Lightroom på flere enheter samtidig

lightroom_on_the_web

Adobe Lightroom er et fantastisk program som kan brukes til å organisere og redigere bilder. Problemet oppstår hvis du ønsker å jobbe med bildene på flere enheter samtidig. Denne guiden kommer med forslag til løsninger.

Les også: Lightroom Web

Lightroom kan i utgangspunktet aktiveres på 2 enheter samtidig, men det er ikke enkelt å jobbe med Lightroom-katalogen på 2 enheter samtidig. Lightroom er rett og slett ikke lagd for denne situasjonen. Lightroom-katalogen inneholder alle endringer som du har gjort med bildene dine og det er derfor viktig å ha tilgang til den uansett hvor du jobber.




Les også: Lightroom-guide

Flere forslag

Det finnes dessverre ingen enkel løsning på denne situasjonen (jobbe med Lightroom på flere enheter samtidig), men her har 6 alternativer:

  • Du kan bruke Lightroom Web hvis du er Creative Cloud-abonnent. Denne tjenesten synkroniserer bildene dine og du kan bruke en nettleser på de ulike enhetene. Les mer om dette i vår omtale om Lightroom Web.

    Fordeler: Det er enkelt å sette opp og bildene er tilgjengelige direkte i nettleseren. Endringer blir synkronisert automatisk. Flere personer kan jobbe med bildene samtidig.

    Ulemper: Denne løsninger krever Creative Cloud-abonnement. Krever god og stabil internett-forbindelse. Du har ikke tilgang til like omfattende redigeringsmuligheter som når du jobber med fullversjon av Lightroom.

  • Plasser katalogen og bildene dine i en mappe på en ekstern harddisk og du kan så bruke denne harddisken på en hvilken som helst enhet.

    Fordeler: Du har tilgang til hele Lightroom-katalogen. Ubegrenset tilgang til Lightroom-funksjoner. Denne løsningen virker på alle Lightroom-versjoner, ikke bare Creative Cloud-versjonen.

    Ulemper: Eksterne harddisker er vanligvis tregere. Denne metoden innebærer økt risiko for korrupt Lightroom-katalog, fordi det er en fare for at harddisken ikke lenger er koblet til enheten.

  • Plasser katalogen på en ekstern harddisk, men ha bildene dine fortsatt på din arbeidsmaskin.

  • Kopier/synkroniser katalogen frem og tilbake med hjelp av tjenester som Dropbox, slik at begge sider er oppdaterte.

  • Importer bilder fra en midlertidig katalog, opprett en ny katalog for bilder på en enhet nummer 2, og sett dem sammen til enhet nummer 1 når du bruker denne.

  • Bruk den ene enheten som en base, for eksempel en stasjonær PC, og eksporter deler av arbeid som små kataloger som kan brukes på enhet nummer 2 (for eksempel bærbar PC), og sett dem sammen med den primære katalogen når du jobber der.

Dette bør du ikke gjøre

Du bør ikke kopiere alle bildene dine til en annen enhet og importere bildene igjen på den andre enheten. Hvis du gjør dette må du starte helt fra begynnelsen, det vil si du har da ikke tilgang til tidligere arbeid med bildene. Det å jobbe separat med bildene på hver sin enhet er ikke å anbefale.

Det finnes oppskrifter på nettet om hvordan du skal kunne lagre Lightroom-katalogen på et nettverksdrev. Dette er slett ikke noen sikker måte å jobbe med Lightroom. Det kan i verste fall ødelegge katalogen, dersom det for eksempel blir brudd i nettverksforbindelsene.

Her finner du detaljene

Du finner en ganske god og detaljert gjennomgang av dette på lightroomqueen.com. Denne guiden er skrevet av Victoria Bampton som kaller seg selv «Lightroom Queen» og har skrevet flere bøker om Lightroom.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.