Vi sammenligner MS Office og LibreOffice

Hva slags kontorpakke bør du egentlig skaffe deg? Hensikten med denne artikkelen er å hjelpe deg med å ta dette valget. Du finner sammenligninger med de forskjellige tilbudene med fordeler og ulemper.

Les også: Slik er LibreOffice

Det finnes veldig mange kontorpakken på markedet, men meningen med denne artikkelen er å svare på spørsmålet om du bør satse på gratispakken LibreOffice eller om det lønner seg å betale for Microsoft Office?

Microsoft Office

Vi starter denne oversikten med en liste over produkter fra Microsoft. Du finner også en oversikt på office.com. Du kan nå abonnere på mange av Office-pakkene fra Microsoft. Ett av unntakene er Office Professional. For ordens skyld, Office 365 har nå endret navn til Microsoft 365.

Les også: Hva er Microsoft 365?

Vær oppmerksom på at prisene endrer seg fra dag til dag og enkelte butikker kan ha tilbud på pakkene:

 • Microsoft 365 Personal er det rimeligste alternativet. Denne pakken inkluderer Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher og Access. Pris: 829 kroner per år.Beste pris: klarna.com eller prisjakt.no. I skrivende stund får du denne pakken for 829 NOK.
 • Microsoft 365 Family anbefales for husholdninger med 1 til 5 brukere. Inkluderer Word, Excel, PowerPoint, OneNote og Outlook. Kan installeres på opp til 5 PC-er. En mulighet til å laste med mobilapper på opptil fem nettbrett og fem telefoner. Inkluderer også 1 TB lagringsplass på OneDrive per bruker for opptil fem brukere. Pris: 1199 kroner per år. Mulighet til å teste gratis i en måned.Beste pris: klarna.com, eller prisjakt.no
 • Office Professional 2021 er den selvstendige versjonen av Office fra Microsoft.Beste pris: klarna.com. Les mer i vår artikkel.

Fordeler med Microsoft Office

 • Mange som jobber med dokumenter bruker Microsoft Office og dokumenter deles gjerne som Office-filer. Derfor er det en fordel å bruke Microsoft Office hvis du skal dele dokumenter med andre.
 • Tilgang til mange avanserte funksjoner.

Ulemper med Microsoft Office

 • Microsoft Office er ikke gratis.

LibreOffice

Dette er en gratis kontorpakke som er aktuell i stedet for Microsoft Office. Du finner LibreOffie på følgende lenker:

Hva er egentlig forskjellen mellom Microsoft Office og LibreOffice? De er ganske like og at de er ganske kompatible med hverandre. Skal du bruke LibreOffice til enkel tekstbehandling, regneark eller en presentasjon og eventuelt importere filer fra Microsoft Office, vil dette som regel gå bra.

Driver du derimot med å opprette og redigere kompliserte dokumenter kan det imidlertid oppstå problemer med overgangen fra LibreOffice til Microsoft Office, eller omvendt.

På nettsiden documentfoundation.org finner du en fin oversikt over ulikhetene i antall funksjoner i de to programmene. Denne sammenligningen gjelder for LibreOffice 7.6 og MS Office 2021/365. Her står det blant annet at LibreOffice kan kjøre på en minnepinne uten installasjon, mens MS Office ikke kan dette.

Dette er noe av det som mangler i LibreOffice:

 • Et e-postprogram.
 • LibreOffice støtter ikke styring via berøringskjermer.
 • Begrenset støtte for hurtigtaster
 • Støtter ikke video/lyd fra internett.
 • Støtter ikke streaming av Office-apper.
 • Støtter ikke tegninger på for eksempel nettbrett.

Dette er bare et lite utvalg. Du finner mer detaljert sammenligning på documentfoundation.org. Denne listen er ganske lang og gir god oversikt over forskjellen mellom LibreOffice og MS Office. Det som er merket med rødt er funksjoner som mangler.

Fordeler med LibreOffice

 • LibreOffice er gratis
 • Er i stor grad kompatibelt med Microsoft Office.

Ulemper med LibreOffice

 • Selv om LibreOffice er kompatibelt med Microsoft Office kan du ikke være 100 prosent sikker på at LibreOffice klarer å lese et komplisert dokument fra Microsoft Office på en 100 prosent korrekt måte. Dette gjelder spesielt hvis et dokument overføres frem og tilbake mellom LibreOffice og Microsoft Office. Det er fare for at LibreOffice vil justere et dokument på sin måte.Vi har selv testet ut dette med et dokument, det vil si vi åpnet et PowerPoint-dokument med Impress-programmet i LibreOffice og ble overrasket hvor mye LibreOffice rotet til dokumentet. Blant annet så vi at Libreoffice mangler en del fonter som Microsoft Office har og i tillegg ble dokumentet omstrukturert. Konklusjonen er at du kan overføre dokumenter fra Microsoft Office til LibreOffice, men du må regne med at du må gjøre en del justeringer for at dokumentet skal se noenlunde likt ut. Manglende fonter er det derimot verre med, dessverre.
 • Mangler en del funksjoner sammenlignet med Microsoft Office. Du finner en fin sammenligning på wiki.documentfoundation.org– manglende funksjoner er merket med rødt.

Konklusjon

Det finnes ganske mange kontorpakker på markedet, men utgangspunktet for denne artikkelen er å sammenligne Microsoft Office og LibreOffice for å avgjøre om du bør satse på gratispakken eller om det lønnner seg å betale for Microsoft Office?

Bruker du Microsoft Office kun for å lese Office-dokumenter du finner på nettet eller får tilsendt fra venner og kjente, trenger du ikke å kjøpe pakken fra Microsoft. Da holder det med en gratispakke som LibreOffice.

Dersom du derimot oppretter og redigerer Office-dokumenter og deler disse med andre brukere som sannsynligvis har Microsoft Office, bør du vurdere å kjøpe Microsoft Office. Grunnen til dette er at selv om LibreOffice er for det meste kompatibel med Microsoft Office, kan det oppstå konflikter med formateringer. Dette gjelder spesielt hvis du skal dele dokumentene med andre brukere. Alt er relativt, men rundt 600 kroner per år for Microsoft Office er et prisnivå som er ganske lavt. Du bør følge med på prisutviklingen fordi butikkene kommer av og til med meget gode tilbud – vi har tidligere sett priser på rundt 299 NOK.

Kilder: office.com (1) office.com (2)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *