MP3-en er død

Lydformatet MP3 var i sin tid en revolusjon for deling av musikk på internett. Nå er MP3 blitt erklært død av utviklerne. MP3 er et komprimert filformat for lagring av lyd. MP3 ble utviklet av det tyske Fraunhofer Institut Integrierte Schaltungen på midten av 1980-tallet og er en del av MPEG standarden.
En revolusjon

Det var MP3 som revolusjonerte lydlagringen da det kom i vanlig bruk tidlig på 1990-tallet. Formatet ble etter hvert det mest brukte lydformatet blant folk til lagring av musikk, og er også det mest utbredte lydlagringsformatet i dag. MP3 er et eksempel på komprimering med tap («lossy compression»), hvor data som ikke kan høres forkastes for å gi mindre filstørrelse. Slik kan man redusere filstørrelsen med opptil 90 prosent og høre svært liten forskjell.

MP3 er historie

Utviklerne av MP3 har altså avsluttet lisensprogrammet for formatet. Det finnes ikke noe enkelt svar på hvem som har rettighetene til MP3-teknologien, fordi det er en lang historie, men Fraunhofer-instituttet mener de har hatt rett til å lisensiere MP3-patenter til programvareutviklere som ønsker å dele og/eller selge dekodere og/eller enkodere for MP3.

Nå har instituttet lagt ut en uttalelse på sin nettside:

«…mp3 licensing program for certain mp3 related patents and software of Technicolor and Fraunhofer IIS has been terminated».

Kilder: Gizmodo.com, Wikipedia

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.