Hva er den beste nettleseren?

En nettleser er kanskje den viktigste programvaren du har på PC-en din. Har du ikke en nettleser er det vanskelig å surfe på nettet. Derfor er det viktig at du har en nettleser som fungerer som den skal.
Vi sjekker hvor godt nettleserne støtter webstandarder som HTML og CSS, og kjører hastighetstester og stresstester for å se hvor raske nettleserne er og hvor godt de takler flere faner. Nederst finner du en konklusjon basert på resultatene av våre tester. Hva er den beste nettleseren?

Vi tester følgende nettlesere med Windows 10:

  • Internet Explorer 11
  • Edge 38
  • Chrome 54
  • Firefox 49.0.2
  • Opera 41
  • Safari 5.1.7
  • Vivaldi 1.4

Internet Explorer

ie1

Internet Explorer er en gammel traver fra Microsoft. Denne nettleseren har i mange år blitt kritisert blant annet for dårlig sikkerhet.

Sikkerheten er blitt kraftig forbedret i løpet av de siste årene, men Internet Explorer henger dessverre etter når det gjelder antall funksjoner og innovasjon. Dessuten er det fattig med utvidelser for denne nettleseren. Fordelen med Internet Explorer er at du slipper å laste ned en nettleser hvis du bruker Windows, fordi Internet Explorer er innebygd. Vi finner den på microsoft.com.

Edge

edge_v

Edge er Microsofts nye nettleser som er innebygd i Windows 10. Denne nettleseren er ikke basert på Internet Explorer og viser seg faktisk å være en overraskende frisk pust i nettleserjungelen.

Det positive med Edge er at den er minimalistisk, sikker og rask. Edge får overraskende gode resultater i våre hastighetstester, og den klarer til og med å toppe en av testene.

Edge har nylig fått støtte for utvidelser, men utvalget er ikke stort. Edge ligger midt på treet når det gjelder støtte for webstandarder. Microsofts nye nettleser overrasker positivt på flere måter, men den føles generelt som en nettleser som trenger mer tid for å modnes.

Bruker du Windows 10 og trives du med Microsoft Edge, trenger du egentlig ikke å bytte til en annen nettleser. Vi finner Edge på microsoft.com, men nettlesere støtter kun Windows 10 og den er forhåndsinstallert i Windows 10..

Chrome

chrome1

Googles nettleser, Chrome, er den mest populære på markedet, ifølge statcounter.com. Det er egentlig ikke så rart, fordi Chrome er absolutt en av de beste og har alt man kan ønske seg av en nettleser.

Chrome er minimalistisk, rask, sikker, har mange funksjoner og tilbyr mange utvidelser. Chrome støtter webstandarder meget godt og den er i toppsjiktet i våre hastighetstester.

Vi finner Chrome på google.no.

Firefox

firefox2

Det beste med Firefox er at den er en fleksibel og sikker nettleser med mange funksjoner, og den har et godt utvalg av utvidelser. Den har middels god støtte for webstandarder, ifølge våre tester.

Firefox er den nettleseren i denne testen som på en best måte kan justeres slik vi ønsker å ha den, blant annet via about:config i adressevinduet. Denne nettleseren byr også på det største utvalget av utvidelser.

Firefox kan lastes ned fra mozilla.org.

Opera

opera37

Opera er en god nettleser, og er dessuten utviklet i Norge, selv om den nå er blitt solgt til Kina – les mer.. Den støtter webstandarder på en svært god måte og har god hastighet, ifølge våre tester.

Problemet er at Opera tilbyr et relativt lite antall utvidelser, og antall funksjoner er blitt noe redusert i løpet av de siste årene.

Opera kan lastes ned fra opera.com.

 

 

Safari

safari1

For å være helt ærlig er Safari best på Mac og denne testen er utført på en PC. Safari er dårligst på det meste i denne testen. Den har dårlig utvalg av utvidelser, dårlig støtte for webstandarder og hastigheten kunne vært bedre.

Og som om ikke det var nok, vi hadde faktisk store problemer med å få tak i denne nettleseren. Merkelig nok har ikke hjemmesiden til Safari noen nedlastingslenke. Vi måtte bruke Google for å finne en nedlastingslenke.

Safari er dårlig på nesten alle områder, men med ett unntak. Denne nettleseren bruker nesten ikke noe minne hvis du åpner flere faner samtidig. Pleier du å åpne mange faner samtidig, og samtidig har lite fysisk minne på PC-en din, er det Safari som kan være redningen!

Vivaldi

vivaldi11

Vivaldi ble lansert 8. april 2016 som en frisk pust i nettlesermarkedet. Les mer om Vivaldi i vår artikkel. Den har blitt grundig betatestet før lansering og den gjør det ganske godt i våre tester.

Vivaldi er en nettleser som er laget av tidligere Opera-gründer, Jon Stephenson von Tetzchner. Grunnen til at Jon har laget en helt ny nettleser, er at han er ikke fornøyd med utviklingen av Opera-nettleseren i dag. Jon mener Opera går vekk fra den opprinnelige visjonen til Opera, som var å lage en nettleser med mange funkjsoner. Målgruppen for Vivaldi-nettleseren er først og fremst bruker som ønsker å ha en nettleser med mange funksjoner.

Vivaldi kan blant annet by på avansert fanefunksjon med stabling. Nettleseren har en notat-funksjon som gjør at vi kan skrive notater mens vi surfer. Vi kan også styre nettleseren med musebevegelser. Dette er kun et lite utvalg av funksjoner som Vivaldi har å by på – du finner en oversikt over funksjonene på vivaldi.com.

Har du lyst å prøve noe spennende er Vivaldi absolutt verdt et forsøk. Du finner nettleseren på vivaldi.com.

Støtte for webstandarder

Acid-tester brukes til å teste hvor godt en nettleser støtter webstandarder som HTML og CSS. Du finner mer informasjon om disse testene på webstandards.org.

Moderne nettlesere er blitt såpass gode at de støtter som regel grunnleggende standarder. Alle nettleserne i vår test klarte de tre Acid-testene 100 prosent.

html_test_nov2016

HTML5-testen er en mer omfattende test og det er slett ikke alle som klarer den 100 prosent, faktisk hadde ingen av nettleserne i vår test et perfekt resultat.

Selve testen finner vi på html5test.com – den skal måle hvordan en nettleser tolker HTML5-koder, altså i hvor stor grad en nettleser støtter HTML5-standarden.

Det er Chrome og Vivaldi som er vinnerne med 499. Deretter kommer Opera med 496. Det betyr at det er disse nettleserne som har best støtte for HTML5-standarden. Det er 555 som er perfekt resultat. Edge overrasker positivt med 460 og Firefox får 456, mens Internet Explorer (312) og Safari (168) er taperne.

Hurtighetstester

jetstream_nov2016

Vi utsetter alle nettleserne for tre forskjellige hastighetstester: Jetstream, Kraken og Octane. For ordens skyld, verdiene for hver enkelt nettleser er egentlig uinteressant her – det som er interessant er sammenligning mellom de ulike nettleserne under samme forhold.

Jetstream er en Javascript-test som er basert på SunSpider-testen (den har gått ut på dato), og Octane-testen. Høyt tall er bedre enn lavt all.

Det er resultatet av Jetstream-testen du ser her til høyre med verdier fra 0 til 100 000.

Microsoft Edge overrasker med å gå til topps i denne hastighetstesten. Chrome, Vivaldi, Opera og Firefox viser et greit resultat, mens Internet Explorer henger etter.

Det kan nevnes at nettleseren Safari klarte ikke denne testen, det vil si at testen ikke ble fullført.

kraken_nov2016

Kraken er en Javascript-test som er basert på den gamle SunSpider-testen som nå har gått ut på dato, det vil si den er ikke lenger oppdatert. Resultatet måles i millisekunder. Lavt tall er et bedre resultat enn et høyt tall.

Det er resultatet av Kraken-testen du ser her til høyre med verdier fra 0 til 20 000 ms.

Alle nettleserne klarer seg godt i denne testen, med ett unntak. Safari er taperen i denne testen.

octane_nov2016

Octane er en Javascript-test fra Google. Den er mer moderne enn V8 BenchMark Suite-testen og Octane er ment å erstatte V8-testen. Resultatene er et tall uten noen måleenhet. Høyt tall er et bedre resultat enn et lavt tall.

Det er resultatet av Octane-testen du ser her til høyre med verdier fra 0 til 14 000.

Vinnerne er Chrome, Edge, Vivaldi og Opera. Firefox viser også et greit resultat.

Microsoft Edge er overraskende nummer to denne testen etter Chrome.

Det er Safari som er testens taper, mens Internet Explorer er midt på treet.

Stresstest

nettlesere_1_fane_nov2016

Vi åpner 30 faner samtidig og sjekker hvordan nettleserne takler situasjonen, det vil si hvor mye minne den bruker. Testen er tredelt, vi åpner først 1 fane, deretter 5 faner, og til slutt hele 30 faner samtidig.

Det øverste bildet her til høyre viser 1 fane, det midterste viser 5 faner og det tredje bildet viser tall for nettleserne med 30 faner åpne samtidig. Tallene viser megabyte (MB) minne, altså hvor minne den aktuelle nettleseren bruker.

Det kan nevnes at Microsoft Edge bruker nettlesermotoren EdgeHTML og den ligner på Chromium i den forstand at hver fane kjører hver sin prosess separat.

nettlesere_5_faner_nov2016

5 faner
I testen med 5 faner åpne samtidig er det Safari som overrasker, det vil si nettleseren som vi ikke forventer så mye av. Stresstesten er den eneste som Safari gjør det bra. Alle nettleserne gjør det bra her, med et unntak av Edge som sliter veldig.

Nettlesermotoren styrer fanene
Det som er verdt å merke seg er at nettleserne bruker forskjellige nettlesermotorer, det er en programvarekomponent som styrer måten nettleseren viser nettsiden. Chrome, Opera og Vivaldi bruker samme nettlesermotor, nemlig en motor som er basert på Chromium.

Det innebærer blant annet at hver fane åpnes som en separat prosess. Fordelen med dette er at hele nettleseren krasjer ikke selv om en av fanene krasjer. Ulempen er at nettleseren bruker mye minne hvis du pleier å åpne mange faner samtidig. Hvis du har lite fysisk minne installert i PC-en din kan dette bli et problem.

nettlesere_30_faner_nov2016

30 faner
Nettlesertesten med 30 faner åpne samtidig er den ultimate stresstesten. Safari er overraskende nok en klar vinner. Firefox gjør det brukbart, og Vivaldi og Chrome er ikke verst.

Denne testen viser seg å være en utfordring for enkelte av nettleserne. Både Internet Explorer og Edge sliter veldig. Pleier du å kjøre mange faner samtidig i nettleseren bør du ikke satse på nettleserne fra Microsoft. Det er spesielt Safari som viser seg å være ekstremt god på dette, selv om nettleseren er dårlig på nesten alt annet.

Konklusjon

Vinneren i denne testen er Firefox, blant annet fordi den er ganske fleksibel og byr på mange utvidelser. Vivaldi er en spennende utfordrer med mange funksjoner. Chrome og Opera er også gode alternativer.

Skal du velge en nettleser som er innebygd i Windows bør det være Edge, fordi den gjør det vesentlig bedre enn Internet Explorer i våre tester – unntaket er om du pleier å ha mange faner åpne samtidig, fordi her sliter både Edge og Internet Explorer veldig. Safari anbefales ikke hvis du bruker Windows – denne nettleseren er laget for Mac og er best der.

Hva er din favoritt?

Hva er din nettleser-favoritt? Diskuter gjerne i kommentarfeltet her under!

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *