Flere rammes av frekt svindelforsøk
Vi har tidligere fortalt om et angrep mot internett-leverandøren Lynet Internett. Vi har nå fått mer informasjon om angrepet.
Les også: Lynet Internett blir angrepet
Flere er rammet
Det viser seg at flere internett-leverandører er berørt av dette, blant annet Telenor og Get. Det er forresten ikke selve leverandørene som rammes, men brukerne.
Angrepet er utført på den måten at du besøker en bestemt nettside og angriperen finner ut (via et whois-oppslag) mer om deg som, blant annet IP-adresse og internett-leverandør. Deretter blir informasjon skreddersydd for deg på en sprettoppside. Hensikten er å få deg til å klikke på noe eller oppgi sensitiv informasjon. Dette skjer alt på brukersiden og ikke på nettleverandørsiden.
Nettleseren kidnappes
Det verste med denne typen svindelforsøk er ikke selve svindelforsøket, det er ille nok. Det verste er at nettleseren blir kidnappet – i verste fall blir en nettside videresendt til en svindelside og dette skjer gang på gang. Du får rett og slett ikke besøkt nettsiden du skal besøke – du må bruke en annen nettleser og håpe at den virker.
Den gode nyheten er at svindelforsøket viser seg å gi seg over tid. Nettsidene som «kidnappes» for å videresende deg til en svindelside blir altså «løslatt» neste dag.
Ikke noe nytt
Det med falske spørreundersøkelser er slett ikke noe nytt. Mange nettider har skrevet om dette – det virker som dette startet for fem år siden:
- Dinside.no i 2014
- Dinside.no i 2016
- Dagbladet.no i 2016
- Dinside.no i 2018
- Forbrukertilsynet.no i 2018
Det viser seg at det er flere selskaper som står bak ulike variasjoner at slike svindelforsøk. Dette er blant annet tyske selskapet eGentic og danske selskapet Pointworld.
Hva kan du gjøre?
Det er ikke mye du kan gjøre, men det enkleste er rett og slett ignorere slike spørreundersøkelser. Enkelte nettlesere har sikkerhetsfunksjoner som fungerer. Firefox har innholdsblokkering som viser seg å være effektiv mot dette – du finner denne funksjonen via Innstillinger, Personvern og sikkerhet. Her kan du sette innholdsblokkering til Streng. Problemet er at dette tiltaket blokkerer også innhold som du kanskje ønsker å få – det begrenser funksjonaliteten på enkelte nettsider. Dermed er dette egentlig uaktuelt.
Er du rammet av dette?
Legg gjerne inn en melding i kommentarfeltet under denne artikkelen.
Siste kommentarer