Nettskylagring – stor oversikt

De fleste av oss bruker internett for å lagre data og ikke uten grunn. Fordelene er ganske åpenbare. Nettlagring er en lettvinn måte å lagre data på og det gir også sikkerhet mot datahavari. Det gjelder ikke bare lagring av bilder, men alle typer filer.

Les også: Den store backup-guiden

I denne oversikten vil du finne både tjenester som kan brukes til å lagre filer uansett type, altså som sikkerhetskopiering. Du vil også finne tjenester som er rettet mot fotointeresserte som ønsker å lagre og vise frem sine bilder.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Fordeler

Dette er noen av fordelene ved å lagre data på nettet:

  • Det er lettvint.
  • Gjerne gratis eller rimelig.
  • Kan brukes for blant annet synkronisering, mellomlagring og sikkerhetskopiering.
  • Tilgjengelig «overalt» (forutsatt at du har tilgang til internett).

Ulemper

Nettlagring er ganske lettvinn løsning, men dette er noen av ulempene:

  • Sikkerheten kan være en utfordring – du bør aldri lagre sensitive filer på denne måten.
  • Du overlater kontrollen av dine data til andre – du er avhengig av at tjenesten fungerer smertefritt.
  • Krever rask internett-kobling, spesielt hvis du skal lagre mye data på nettet.
  • Hvis tjenesten er nede mister du tilgang til dine filer – du mister kontrollen.

DropBox

DropBox gir deg 2 GB gratis lagringsplass. Prisen for 2 TB lagringsplass er 9,99 euro (114 NOK) per måned. Du finner prisoversikten på dropbox.com/plans. Les mer om DropBox i vår guide – her finner du blant annet tips om hvordan du kan få mer lagringsplass med gratiskontoen.

OneDrive

OneDrive gir deg 5 GB gratis lagringsplass. Prisen for 100 GB lagringsplass er 199 NOK per år. Du finner prisoversikten på microsoft.com. Les mer om OneDrive i vår guide – her finner du blant annet tips om hvordan du kan få mer lagringsplass med gratiskontoen.

JottaCloud

JottaCloud gir deg 5 GB gratis lagringsplass. Prisen for ubegrenset lagringsplass er 82,50 NOK per måned. Du finner prisoversikten på jottacloud.com (nederst på siden). Fordelen med JottaCloud er at du får ubegrenset lagringsplass til lav pris. Ulempen er at dersom du lagrer filer på mer enn 5 TB reduseres overføringshastigheten. Les mer om JottaCloud i vår guide.

BackBlaze

Backblaze.com tilbyr ikke gratis (kun gratis prøveversjon) lagring, men selskapet tilbyr ubegrenset lagring til meget god pris. Prisen er 9 USD (93 NOK) per måned. Du finner prisoversikten på backblaze.com. Vi har testet denne tjenesten og vi liker i utgangspunktet det vi ser, men den har noen ulemper. Les hele testen i vår artikkel.

Google Foto

Google Foto er en tjeneste som tilbyr lagring av bilder. Google Foto tilbyr 15 GB gratis lagringsplass. Prisen er 17 NOK for 100 GB. Men det er også slik at du kan lagre høyoppløselige bilder gratis i et utbegrenset antall, men bildene blir komprimerte – les mer på google.com. Du finner mer informasjon om Google Foto i vår guide.

Flickr

Flickr.com er et populært nettsted for fotografer. Gratiskontoen har en begrensning på 1000 lagrede bilder. Prisen for Flickr Pro er 5,99 USD per måned – for denne prisen får du ubegrenset lagringsplass. Du finner prisoversikten på help.flickr.com. Les mer på flickr.net

500px

500px.com er en annen populær tjeneste som kan brukes til å dele bilder. Prisen er 3,99 USD per måned for ubegrenset lagringsplass. Fordelen med 500px sammenlignet med Flickr er at erfaringsmessig får du flere kommentarer på bildene dine. Du finner prisoversikten på 500px.com.

Sync.com

Sync.com tilbyr 1 TB for 6 USD per måned. Ubegrenset lagringsplass for 15 USD (155 NOK) per måned. Se oversikt over prisene på sync.com.

iDrive

iDrive tilbyr 10 GB lagringsplass gratis. Du får 5 TB lagringsplass for 69,65 USD per år. Du finner prisoversikten på idrive.com.

iCloud

iCloud.com tilbyr 5 GB gratis lagringsplass. Prisen er 12 NOK for 50 GB. Du finner prisene på apple.com.

Box

Box.com tilbyr 10 GB gratis lagringsplass. Prisen for 100 GB er 9 euro (102 NOK) per måned. Les mer om prisene på box.com/pricing.

Oppsummering

Hva er den beste nettskylagringen? Det kommer an på hvor mye du skal lagre. Den norske tjenesten JottaCloud er meget interessant. Du får ubegrenset lagringsplass for kun 82 NOK per måned. Den eneste ulempen er at dersom du lagrer mer inn 5 TB så reduseres overføringshastigheten – jo mer du lagrer jo saktere går det. JottaCloud er en meget god tjeneste for deg som trenger mindre enn 5 TB lagringsplass. For profesjonelle fotografer som tar veldig mange bilder er JottaCloud ikke god nok.

BackBlaze er er godt alternativ. Du får ubegrenset lagringsplass for kun 93 NOK per måned. Ulempen er at du kan ikke velge hvilke mapper som blir lagret (kopiert) og for mange er det for dårlig.

Vi klarer med andre ord ikke å kåre en klar vinner, men du kan lese denne artikkelen for å se hvilken tjeneste som passer ditt behov.

Hvis du er fotointeressert kan Flickr eller 500px anbefales. Begge tjenestene tilbyr utbegrenset lagringsplass til lav pris. Erfaringsmessig vil du få flere kommentarer på bildene dine på 500px enn på Flickr.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *