Vær skeptisk til vedlegg du får
De kriminelle har vært svært aktive de siste ukene og da spesielt i desember. De utnytter situasjonen at mange ansatte i bedrifter er ekstra stresset før jul.
Les også: Helsenorge advarer mot svindel
Vi har jo hørt om Amedia-konsernet som nylig ble rammet av løsepengevirus, men de er slett ikke alene. Dette er blitt et verdensomfattende problem.
I mange tilfeller utnytter de kriminelle ikke sikkerhetshull, men de utnytter sårbare mennesker som jobber i bedrifter.
Farlige vedlegg
Hotellkjeden Nordic Choice ble i desember i fjor et offer for dette. En av ansatte fikk en en Excel-fil pakket inn i en ZIP-fil. I en travel arbeidsdag ville de fleste ikke nøle med å åpne vedlegget som kommer tilsynelatende fra en partner som selskapet kjenner fra før av.
Dermed er skaden skjedd. Datasystemen blir kryptert og offeret får beskjed om at data blir dekryptert dersom løsepengene blir betalt.
Hva kan man gjøre?
Som et forebyggende tiltak kan nevnes at Windows har innebygd beskyttelse mot løsepengevirus, men dette må aktiveres – les mer i vår guide. Heldigvis er hjemmebrukere som regel ikke ramme av dette – det er mest bedrifter som blir utsatt for dette, men siden mange har hjemmekontor kan også disse motta farlige vedlegg og dermed smitte hjemme-PC-en.
De viktigste tiltakene er å sørge for å holde både programvare og operativsystemet oppdatert. Ta sikkerhetskopi regelmessig og du bør ikke ha enheten med sikkerhetskopien koblet til datamaskinen hele tiden – hvis du blir angrepet har du data på en sikker plass. Sørg for å ha oppdatert antivirus på datamaskinen.
Dersom du eller din bedrift blir rammet av dette er de fleste sikkerhetseksperter enig i at du bør ikke betale løsepengene. Dersom du gjør det får de kriminelle en bekreftelse på at datainnbruddet er et faktum og dessuten er det slett ikke sikkert at data blir dekryptert selv om du betaler.
Du finner gode tips på følgende sider:
Kilde: NRK
Siste kommentarer