Matomo for WordPress

Vi har tidligere skrevet om Matomo som et mulig alternativ til Google Analytics.

Les også: Hva er Matomo?

Matomo Analytics

Det neste steget er å vise hvordan du kan installere Matomo på din nettside/blogg. Vi velger å bruke en WordPress-utvidelse for dette, fordi det er den enkleste måten å installere Matomo på.

Installasjon

Vi skal nå installere Matomo på en nettside som bruker WordPress.

Hjemmesiden for Matomo er matomo.org og for WordPress-utvidelsen er wordpress.org/plugins/matomo.

Det er likevel enklest å installere utvidelsen via kontrollpanelet i WordPress. Du starter med å logge deg inn på din WordPress-installasjon. Klikk på Utvidelser, og klikk deretter på Legg til ny. Bruk søkordet Matomo i søkevinduet og klikk på Installer nå ved Matomo Analytics. Deretter må du klikke på Aktiver for å aktivere utvidelsen.

Konfigurasjon

Hvis du har fulgt instruksene så langt skal Matomo-utvidelsen være installert i din WordPress-installasjon. Du blir nå satt automatisk over til Matomo-siden for konfigurasjon. Denne skal ligge under Matomo Analytics i kontrollpanelet i WordPress.

Du må nå klikke på Enable tracking now-knappen for å starte Matomo-utvidelsen. Du kan nå klikke på de ulike menyvalgene for Matomo Analytics:

 • Get Started er startsiden for utvidelsen. Det er her du aktiverer Matomo Analytics.

 • Summary viser oversikt over besøk på din nettside/blogg.

 • Reporting viser rapporter for din nettside/blogg. Ønsker du å vise antall besøkere i sanntid klikker du på Oversikt, OVERSIKT, Besøkere og Besøkstall i sanntid.

  Hvis du klikker på OVERSIKT får du flere menyvalg. Du kan holde musepekeren over Besøkere og du får da ytterligere flere valg. Her er det såpass mange valg at det er rett og slett å prøve seg frem og finne valg som passer for deg. Klikk for eksempel på Besøkere og Besøkstall i sanntid – dette er et godt sted å starte mens du blir fortrolig med alle menyvalgene.

  Det dukker opp et nytt vindu i oversikten når du klikker på ett av menyvalgene. Du kan beholde vinduet hvis du mener det er nyttig eller du kan fjerne vinduet ved å klikke på krysset øverst til høyre i det aktuelle vinduet.

 • Tag Manager gir deg en mulighet til å lage tagger og få en oversikt over disse.

 • Settings er innstillinger for Matomo Analytics.

 • Marketplace er en mulighet for flere funksjoner for Matomo, dersom du ønsker det.

 • Diagnostics er et sted for eventuelle feilmeldinger og feilsøk.

 • About – her finner du informasjon om Matomo Analytics.

Erfaringer

Vi har nå brukt utvidelsen Matomo Analytics for WordPress og flere måneder og er stort sett fornøyd. Vi har riktignok fått feilmeldinger i det siste som i ikke har funnet ut av – måtte installere Matomo på nytt. Man kan lese brukererfaringer på hjemmesiden til denne utvidelsen at enkelte brukere har store problemer med denne utvidelsen, men vi merker ingen problemer. Det positive med denne utvidelsen er at du kan installere den for så mange domener du ønsker uten at det koster noe.

Feilmelding?

Det kan hende at du får en feilmelding som denne: «There are some errors in the Matomo Diagnostics System report that may prevent the plugin for working normally.». Det dukker også opp et rødt utropstegn ved Diagnostics-menyvalget.

Du kan da klikke på Diagnostics-menyvalget og klikke videre på Troubleshooting-fanen. Du får da opp flere knapper som for eksempel Archive reports, Clear Matomo cache og Run Updater. Vi fikk dette problemet og prøvde disse knappene. Det hjalp ikke.

Det eneste som virket hos oss var å deaktivere og fjerne Matomo-utvidelsen og installere den på nytt. Først da ble vi kvitt feilmeldingen. Husk å klikke på Enable tracking now for å sette i gang Matomo

I februar 2024 kom det en oppdatering for Matomo-utvidelsen for WordPress, og denne oppdateringen viste seg å fjerne alle feilmeldinger. Les mer i vår artikkel.

Del dine erfaringer

Hva med deg? Hvilke erfaringer har du med Matomo Analytics for WordPress? Legg gjerne inn melding i kommentarfeltet under denne artikkelen!

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *