LibreOffice utkonkurrerer OpenOffice

libreoffice5

Kontorpakken OpenOffice trues nå av nedleggelse, fordi prosjektet mangler frivillige og utkonkurreres av blant annet LibreOffice. Det blir færre og færre som er villige til å jobbe videre med OpenOffice. Det er allerede mange som har forlatt OpenOffice til fordel for LibreOffice.

Historien bak OpenOffice og LibreOffice

Det tyske selskapet StarDivision utviklet kontorpakken StarOffice i 1999. Selskapet ble kjøpt opp av Sun Microsystems, endret navnet på kontorpakken til OpenOffice, og navnet ble senere endret til OpenOffice.org.
Prosjektet ble i 2010 kjøpt opp av Oracle, og selskapet fortsetter utvikling av kontorpakke under navnet Oracle OpenOffice. Da bestemte en del frivillige utviklere av prosjektet seg for å forlate det, opprette egen gruppe (The Document Foundation), og fortsette videreutvikling av prosjektet under navnet LibreOffice, altså separat fra Oracle. I 2011 bestemte Oracle seg for å donere prosjektet til Apache, og endre navnet på prosjektet til Apache OpenOffice.

Den opprinnelige kontorpakken (StarOffice) finnes altså nå i to utgaver som utvikles separat:

Hva er problemet med OpenOffice?

Hvilken utgave bør man velge? Apache OpenOffice eller LibreOffice? Hensikten med at de frivillige utviklerne forlot OpenOffice.org i sin tid, var å forsikre at utviklingen av prosjektet ville fortsette å være åpen. De inviterte også Oracle til å bli med i gruppen «The Document Foundation», men dette sa Oracle nei til.

Det er en fordel at utviklingen av kontorpakken fortsetter å være åpen og uavhengig av de store selskapene – derfor bør vi velge LibreOffice. Nå er altså LibreOffice i ferd med å utkonkurrere OpenOffice og det er en positiv utvikling.

Kilder: betanews.com, Wikipedia (1), Wikipedia (2)

You may also like...

1 Response

  1. Marit sier:

    Jeg er kjempefornøyd med Libre Office.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.