Liker du digitale notater? Prøv Obsidian!

Hva er Obsidian? Det er en kunnskapsdatabase du lager selv. Du installerer en app på din egen datamaskin og bruker Obsidian til å opprette og organisere notater.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Det finnes jo massevis av apper som organiserer notater. Det som først og fremst imponerer ved Obsidian er hvor enkelt, men samtidig hvor fleksibelt dette systemet er. Gratis er det også.

Last ned Obsidian

Du finner Obsidian på obsidian.md – appen er gratis for privat bruk. Fordelen er at du trenger verken konto eller innlogging. Du bare laster ned og innstallerer appen, og oppretter notater. Du trenger ikke internett – alt foregår lokalt på din datamaskin.

Du får opp følgende valg når du kjører appen:

 • Quick start
  Klikk her hvis du bruker Obsidian for første gang. Et Obsidian hvelv blir da opprettet automatisk. Klikk på Lag ny fil og du har da laget det første notatet. Deretter kan du for eksempel skrive noe i notatet, og dette blir lagret automatisk. Så er det bare å utvide ved å legge til et nytt notat via Nytt notat.

 • Create new vault
  Opprett nytt hvelv.

 • Open folder as vault
  Åpne en mappe som et hvelv.

 • Open vault from Obsidian Sync
  Åpn hvelv fra Obsidian Sync.

 • English
  Her kan du velge språkversjon. Du kan eventuelt velge norsk.

Slik bruker du Obsidian

 • Kommandoer
  Bruk hurtigtasten CTRL+P for å få opp en liste av kommandoer, altså handlinger du kan gjøre i Obsidian.

 • Interne lenker
  Ønsker du å lage interne lenker, for eksempel til dine egne filer er det bare å skrive [[ på tastaturet. Du kan på denne måten legge ut lenker til dine egne filer eventuelt dine egne bilder.

 • Graf
  Du kan lage et graf (mindmap) over dine notater ved å klikke på menyknappen øverst til høyre i Obsidian og velge Åpne lokal graf fra menyen.

Du finner brukerveiledning på help.obsidian.md

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *