Den store nettsøk-guiden

Internett er ikke bare Google. På denne siden finner du flere nyttige søketjenester. De brukes gjerne til å søke etter informasjon på nettet, men mange av søketjenestene kan også brukes som blant annet kalkulatorer og oversettelser.

Les også: Gratis kurs på nettet

På denne siden får du tips og triks om blant annet Google, DuckDuckGo og WolframAlfa. Du får også et innblikk i historien om nettsøk.

Søketjenester
 • Google er nå blitt så vanlig at det å google er blitt et verb i språket vårt. Eventyret startet da Stanford-studentene Larry Page and Sergey Brin grunnla Google i 1998. De prøvde å selge tjenesten til Excite for 1 000 000 dollar i 1999, men Excite sa nei. Resten er historie. Når det er sagt, er du klar over hvor mye du faktisk kan gjøre med Google? Du finner de beste Google-triksene i vår guide.

 • Bing er en søkemotor fra Microsoft og er kanskje den største konkurrenten til Google. Bing ble lansert i 2009 og kan brukes til å søke på web, søke etter bilder og videoer. Bing ble i 2015 den nest største søketjenesten i USA etter Google.

 • Yahoo er en skikkelig klassiker som ble lansert i 1994. Den opprinnelige Yahoo-tjenesten ble startet av Jerry Yang og David Filo. Tjenesten startet i en tid før internett ble populært og er en del av historien. Yahoo fungerte opprinnelig som en nettportal og søketjeneste, og var den gangen en av de mest populære nettsidene i USA. Yahoo holder fortsatt koken og er i dag er nummer seks på en liste over verdens mest populære nettsider, ifølge alexa.com.

 • AltaVista er ikke lenger i drift med det navnet, men er interessant i et historisk perspektiv. AltaVista dominerte nettsøk på 90-tallet, men denne dominansen ble senere overtatt av Google. AltaVista startet i 1995, men ble solgt til Yahoo i 2013 og det er nå Yahoo som har overtatt.

 • DuckDuckGo er en annerledes søkemotor som ikke mange vet om. Det spesielle med denne er at den lagrer ikke brukerinformasjon. Bruker du en søketjeneste som Google blir dine søkeresultater lagret og du vil senere få opp reklame som er tilrettelagt for deg, del vil si basert på hva du søker på. Dette skjer ikke med DuckDuckGo. Du finner mange DuckDuckGo-triks i vår guide.

 • WolframAlpha er egentlig ikke en søkemotor, men en kunnskapsmaskin helt utenom det vanlige. Du kan bruke denne maskin til å finne svar på det meste om alt mellom himmel og jord. Les mer i vår guide.

 • Wikipedia er ikke en tradisjonell søketjeneste, men et svært populært leksikon og er kanskje den nyttigste nettstedet som finnes i dag. Du finner Wikipedia-triksene i vår guide.

 • The Internet Archive er en ideell organisasjon som driver og samler inn informasjon som finnes på nettet, ikke minst gammel informasjon fra mange år tilbake fra nettets barndom. Les mer i vår guide.

 • Dogpile ble lansert i 1995 og var i mange år en svært populær søketjeneste, det vil si helt til Google overtok dominansen på søkemarkedet. Nå er Dogpile på vei tilbake.

 • Ecosia er en ganske spesiell tysk søketjeneste som fokuserer på planting av trær, det vil si 80 prosent av inntjeneningen doneres til prosjekter som planter trær. Du kan se hvor mange trær som er blitt plantet når du bruker tjenesten.

 • Gigablast er en søkemotor som ble lansert i åe 2000. I år 2015 hade denne tjenesten indeksert over 12 milliarder nettsider. Den ble lansert som åpen kildekode i 2013.

 • Kvasir er en norsk søketjeneste som tilbyr blant annet nettsøk, bildesøk og nyhetssøk. Kvasir ble lansert i 1995 og målet har hele tiden vært å tilby et norsk alternativ til internasjonale søkemotorer.

Kilder: Wikipedia, Lifewire.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *