Slik gjør du Lightroom raskere!

Bruker du Adobe Lightroom for å redigere og organisere dine bilder, men synes programmet kunne vært raskere? På denne får du en rekke tips som kan bidra til å gjøre Lightroom raskere.

«Ny» funksjon kan være synderen

lightoom_graphic_acceleration

Versjon 6/CC av Lightroom ble lansert i 2015 og en av de store nyhetene i denne versjonen var den såkalte Graphic Processor Acceleration. Denne nyheten gjør at programmet tar i bruk grafikkortet i din datamaskin – hensikten er å gjøre Lightroom raskere i Develop-modus.

Les også: Lightroom-guide
Ikke like bra for alle
Problemet er bare det at denne finessen kan ha motsatt virkning hvis ikke PC-en din støtter funksjonen. Har du denne muligheten aktivert, kan du oppleve vesentlig dårligere ytelse når du jobber med Lightroom!

På nettsiden adobe.com står det klart og tydelig at programmet tester ut datamaskinen, og dersom det finner ut at grafikkortet ikke er kvalifisert blir denne aksellerasjonen deaktivert. Dette stemmer slett ikke alltid – i mange tilfeller må du selv deaktivere denne muligheten manuelt!

Dårlig ytelse og stabilitet
Opplever du dårlig ytelse med nyeste versjon av Adobe Lightroom, bør du slå av aksellerasjonen via Edit, Preferences. Fjern haken ved «Use Graphic Processor». Du vil sannsynligvis merke en stor forskjell. Denne funksjonen kan i tillegg føre til ustabilt Lightroom-program.

Installer mer minne

Har du 8 GB eller mindre minne i PC-en din vil du få sannsynligvis få problemer med Lightroom-ytelsen. Har du derimot 16 GB er situasjonen en helt annen, da trenger du nok ikke mer. Det vil helt klart hjelpe å oppgradere minnet. Les mer om minne-oppgradering i vår guide.

Juster forhåndsvisning

Du har sikkert lagt merke til at hvis du klikker på det ene bildet etter det andre nederst på bilderaden i Lightroom, tar det gjerne litt tid før bildet er ferdig lastet på skjermen. Forklaringen er at Lightroom oppretter en forhåndsvisning for bildene og det er dette som tar tid.

Du kan endre dette via Import-vinduet. Klikk på Import-knappen i Lightroom og klikk på Filehandling-menyen lengst til høyre i Lightroom-programvinduet. Her kan du endre «Build Previews» fra «Minimal» til «1:1». Det er egentlig kameraet som har laget disse valgene. Valget 1:1 er egentlig bilder i høy oppløsning. Ulempen med valget 1:1 er at bildene tar mye større plass enn valget Minimal. En annen ulempe med dette valget er at Import-prosessen vil ta lang tid. Fordelen er altså at det blir mye raskere å bla i bilder i Lightoom, det vil si å klikke på det ene bildet til det andre.

Det du kan gjør for å rydde plass er å velge «Catalog Settings» via Edit i Lightroom og velge å slette 1:1 forhåndsvisninger for eksempel etter 30 dager. Dette gjør du via «File Handling»-fanen.

Camera Raw Cache

Det kan lønne seg å øke størrelsen på Camera Raw mellomlager. Du finner denne innstillingen via Edit, Preferences, File Handling, Camera Raw Cache Settings. Standardverdien for «Maximum Size» er 1 GB. Denne verdien kan du gjerne sette mye høyere, for eksempel til 40 GB. Du vil merke dette på raskere Lightroom. Hvis du har brukt Lightroom en rekke måneder og du merker at Lightroom er blitt tregere igjen, kan du klikke på «Purge Cache»-knappen.

Smart Previews

Du kan aktivere Smart Previews for å øke ytelsen. Dette gjør du via Edit, Prefernces, Performance. Sett en hake ved «Use Smart Previews». Ulempen er at bildene vil vises i lavere kvalitet, men resultatet (Export av bilder) vil ikke ha redusert kvalitet.

Optimaliser Lightroom-katalogen

Du kan optimalisere Lightroom-katalogen via File, Optimize Catalog… Dette er et tilleggstiltak hvis du synes Lightroom kunne vært raskere. Hvis du jobber daglig med Lightroom, og både importerer og redigerer masse bilder, er dette er godt tips for å få raskere Lightroom.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.