App for sjakktrening

lucas_chess1

Lucas Chess er programvare for deg som ønsker å spille sjakk mot computere og øve deg på forskjellige typer sjakkoppgaver og sjakknøtter.

Les også: De beste sjakklenkene

Selve grensesnittet er enkelt, men på innsiden «skjuler» det seg et stort antall funksjoner og oppgaver. Lucas Chess passer både for nybegynnere og for aktive sjakkspillere. Den har også egne oppgaver for barn og ungdom.

Last ned

Du finner Lucas Chess på lucaschess.pythonanywhere.com – bruk Download-menyen. Last ned Installable-utgaven hvis du vil ha den vanlige utegave, eller du kan velge Portable-utgaven. Velg English under oppstarter og også English når du starter selv programmet. Du må skrive et navn på spilleren før programmet starter, og til slutt klikke på Accept.

Slik bruker du Lucas Chess

Når du starter programmet får du opp et sjakkbrett med brikkene på plass i en bestemt stilling i et sluttspill. Hver gang du starter programmet får du ulike typer sjakkstillinger i sluttspillet. Dette er en sjakknøtt til deg som du kan prøve å løse, det vil si du skal prøve å finne ut hvordan hvit kan vinne i den bestemte stillingen.

Selve programvinduet er ganske enkelt, men menyene avslører et ganske omfattende muligheter.

Her får du en kort oversikt over mulighetene:

 • Quit
  Avslutter programmet.
 • Play
  Du får flere valg når du klikker på Play-knappen.

  • Play against an engine og your choice
   Du kan spille sjakk mot en datamaskin – du får opp et nytt programvindu for dette. Her får et utrolig stort utvalg av sjakkmotorer du kan spille mot. Du kan også velge en sjakkcomputer med en bestemt styrke (ELO-poeng). Her finner du også sjakkcomputere som er rettet mot barn eller nybegynnere (opponents for young players).
  • Competition
   Her kan du spille sjakk for å samle poeng. Du starter med 0 poeng. Stormester har 150 poeng. Dette er programmets eget poengsystem og reflekterer ikke internasjonale ELO-poeng, men det er fin måte å se fremgang på.
  • ELO-rating
   Du kan bestemme hvor sterk computeren er du spille mot.
  • Opponents for younger players
   Dette er nyvåer for barn, ungdom og nybegynnere.
 • Training
  Her får du et stort antall sjakktrening av forskjellige typer. Her kan du blant annet trene å sette sjakk matt i ulike sjakkstillinger. Du kan også finne beste sjakktrekket i forskjellige stillinger. Videre kan du trene på sjakkåpninger.
 • Tools
  Her finner du blant annet PGN-leser, databaser, åpninger og sjakkcomputere.
 • Options
  Innstillinger for programmet.
 • Information
  Informasjon om programmet.

Kilder: Lucaschess.rhcloud.com, ghacks.net

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *