Nettlesertest 2018
En nettleser er kanskje den viktigste programvaren du har på PC-en din. Har du ikke en nettleser er det vanskelig å surfe på nettet. Derfor er det viktig at du har en nettleser som fungerer som den skal.

Les også: Programvareporten

Vi sjekker hvor godt nettleserne støtter webstandarder som HTML og CSS og kjører hastighetstester. Nederst finner du en konklusjon basert på resultatene av våre tester. Hva er den beste nettleseren?

Vi tester følgende nettlesere med Windows 10:

 • Internet Explorer 11
 • Microsoft Edge 41
 • Chrome 63
 • Firefox 57.0.3
 • Opera 49
 • Vivaldi 1.13

Internet Explorer

ie1

Internet Explorer er en gammel traver fra Microsoft. Denne nettleseren har i mange år blitt kritisert blant annet for dårlig sikkerhet.

Sikkerheten er blitt kraftig forbedret i løpet av de siste årene, men Internet Explorer henger dessverre etter når det gjelder antall funksjoner og innovasjon. Dessuten er det fattig med utvidelser for denne nettleseren. Fordelen med Internet Explorer er at du slipper å laste ned en nettleser hvis du bruker Windows, fordi Internet Explorer er innebygd. Vi finner den på microsoft.com.

Microsoft Edge

edge_v

Edge er Microsofts nye nettleser som er innebygd i Windows 10. Denne nettleseren er ikke basert på Internet Explorer og viser seg faktisk å være en overraskende frisk pust i nettleserjungelen.

Det positive med Edge er at den er minimalistisk, sikker og rask. Edge får overraskende gode resultater i våre hastighetstester og den klarer til og med å toppe testene.

Problemet med Edge er fortsatt dårlig støtte for utvidelser og derfor er den ikke fleksibel. Edge har i tillegg relativ dårlig støtte for webstandarder, noe som innebærer at vi kan ikke være sikker på at en den viser nettsider på en korrekt måte.

Bruker du Windows 10 og trives du med Microsoft Edge, og har dessuten ikke behov for utvidelser for å øke funksjonaliteten trenger du egentlig ikke å bytte til en annen nettleser. Vi finner Edge på microsoft.com, men den er innebyhgd i Windows 10 og den støtter kun Windows 10.

Chrome

chrome1

Googles nettleser, Chrome, er den mest populære på markedet, ifølge statcounter.com. Det er egentlig ikke så rart, fordi Chrome er absolutt en av de beste og har alt man kan ønske seg av en nettleser.

Chrome er minimalistisk, rask, sikker, har mange funksjoner og tilbyr mange utvidelser. Chrome støtter webstandarder meget godt og den er i toppsjiktet i våre hastighetstester.

Vi finner Chrome på google.no.

Firefox

firefox2

Det beste med Firefox er at den er en fleksibel og sikker nettleser med mange funksjoner, og den har et godt utvalg av utvidelser. Den har middels god støtte for webstandarder, ifølge våre tester.

Firefox er den nettleseren i denne testen som er mest fleksibel, det vil si den kan på flere måter justeres slik vi ønsker å ha den, blant annet via about:config i adressevinduet. Denne nettleseren byr også på det største utvalget av utvidelser.

Firefox kan lastes ned fra mozilla.org.

Opera

opera37

Opera er en god nettleser, og er dessuten utviklet i Norge, selv om den nå er blitt solgt til Kina – les mer.. Den støtter webstandarder på en svært god måte og har grei hastighet, ifølge våre tester.

Problemet er at Opera tilbyr et relativt lite antall utvidelser, og antall funksjoner er blitt noe redusert i løpet av de siste årene.

Opera kan lastes ned fra opera.com.

 

 

Vivaldi

vivaldi11

Vivaldi ble lansert 8. april 2016 som en frisk pust i nettlesermarkedet. Les mer om Vivaldi i vår artikkel. Den har blitt grundig betatestet før lansering og den gjør det ganske godt i våre tester.

Vivaldi er en nettleser som er laget av tidligere Opera-gründer, Jon Stephenson von Tetzchner. Grunnen til at Jon har laget en helt ny nettleser, er at han er ikke fornøyd med utviklingen av Opera-nettleseren i dag. Jon mener Opera går vekk fra den opprinnelige visjonen til Opera, som var å lage en nettleser med mange funkjsoner. Målgruppen for Vivaldi-nettleseren er først og fremst bruker som ønsker å ha en nettleser med mange funksjoner.

Vivaldi kan blant annet by på avansert fanefunksjon med stabling. Nettleseren har en notat-funksjon som gjør at vi kan skrive notater mens vi surfer. Vi kan også styre nettleseren med musebevegelser. Dette er kun et lite utvalg av funksjoner som Vivaldi har å by på – du finner en oversikt over funksjonene på vivaldi.com.

Har du lyst å prøve noe spennende er Vivaldi absolutt verdt et forsøk. Du finner nettleseren på vivaldi.com.

Støtte for webstandarder

Acid-tester brukes til å teste hvor godt en nettleser støtter webstandarder som HTML og CSS. Du finner mer informasjon om disse testene på webstandards.org.

Moderne nettlesere er blitt såpass gode at de støtter som regel grunnleggende standarder. Alle nettleserne i vår test klarte alle Acid-testene 100 prosent.

HTML5-testen er en mer omfattende test og det er slett ikke alle som klarer den 100 prosent (555 er maksimum), faktisk hadde ingen av nettleserne i vår test et perfekt resultat.

 1. Opera: 528
 2. Chrome: 525
 3. Vivaldi: 517
 4. Firefox: 483
 5. Microsoft Edge: 471
 6. Internet Explorer: 302

Selve testen finner vi på html5test.com – den skal måle hvordan en nettleser tolker HTML5-koder, altså i hvor stor grad en nettleser støtter HTML5-standarden.

Hurtighetstester

Vi utsetter alle nettleserne for tre forskjellige hastighetstester: Jetstream, Kraken og Octane. For ordens skyld, verdiene for hver enkelt nettleser er egentlig uinteressant her – det som er interessant er sammenligning mellom de ulike nettleserne under samme forhold.

Jetstream er en Javascript-test som er basert på SunSpider-testen (den har gått ut på dato), og Octane-testen. Høyt tall er bedre enn lavt all.

Det er resultatet av Jetstream-testen du ser her til høyre med verdier fra 0 til 100 000 – vi har fjernet tre null fra verdien.

Microsoft Edge overrasker med å gå til topps i denne hastighetstesten. Chrome, Vivaldi, Opera og Firefox viser et greit resultat, mens Internet Explorer henger etter.

Kraken er en Javascript-test som er basert på den gamle SunSpider-testen som nå har gått ut på dato, det vil si den er ikke lenger oppdatert. Resultatet måles i millisekunder. Lavt tall er et bedre resultat enn et høyt tall.

Det er resultatet av Kraken-testen du ser her til høyre med verdier fra 0 til 20 000 ms.

Alle nettleserne klarer seg godt i denne testen, med ett unntak. Internet Explorer er taperen i denne testen.

Octane er en Javascript-test fra Google. Den er mer moderne enn V8 BenchMark Suite-testen og Octane er ment å erstatte V8-testen. Resultatene er et tall uten noen måleenhet. Høyt tall er et bedre resultat enn et lavt tall.

Det er resultatet av Octane-testen du ser her til høyre med verdier fra 0 til 14 000.

Vinnerne er Chrome, Edge og Opera. Firefox og Vivaldi viser også et greit resultat.

Microsoft Edge overrasker igjen med å toppe også denne testen.

Det er Internet Explorer som er taperen.

Konklusjon

Vinneren i denne testen er Firefox, først og fremst fordi den er den mest fleksible nettleseren og den byr på mange utvidelser. Chrome er også meget god og Opera er også et godt alternativ. Vivaldi er en spennende utfordrer.

Microsoft Edge er den største overraskelsen – den raskeste nettleseren i vår test. Problemet med Edge er at den har fortsatt et lite utvalg av utvidelser og er derfor lite fleksibel. Skal du velge en nettleser som er innebygd i Windows og du trenger ikke utvidelser er Edge absolutt er godt valg.

Hva er din favoritt?

Hva er din nettleser-favoritt? Diskuter gjerne i kommentarfeltet her under!

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *