Smarte Lightroom-triks

lightroom_logo2

Adobe Lighroom er et program som kan brukes til å organisere og redigere dine digitale bilder.

Les også: Lightroom-guide

Her finner du samling av tips og triks som kan være nyttige ved bruk av dette programmet. Du vil også finne en samling av spørsmål som ofte stilles om programmet Adobe Lightroom.

Les også: Drømmepakken for fotoentusiaster




  • Hvor er bildene mine?
    Dette er et klassisk spørsmål alle nybegynnere sliter med. Bruker du Lightroom for første gang, lurer du sikkert på hvor bildene dine er. Lightroom har nemlig ikke noe Open-valg, og ingen bilder er synlige i programvinduet. Forklaringen er at du må importere bilder i Lightroom, før du i det hele tatt kan redigere bilder.

    import2

    Les mer om dette i vår guide om Lightroom-katalogen.

  • Hvor ligger bildene fysisk?
    Når du importerer bilder til Lightroom, jobber Lightroom med informasjonen om bildene, og ikke selve bildene. Lightroom har med andre ord kun en lenke til selve bildet. Det er først når du eksporterer ferdig redigert bilde, at bildet lagres fysisk på den lagringsplass du definerer.

    Men hvor ligger bildet fysisk da? Dette kan du på en enkel måte finne ut av ved å høyreklikke på selve bildet i Lightroom, og velge «Show in Explorer». Da dukker det opp et Utforsker-vindu som viser nettopp dette.

  • Bruk Auto-funksjonen!
    Det kan være lurt å prøve Auto-funksjonen, før du prøver noe annet. Denne funksjonen er et valg som finnes på ulike steder i redigeringsprosessen, spesielt i Develop-modus over Exposure-skalaen.

    auto

    Det Auto gjør er å redigere bildet automatisk, slik Lightroom «tror» er best for bildet, det vil si eksponering, kontrast, hightlights, shadows, whites og blacks.

    Hvis du er misfornøyd med Auto-justeringene, er det enkelt å klikke på Reset-knappen (nederst til høyre), for å nullstille bildet. En annen mulighet er å godta Auto-endringene, og finjustere redigeringene manuelt på egen hånd. Det er ditt valg.

  • Vis EXIF-data for et bilde
    Ønsker du å vise EXIF-data for et bilde, altså informasjon om et bestemt bilde, kan du klikke på Library-modul og videre på Metadata i høyre panel får du se detaljene for det aktuelle bildet.

  • Gjør Lightroom raskere og mer stabil
    En av finessene i Lightroom er en såkalte Graphic Processor Acceleration. Denne finessen gjør at programmet tar i bruk grafikkortet i din datamaskin. Problemet er at mange brukere vil oppleve at finessen gjør Lightroom ustabil. Dette kan du gjøre noe med! Les mer i vår artikkel.

  • Virtuell kopi
    Dette er en genial funksjon som gjør at du kan opprette flere virtuelle kopier av det samme bildet uten at dette bruker mer lagringsplass. Les mer om denne fantastiske funksjonen i vår guide

  • Snapshot
    Dette er en funksjon som gjør det mulig å lagre enkelte deler av historikken i arbeidsflyten. Les mer i vår guide.

  • Rediger spesifikke deler av et bilde
    Adjustment Brush er en funksjon i Lightroom som gjør at du kan bruke en kost til å påføre spesifikke deler av et bilde, noen utvalgte effekter. Klikk på Adjustment brush-ikonet til høyre i Develop-modus, juster effekten slik du vil ha den og påfør effekten på spesifikke deler av et bilde. Det finnes et lite triks som kan brukes til å påføre effekten på en finere måte – hvis du holder nede CTRL-tasten nede på tastaturet samtidig som du påfører effekten på for eksempel en gjenstand i bildet vil Lightroom automatisk finne kanten på gjenstanden slik at du ikke trenger å korrigere påføringen av effekten i like stor grad. Les mer om Ajustment brush i vår guide.

  • Slik lager du en fotobok med Lightroom
    En av modulene i Lightroon gir muligheten til lage en fotobok med dine favorittbilder – les mer.

  • lightroom_background_color

    Endre bakgrunnsfarge i Lightroom
    Hvis du ønsker å endre bakgrunnsfargen, altså ikke i et bilde men i selve programmet Lightroom, kan du høyreklikke på siden av et bilde og velge den fargen du ønsker.

    Du kan velge hvit, grå eller svart.

  • Angremulighetene gir deg trygghet
    Du må holde tunga rett i munnen for å få ønsket resultat ved justering av et bilde, du får det garantert ikke til i første forsøk. Øvelse gjør mester.

    Derfor er angremulighetene viktige – du kan eksperimentere og eventuelt angre på justeringer, uten å risikere å ødelegge bildet.

    Lightroom har mange redigeringsmuligheter, på flere nivåer – du kan angre enkeltredigering, hele redigeringsprosessen, eller du kan bruke historikk for å angre et spesifikt antall trinn i prosessen.

  • Nullstill bildet med Reset
    Du har eksperimentert med Lightroom, gjort flere endringere i bilder, men er misfornøyd og har mistet oversikten over alle endringene. Da er Reset-knappen er veldig kjekk mulighet.

    reset

    Denne knappen nullstiller et bestemt bilde, helt tilbake til originalbildet.

  • Angre på enkelte redigeringer
    Du kan angre på enkelte rediger. Hvis du for eksempel har justerer eksponeringen, kan du angre ved å dobbeltklikke på ordet «Exposure», og justeringen spretter tilbake til originalinnstillingen.

  • History
    Det unike med Lightroom er at programmet husker alle Lighroom-redigeringer du har gjort med alle bildene dine.

    Ikke nok med det, programmet husker også historikken selv om du avslutter Lightroom og datamaskinen, og starter programmet på nytt. Alt lagres automatisk mens du jobber med bildet.

    light333

    Du finner History som et av valgene i venstre panel i Develop-modus. Her kan du gå så langt tibake du ønsker, og angre på deler av redigeringsprosessen.

  • Før-og-etter-visning
    Når du har redigert et bilde med Lightroom, har du muligheten til å se før-og-etter-bilder, altså ett bilde slik det var før du begynte redigering, og ett annet som viser sluttresultatet.

    before_after2

    For å få frem denne visningen, klikker på knappen under bildet, du får teksten «Cycles between before and after views» når du holder musepekeren over knappen.

  • Slå av Lightroom-aktivering ved bruk av minnepinne
    Lightroom har en funksjon som absolutt kan være nyttig, nemlig at programmet kjøres i gang når du plugger et minnekort i datamaskinen.

    «Problemet» er at dette skjer også hver gang du skal bruke en minnepinne, noe som kan oppleves veldig masete, spesielt hvis du skal bruke minnepinnen til helt andre ting enn overføring av bilder.

    Er du lei av at Lightroom kjøres opp hver gang du plugger en minnepinne i datamaskinen, kan du deaktivere denne funksjonen via følgende menyvalg:

    Edit, Preferences, General, Import Options. Fjern haken ved «Show import dialog when a memory card is detected».

  • Bruk «Quick Develop» for rask redigering
    Du kan bruke Quick Develop for redigering av bildene dine, uten å forlate Library-modus, men vær klar over at du får da ikke tilgang til avansert redigering. Quick Develop er nemlig en begrenset versjon av Develop-modus.

    quick_develop

  • Få bedre oversikt over verktøyene i panelene
    Dette tipset er ganske nyttig hvis du ønsker å få bedre oversikt. Hvis du høyreklikker på et nøytralt område i venstre eller høyre panel, kan du velge «Solo Mode». Altså et område under «Camera Calibration», et sted hvor det røde krysset er:

    solo_mode2

    Sett en hake ved «Solo Mode» – dette gjør du ved å klikke på selve Solo Mode-valget.

    solo_mode

    Virkningen er at det vises kun ett verktøy-valg av gangen, hvis du klikker på ett av valgene. Hvis du for eksempel klikker på «Basic», og deretter på «Detail», vil begge valgene stå åpne, hvis du ikke har valgt Solo Mode.

    Det at kun ett valg er åpent ved Solo Mode, gir en bedre oversikt over det aktuelle området, fordi andre valgene lukkes. Vi må likevel presisere at dette tipset ikke vil passe for alle – noen vil nok like å ha alle valg åpne samtidig. Det dreier seg om smak og behag.

  • Skjul moduler du ikke bruker
    Bruker du Lightroom kun til å organisere og redigere bilder, og bruker ikke moduler som Map, Book, Slideshow, Print og Web? Du kan høyreklikke hvor som helst på panel-navna øverst og fjerne haken ved den modulen du ønsker å fjerne.

  • Rediger deler av et bilde
    Ønsker du å justere lys eller farge i deler av et bilde, kan det gjøres på ulike måter. Du kan for eksempel velge HSL eller B&W i Develop-modus.

    Klikk deretter på en liten knapp på venstre siden av skalaene i programvinduet.

    adjust1

    Når du har klikket på denne knappen, kan du deretter dra musepekeren opp eller ned på selve bildet, og på den måten justere lyset eller fargen på de stedene på bildet som har samme lys-eller fargetonen.

    Virkningen av dette trikset avhenger av om du har et fargebilde eller et svart/hvitt-bilde. Hvis du har et fargebilde vil fargene endres i områder på bildet du beveger musen, pluss andre områder som har samme fargetonen. Ser du på fargeskalaene (Red, Orange og så videre), sammtidig som du drar musepekeren opp eller ned, vil du se hvilke farger som blir endret.

    Har du derimot et svart/hvitt-bilde, vil endringen være et lysere eller et mørkere område, alt etter om du dra musepekeren opp eller ned på selve bildet. På et svart/svitt-bilde kan dette trikset gi en veldig artig effekt, det kan øke dramatikken i bildet, eller det kan fikse utbrenthet i bildet. Bare pass på å ikke overdrive, fordi dette trikset er utrolig effektivt!

    Klikk en gang til på effektknappen, når du er ferdig – da slår du av effekten.

    Det krever litt øvelse for å mestre dette. Husk at du kan alltid bruke Reset-knappen for å nullstille bildet, hvis du angrer på redigeringene.

  • Fjern flekker på en superenkel måte
    Skal du fjerne flekker på bildet ditt, har Lightroom et verktøy for dette, og det er utrolig enkelt å bruke.

    spot_removal

    Du finner verktøyet i Develop-modus, under histogrammet. Holder du musepekeren over selve verktøyet, kan du lese «Spot Removal».

    Nå er det bare å klikke på områder på et bildet med flekker, og flekkene forsvinner med det samme.

  • Slik kan du rette opp en skeiv horisont
    Med Lightroom er det superenkelt å rotere et bilde, noe som blant annet kan brukes til å rette opp en skeiv horisont.

    Du velger et bilde, velger Develop-modus, og klikker på beskjæringsverktøyet (Crop Overlay). Du finner verktøyet på høyre siden, som en liten firkant.

    crop2

    Klikk deretter på venstre siden av bilderamme, og dra musepekeren opp eller ned, mens du holde musepekeren nede. Dette gjør at bildet roterer, og du slipper løs musepekeren når du er fornøyd med resultatet.

    crop3

    Det røde krysset markerer området hvor du holder musepekeren ned og drar opp eller ned. Klikke på Done-knappen når du er ferdig.

    Husk at du alltid kan gå tilbake til originalbildet ved å klikke på Reset-knappen, dersom du er misfornøyd med resultatet.

  • Upright er en funksjon som gjør det enda enklere å rette opp en skeiv horisont, eller andre objekter (for eksempel bygninger) som er skeive i et bilde.

    Med Upright-funksjonen kan dette gjøres med kun ett klikk.

    Du finner verktøyet i Develop-modus, under «Lens Corrections» og «Basic»-fanen.

    upright1

    upright2

    Du kan eventuelt sette en hake ved «Enable Profile Corrections» og «Remove Chromatic Aberration», for et bedre resultat.

    upright_test2

    Hvis du setter en hake også ved «Constrain Crop», da slipper du å få hvite kanter i deler av bildet i det Lightroom korrigerer et skeivt bilde. Du får da et mer naturlig bilde, som du ikke trenger å beskjære videre, eller korrigere på andre måter.

    Du har flere muligheter når det gjelder korrigering av skeive objekter:

    • «Level»-knappen retter opp skeive objekter horisontalt.

    • «Vertical»-knappen korrigerer skeive objekter vertikalt.

    • «Auto»-knappen gir sannsynligvis et mer naturlig resultat, fordi her tar Lightroom hensyn til hele bildet, og ikke kun horisontalt eller vertikalt.

    • «Full»-knappen korrigerer bildet som helhet. Problemet med denne knappen er at bildet ofte blir vrengt ganske unaturlig.

      Du kan eventuelt korrigere dette manuelt via «Manual»-fanen i «Lens Corrections» og bevege skalaene der frem og tilbake, helt til du er fornøyd med resultatet.

    Det gjelder å prøve seg frem med «Upright»-verktøyet, for å finne frem det beste resultatet – klikk på den ene knappen etter den andre, og se forskjellen.

    Hvis du ønsker å angre på hele prosessen, kan du klikke på «Off»-knappen, eller du kan klikke på ett av valgene i «History» i venstre panel, altså gå tilbake til et av valgene før du begynte å bruke «Upright»-verktøyet.

  • Juster lys og kontrast med «Tone Curve»
    «Tone Curve» er et verktøy du finner under histogrammet og Basic, i Develop-modus for et bilde.

    tonecurve1

    Klikk på «Tone Curve», og du får opp selve kurven for et bestemt bilde.

    tonecurve2

    Denne kurven kan du bruke til å justere lyset og kontrasten i ulike deler av et bilde.

    Kurven kan justeres på flere forskjellige måter. Du kan for eksempel trykke på den lille knappen øverst i venstre hjørnet. Hvis du nå holder musepekeren over ulike deler av et bilde, kan du se hvilket område i kurven som samsvarer ulike deler i bilder.

    tonecurve3

    Du kan nå dra musepekeren opp eller ned på et spesifikt område i selve bildet, for å endre lyset i denne delen av bildet. Dra opp for å øke lyset, og ned for å redusere lyset.

    Du kan også klikke og dra i selve kurven, i stedet for bildet, og justere lyset på den måten.

    En tredje mulighet er å dra noen av skalaene nederst i kurven, for å justere størrelsen på området på kurven som påvirker bildet. Standardvediene er 25, 50 og 75.

    tonecurve4

    En fjerde mulighet er å dra knappene for de forskjellige lysinnstillingene, som ligger under bildet, altså Highlights, Lights, Darks og Shadows. Denne muligheten gjør egentlig det samme som de andre metodene, men er bare en annen måte å justere lyset på.

    tonecurve5

    Til slutt kan vi nevne at nederst har du innstilling for «Point Curve». Her kan du velge tre ulike forhåndsinnstillinger, nemlig Linear, Medium Contrast og Strong Contrast. Linear er standardverdien, og definerer medium kontrast. De andre innstillingene er de to som er på hver sin ende, altså henholdsvis svak og sterk kontrast.

  • Nyttige hurtigtaster
    Her får du oversikt over hurtigtaster som kan være nyttige for arbeide med Lightroom.

    Disse hurtigtastene har den virkningen at de slår på eller av et bestemt område i grensesnittet. Dette kan gi større plass for selve bildet:

    • F5 – menylinje for moduler
    • F6 – bildebånd
    • F7 – venstre panel
    • F8 – høyre panel
    • G – Library Grid-visning
    • E – Library Loupe-visning
    • C – Library Compare-visning
    • I – viser teknisk informasjon om et bilde – trykk en gang til på i-tasten for mer informasjon. Du kan selv velge hvilken informasjon som vises her, via menyvalget View, View Options…
    • N – Library Survey-visning
    • Shift+Ctrl+F – fullskjermmodus
    • Skift+Tab – venstre og høyre panel pluss menyer
    • T – verktøylinje
    • Tab – venstre og høyre panel

    Du finner en mer eller mindre komplett oversikt over Lightroom-hurtigtaster på adobe.com.

  • Advanced Healing Brush fjerner uønskede elementer i bildet, og er en slags forbedret utgave av «Spot Removal»-verktøyet. Forbedringene går for det første ut på at verktøyet er blitt finpusset, slik at resultatet av bruk av verktøyet blir bedre.

    Du kan også bruke verktøyet til å fjerne objekter som ikke bare er små og sirkulære, men også objekter som er litt større. Du kan da først velge et område (som har et uønsket objekt), og deretter klone et annet område, slik det første området ligner på det klonede området, og på den måten fjerne større objekter.

    Verktøyet er fleksibelt på en slik måte at du kan velge et nytt område å klone fra, dersom du er misfornøyd med det første valget.

  • Radial Gradient Filter gjør det mulig for deg å påføre bildet en slags vignett-effekter. Det er du som bestemmer hvor mye eller hvor lite effekten blir, også hvor i bildet effekten plasseres. Du bare klikker på ett ønsker sted på bildet, og drar slik at effekten plasseres ut fra punktet du velger.

  • Smart Previews er smart forhåndsvisning som gjør det mulig å redigere et bilde uten å at du nødvendigvis har tilgang til originalbildene. Du kan altså jobbe med bildene «offline».

    Hvis du har lagret originalbildene på en ekstern harddisk, kan du først definere Smart Preview for bildene, og deretter koble fra den eksterne enheten, men likevel ha mulighet til å redigere bildene.

    Du kan klikke på «Original Photo»-lenken under histogrammet for et bilde.

    smart_preview

    Da får du opp et vindu som gir deg muligheten til å gå videre, altså opprette «Smart Preview» for ett bestemt bilde.

    smart_preview2

    Vær oppmerksom på at du må velge bilder du ønsker å opprette «Smart Preview» av – det skjer altså ikke med alle bildene i hele Lightroom-katalogen, dersom du bruker denne metoden. Du kan altså velge flere bilder samtidig, enten ved å holde nede CTRL-tasten eller SHIFT-tasten, for deretter klikke på «Original Photo» for å definere «Smart Preview» for disse bildene.

    Det finnes likevel en mulighet for å lage «Smart Preview» for alle bildene i katalogen – dette gjør du via menyvalget Library, Previews, Build Smart Previews. Her kan du velge «Build All» for å definere Smart Preview for alle bildene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *