Facebook/Meta misbrukt i svindelforsøk

Dataporten har nylig fått en e-post som tilsynelatende er fra Meta, altså selskapet som eier Facebook.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Falske trusler

Denne e-posten var ganske ubehagelig – kanskje mest fordi vi har ikke sett denne typen e-post før. Den kommer med trusler om blokkering av vår Facebook-side.

Den truer blant annet med å blokkere Facebook-funksjoner og i verste fall truer den med å fjerne vår Facebook-side på grunn av påstander om at Dataporten har brutt retningslinjene for Facebook. Det var selvfølgelig ikke spesifisert nærmere hvilke retningslinjer som skal være brutt – hensikten er jo å skremme den som er rammet av dette.

Skummelt

E-posten var spesielt skummel fordi den er skrevet på ganske godt norsk, og den ser ganske ekte ut. Problemet er bare at Dataporten ikke har gjort noe galt, men det er skremmende å få en frist på kun 24 timer for å eventuelt klage på «vedtaket» ved å klikke på en lenke.

Svindelforsøk

Det som avslørte denne svindelen er en kombinasjon av følgende:

  • E-posten har en lenke som vi skal klikke på for å klage. Typisk svindelforsøk.

  • Vi fikk kort tid for å klage – kun 24 timer. Hensikten er å øke panikken hos mottaker.

  • Avsenderadressen var kjempelang og uten referanse til Facebook eller Meta.

  • Vi har fått bekreftet at Meta/Facebook ikke har sendt denne e-posten. Vi sjekket dette via innstillinger i Facebook.

  • Det kom totalt fem e-poster i løpet av to døgn. Tre av e-postene var på norsk, en var delvis skrevet på nederlandsk og en var skrevet på tysk i sin helhet. Tre dager senere kom den sjette e-posten med de samme truslene.

  • Det dukket ikke opp noen meldinger eller varsler ellers på Facebook om denne saken, altså utenom e-postene.

  • Vi har nå ventet i en uke og ingenting har skjedd. Ingen blokkeringer. Alt er normalt.

Vi har også googlet denne saken og funnet ut at vi er slett ikke alene om å få en slik e-post. Dette er en kjent svindelmetode. Hensikten med truslene i e-posten og den korte fristen er å skremme mottaker. Dette er spesielt skremmende for dem som får slike meldinger første gangen, selv om du vet at du ikke har gjort noe galt.

Elendig brukerstøtte

Problemet med Facebook/Meta er at det slett ikke er enkelt å ta kontakt med selskapet angående brukerstøtte. Selskapet har riktignok en hjelpeside, men mangler et enkelt kontaktskjema for sine brukere. For bedrifter er dette faktisk enda mer komplisert enn for privatpersoner.

Hva bør du gjøre?

Du bør alltid være skeptisk til lenker i både SMS og e-poster, også fra selskaper du kjenner. Tenk deg om to eller tre ganger før du velger å klikke på slike lenker – sannsynligheten er stor for at dette er svindelforsøk. Det som er typisk for denne typen e-poster og SMS-er er at du blir bedt om å klikke på en lenke for å ordne eller fikse noe. Slike meldinger kan tilsynelatende komme fra kjente selskaper, men det er enkelt for kriminelle å forfalske avsenderadressen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *