Lightroom CC og Classic – hva er forskjellen?




Adobe bestemte seg i 2017 for å modernisere Lightroom som selskapet kaller det og det innebærer å fri til fotografer som foretrekker å jobbe med bildene i nettskyen.

Les også: Den store Lightroom-guiden

Dette innebærer at Lightroom er blitt splittet i to deler (Lightroom CC og Lightroom Classic CC) og det er ikke alle like begeistret for, men slik er det.

Lightroom Classic

Har du jobbet med Lightroom tidligere på PC eller Mac er denne versjonen for deg. Det er det samme programmet, forskjellen er at navnet er blitt endret fra Lightroom CC til Lightroom Classic. Dette er versjonen for deg som lagrer bildene lokalt på din datamaskin.

Lightroom Classic organiserer bildene med en katalog og dette skjer lokalt på datamaskinen. Det er du som er ansvarlig for å ta sikkerhetskopi av bilder og katalog på din lokal datamaskin og eventuelle eksterne lagringsenheter. Du er i tillegg selv ansvarlig for å gjøre bildene dine søkbare.

Lightroom CC

Dette er en helt ny Lightroom-versjon og den kan ikke sammenlignes med den gamle Lightroom CC. Denne versjonen er laget for fotografer som foretrekker å lagre og redigere sine bilder i nettskyen og bildene blir synkronisert automatisk mellom forskjellige enheter.

Les også: Lightroom CC/Classic er en arbeidsulykke

Alle bildene lagres i nettskyen og du trenger dermed ikke å tenke på noen Lightroom-katalog. Det er Adobe som organiserer bildene for deg i nettskyen. Selv om Lightroom CC kalles nettbasert så installerer du likevel programvare og redigerer bildene lokalt. Det betyr i praksis at du kan jobbe med store filer lokalt på din datamaskin og synkronisere filene til andre anheter når det passer. Dette kan skape forvirring blant brukere, men Lightroom CC og Lightroom Classic CC er nokså like lokalt, men at den ene fokuserer på nettskyen, mens den andre på lokal datamaskin.

Lightroom CC lagrer altså alle bilder i nettskyen og derfor er bildene automatisk sikkerhetskopiert. Lightroom CC bruker en såkalt Adobe Sensei-teknologi for å gjøre bildene dine søkbare.

En av ulempene med Lightroom CC er at den har ikke like mange funksjoner som Lightroom Classic. En annen ulempe er at Lightroom CC støtter verken Windows 7 eller Windows 8. Den støtter kun Windows 10. Lightroom Classic derimot støtter Windows 7 og Windows 8.

Du finner en sammenligning mellom CC og Classic på adobe.com og digitaltrends.com.

Hvorfor splitte Lightroom?

Det store spørsmålet er hvorfor Adobe valge å splitte opp Lightroom i CC og Classic. Det viktigste argumentet for å lage ny Lightroom CC er at fotografen kan synkronisere bildene mellom flere enheter, men dette argumentet er tynt fordi det gå an å synkronisere bilder også med Lightroom Classic – les mer om dette i vår artikkel.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.