OneDrive i Windows 8

windows

SkyDrive er Microsoft sin tjeneste for lagring av data på nettet. Denne tjenesten er blit intergrert del av Windows, og som gjør det enklere å lagre filer i nettskyen.

Microsoft lanserte nettlagringsstjenesten SkyDrive allerede i 2007, men det var først i Windows 8 at SkyDrive ble integrert i Windows.

cloud2

For ordens skyld, tjenesten skal bytte navn fra SkyDrive til OneDrive. Tjenesten tilbyr 7 GB gratis lagringsplass på nettet – enkeltfiler kan ha en størrelse på opptil 2 GB. Du kan få utvidet lagringsplass, men da må du betale for dette. Tjenesten er en del av live.com-pakken. Innlogging skjer med en Microsof Live ID-konto.

Les mer om SkyDriver på denne og denne siden.

SkyDrive-appen og mulighet for synkronisering

Windows 8 har SkyDrive innebygd, og du finner SkyDriven-appen på Metro-grensesnittet. Hvis du ikke ser appen, kan du bruke hurtigtasten Windows+Q, da får du en oversikt over aller appene i Windows 8, eventuelt skrive skydrive i søkevinduet, hvis du likevel ikke ser SkyDrive-appen direkte.

SkyDrive kan brukes til å synkronisere data mellom ulike typer enheter. Hvis du har andre enheter enn PC eller Windows 8, finner du SkyDrive på følgende nettsteder:

Grensesnittet

Den innebygde SkyDrive-appen i Windows er en Metro-app, noe som innebærer en app med maksimert grensesnitt, uten mulighet til å endre størrelsen på app-vinduet. En av ulempene med denne løsningen er at du får ikke direkte oversikt over andre åpne apper.

win8skydrive

Standardvisning er miniatyr-visning, men dette kan du endre til detalj-visning ved å høyreklikke et sted i grensesnittet, og velge Detaljer fra menyen som dukker opp nederst.

w8skydrive5

Selve appvinduet viser oversikt over filer og mapper. Ellers vises ingen menyer i grensesnittet – for å få opp menyer, kan du for eksempel høyreklikke et sted, og dermed få en valgmulighet, avhengig hvor i grensesnittet du høyreklikker.

Hvis du høyreklikker på en tom plass i grensesnittet, får du følgende muligheter:

 • Oppdater visningen.
 • Opprett ny mappe.
 • Last opp en fil til SkyDrive.
 • Velg miniatyr-visning, eventuelt detalj-visning.
 • Merk alle filer.

Høyreklikker du på en mappe, får du følgende valg:

 • Fjern utvalg.
 • Slett aktuell mappe.

w8skydrive3

Dersom du høyreklikker på en fil, kan du gjøre dette:

 • Fjern utvalg.
 • Last ned aktuell fil til en datamaskin.
 • Slett aktuell fil.
 • Åpen i…(velg en app).

w8skydrive4

Denne måten å navigere på er etter vår mening ikke optimal. Her er det for eksempel ikke en klikk-og-dra-mulighet.

Deling av filer

win8_right_meny3

Du har muligheten til å dele filer som er lagret på SkyDrive.

Det finnes ingen egen SkyDrive-funksjon for dette, du må bruke Del-funksjonen i perlene, det vil si menyen til høyre.

Du må først velge filen eller mappen som skal deles, for deretter å velge Del-knappen via perler (hurtigtasten Windows+H åpner Del-muligheten).

Her kan du velge om filen eller mappen deles via mail eller via sosiale tjenester som Facebook, Twitter eventuelt andre tjenester.

Redigering av dokumenter

SkyDrive tilbyr redigering av filer fra Word, Excel, Powerpoint og OneNote, direkte i nettleseren med Office Web Apps.

Office Web Apps er altså en webbasert utgave av kontorpakken Microsoft Office. Du kan lagre Office-dokumenter på SkyDrive, og redigere dokumentene videre i din nettleser.

Store planer i Windows 8.1

Windows 8.1 lanseres som kjent i slutten av oktober, og da skal SkyDrive bli enda bedre. Det er blitt lansert apper for ulike plattformer, og muligheten for synkronisering skal forbedres.

Videre skal Microsoft i Windows 8.1 ta i bruk såkalte smarte filer. Dette er en teknologi som innebærer filer uten «innhold», de har kun metadata, altså informasjon om filene. Dette skal blant annet spare lagringsplass.

Fordeler og ulemper

Som en gratistjeneste er SkyDrive et bra tilbud. Det som drar ned tjenesten i Windows 8, er etter vår mening selve Metro-grensesnittet, som er overraskende lite fleksibelt.

Pluss

 • Gratis mulighet for lagring på nettet.
 • Mulighet for synkronisering til ulike typer enheter.
 • Forholdsvis stor lagringsplass.

Minus

 • SkyDrive kan kun kjøres med maksimert vindu.
 • Mangler en klikk-og-dra mulighet.

Nyttige lenker

Her finner du mer informasjon om SkyDrive.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.