Jobb med Lightroom-bildene dine overalt

calm

Adobe Lightroom er et fantastisk program for organisering og redigering av bilder. Et av problemene har lenge vært at det har manglet apper for mobile enheter. Dette problemet ble delvis løst med lansering av Lightroom for iPad i 2014 – les mer på nettstedet dpreview.com.

Bedre apper for mobile enheter

Adobe har nylig oppdatert Lightroom-appen for iPad (den støtter også iPad Pro), og samtidig lansert en egen Lightroom-app for Android. Dette betyr at flere funksjoner er tilgjengelige på mobilversjonene, og du har muligheten til å synkronisere bildene til en annen enhet. Du kan med andre ord fortsette å redigere bildene på den enheten som passer – endringene er da tilgjengelig uansett hvor du befinner deg.

Les også: Gratis Lightroom for Android og iOS

Du kan synkronisere bilder mellom mobil/nettbrett til en PC, og vi tar en gjennomgang av denne prosessen her. Synkroniseringen fungerer i begge retninger, det vil si du kan ta bilder med mobilen/nettbrettet og synkronisere bildene til PC-en, eller du kan synkronisere bilder som er lagret på PC-en til mobilen/nettbrettet.

Hensikten med synkroniseringen er å øke mobiliteten til bildene, og at du kan fortsette å redigere bildene akkurat hvor det passer deg – du har med andre ord tilgang til flere enn ett digitalt mørkerom.

Du kan for eksempel ta bilder med mobilen, synkronisere disse til PC og redigere bildene der, og deretter synkronisere bildene tilbake til mobilen.




Slik synkroniserer du bildene dine!

For å få dette til må du registrere deg på Adobes nettskytjeneste Creative Cloud, eventuelt prøve tjenesten gratis i 30 dager – adressen finner du på adobe.com.

Du må også laste ned og installere Lightroom-appen på mobilen eller nettbrettet, og logg deg inn på Creative Cloud med din Adobe-ID-konto. Her finner du nedlastingslenkene:

lightroom_mobile11

Gjør PC-en klar for synkronisering av bilder
Vi starter med forberedelser på PC-en. Når du kjører Lightroom-programmet skal du øverst til venstre i Lightroom-programvinduet se at du er logget på Creative Cloud – hvis ikke dette er tilfellet må du registrere deg og logge deg på Creative Cloud-tjenesten. Klikk på den lille trekanten på høyre siden av navnet og velg «Sync with Lightroom mobile».

lightroom_sync_delete

Du får da opp et vindu som spør deg om du ønsker å slette Lightroom-data fra den mobile enheten som skal synkroniseres, eller du kan velge å ikke slette noe. Du kan altså velge «Don’t delete». Da har du aktivert synkroniseringen, men du må i tillegg klikke på et sync-ikon ved siden av en bestemt Collection-mappe. Les mer om dette under «Fra PC til mobil/nettbrett».

Fra PC til mobil/nettbrett
Det neste du gjør er å opprette en mappe under Collections i Lightroom. Programmet Lightroom støtter ikke synkronisering av vanlige mapper, og derfor må du opprette egne mapper under Collections.

lightroom_collections

Klikk på plusstegnet på høyre siden av Collections (du finner Collections i venstre panel i Lightroom), og du får da opp en meny med muligheten til å lage en Collection («Create Collection»). Du får da opp et vindu – her skal du skrive et unikt navn og klikke på «Create».

lightroom_ny_collection

Sett gjerne en hake ved «Sync with Lightroom mobile» slik at denne Collections-mappen synkroniseres meg Lightroom-apper på mobil og nettbrett.

Til slutt kan du velge bilder du ønsker å synkronisere til mobilen/nettbrettet – du kan bla i mappene (som er plassert over Collections) og klikke og dra bildene til den nye Collections-mappen du nettopp har opprettet.

Forutsetningen for at du kan velge noen bilder i Lightroom er at du på forhånd har import noen bilder til Lightroom-programmet. Dette gjør du via Import-knappen i Lightroom. Les mer om dette i vår Lightroom-guide.

Les også: Guide: Adobe Lightroom

lightroom_synk

Du kan nå bla nedover listen under Collections, og du vil se en liten knapp (en liten firkant) lengst til venstre – du vil se setningen «Click to sync this collection with Lightroom mobile» hvis du holder musepekeren over den lille firkanten. Klikk på denne firkanten for å starte selve synkroniseringen av den bestemte mappen under Collections. En Collections-mappe som er blitt aktivert på denne måten får et ikon med en liten pil i begge retninger, altså i stedet for firkant.

mobilbilde33

Hvis du kjører Lightroom-appen på mobilen/nettbrettet skal du se Collections-mappen du nettopp har synkronisert på PC-en. Husk at du må logge deg inn på Creative Cloud via appen på mobien/nettbrettet, ellers vil ikke synkroniseringen fungere. Du kan se resultatet på bildet her til høyre – vi har synkronisert Collection-mappen «synk», og denne dukket opp i Lightroom-appen på vår mobil.

Ønsker du å stoppe synkroniseringen kan du klikke på «Click to stop syncing this collection with Lightroom mobile» i Lightroom-programmet på PC-en.

Fra mobil/nettbrett til PC
Du kan synkronisere bilder den andre veien også, det vil si du kan opprette en Collection-mappe ved å klikke på plusstegnet øverst til høyre i Lightroom-vinduet på mobilen/nettbrettet. Gi den nye mappen et navn, legg bilder i mappen og klikk på tegnet øverst til høyre for å bekrefte at du oppretter mappen.

Den nye Collection-mappen vil synkroniseres automatisk til Lightroom på PC-en, men dette forutsetter at du har aktivert synkronisering på PC-en. Vær oppmerksom på at den synkroniserte mappen ligger «skjult» under en egen mappe (som opprettes automatisk) under Collections. Mappen heter «From Lr mobile», og det er her du finner bildene du synkroniserte fra mobilen/nettbrettet.

lightroom_mobile_edit2

Appene Lightroom for mobil og nettbrett er ikke like avansert som Lightroom på PC, og det er jo derfor det kan være kjekt med synkronisering – du kan jobbe med bildene hvor det passer.

Du får likevel tilgang til en ganske mange redigeringsverktøy på mobilen/nettbrettet. Klikk på Basic-ikonet på mobilen/nettbrettet og du kan da bla i mange av de samme redigeringsfunksjonene du finner på Lightroom for PC.

Her kan du justere white balance, temperature, tint, auto tone, exsposure, contrast, highlights, shadows, whites, blacks, clarity, vibrance og saturation. Vær oppmerksom på at du må dra med fingeren for å se alle verktøyene på mobilskjermen.

Her finner du også et valg for forrige versjon av bildet pluss en reset-mulighet som nullstiller bildet. Videre kan du konvertere til et svart/hvitt-bilde. Du kan justere Tone Curve, vignetting og farge (hue og saturation). Du har også muligheten til å beskjære et bilde.

Du kan også dele et bilde via Share-menyvalget og kan da velge en hvilken som helst sosial tjeneste, eventuelt sende bilde via e-post.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.