kilde: thewindowsclub.com
Hele denne artikkelen er tullpreik, og bærer preg av at forfatter ikke vet hva han prater om. Som service tekniker i databransjen over mange år, kan jeg beklageligvis bare be lesere om å ignorere alt som blir skrevet i artikkelen.
– det er ikke noen selvfølge at dersom du leverer maskinen der du kjøpte den, at den derfor er trygg. Et verksted er sammensatt av individer uansett hvor den leveres. Dataene dine lagrer du på skyen, ikke lokalt på maskinen.
-Gir du ikke passord og brukernavn til verkstedet, blir maskinen satt til side, eller rett og slett formatert. Å ikke gi dette ut, vil koste deg som forbruker mer penger fordi du da tar opp mer tid for servicefolkene. Veldig mange verksted formaterer maskinene som kommer inn rutine messig. Data som ligger på maskiner som blir innlevert på verksted vil som regel komme bort, dersom du ikke betaler ekstra for at disse skal berges. Har maskinen virus, kan disse bli værende igjen i dataene på kontoen du ikke gir verkstedet tilgang til, og ingen erfaren reparatør vil levere ut en maskin han ikke har kunnet sjekke 100%. Er du redd for dine data og ikke kan skru på maskinen pga den er ødelagt, napper du enkelt ut harddisken din før den innleveres, dersom problemet ikke er assosiert med programvaren.
-Glem ccleaner og det tullet der, overfør filene dine til skyen, en ekstern harddisk eller annet eksternt media, og legg gjerne inn operativsystemet på nytt før du levere inn til reparasjon. Se på produsenten hjemmeside om det finnes noe restore funksjon. Hvis dette mislykkes, da går du til verksted med maskinen, gjerne med formatert harddisk.
Takk for kommentar, men det er ikke veldig troverdig å ha sterke meninger og samtidig velge å være anonym. Dessuten kritiserer du noe som faktisk ikke er skrevet i artikkelen, dvs du vrir på fakta.
Dette e faktiskt ingen dum ting og tenke på. Et PC verksted som spør etter passord har kanskje ikke heilt orden på hva de driver med.
En sammenligning er at vis verkstedet formaterer maskinen så kan de kanskje ikke noe annet enn nettopp og formatere maskinen.
Ett virkelig verksted med erfaring har ikke behov for passordet ditt. Da disse vil kunne hente ut alt de ønsker fra maskinen uansett, og etterpå formatere og ny installere maskinen for slutt bruker.
Selvfølgelig blir det lettere for verkstedet vis problemet er i selve systemet og ha passordet til maskinen. Men i de fleste tilfeller vil alle PC verksted formatere maskinen for og unngå problemer igjen etter en periode.
Den vanligste prosedyren for PC verksted e og se på maskinen, høre etter lyder og sjekke den med programmer som forteller om de enhetene som finnes i maskinen. Starter ikke maskinen vil en teknikker bytte ut deler på maskinen til den begynner og virke igjen, teknikker har da funnet problemet og erstatter delen som er ødelagt vis kunden ønsker dette.
Det e anbefalt at du bruker ett verksted som gidder og kommunisere med deg, at de dokumenterer hva de har gjort (fra punkt til punkt), som forbruker bør du ikke godta «Maskinen er re-formatert».