Den beste fotoappen? Vi tester Capture One!

Utvalget av fotoapper er ganske stort. Er du profesjonell fotograf eller fotoentusiast som tar mange bilder er sannsynligheten stor for at du velger enten Adobe Lightroom Classic eller Capture One.

Les også: Capture One 20 er lansert

Vi skal i denne testen i utgangspunktet fokusere på Capture One, men vi skal i konklusjonen sammenligne med Adobe Lightroom Classic.

Pris

Capture One er dyrere

Capture One har vesentlig høyere pris enn Lightroom. Den mest gunstige prisen for Lightroom er 117 NOK per måned. Capture One har flere prisklasser. Du kan betale engangspris og da er prisen rundt 3500 NOK. Du kan med andre ord bruke Lightroom i 2,5 år før du nærmer deg prisen til Capture One.

Nedlasting og installasjon

Vi laster ned en prøveversjon av Capture One fra captureone.com som kan prøves gratis i 30 dager. Vi legger inn en e-postadresse. Vi har ikke en CaptureOne-konto fra før av, så vi må registrere oss – det dukker opp en lenke for dette.

Vi får tilsendt en e-postmelding med nedlastinglenke og en lisenskode. Vi kjører installasjonsfilen og velger English som språkversjon. Dette programmet finnes ikke på norsk, men det finnes på svensk hvis du foretrekker det fremfor engelsk. Vi godtar lisensavtalen og installerer programmet.

Vi får opp et vindu med et spørsmål om vi ønsker å installere Digital Camera Driver, Phase One USB-driver og V-Grip USB Driver. Vi sier ja til alle. Vi starter programmet og må skrive inn lisenskode vi fikk via en e-postmelding.

Det viser seg å ikke å være enkelt å starte programmet. Selskapet bruker tre forskjellige koder: lisenskode, registreringskode og aktiveringskode. Dette skaper litt forvirring i starten. Til slutt klarer vi å aktivere programmet via Online Activation. Forklaringen på problematisk start er sannsynligvis en treg server hos selskapet som leverer Capture One. Det viser seg nemlig at det tar litt tid før serveren oppdateres eller reagerer på forespørsler fra kunden.

Vi får til slutt opp programvinduet for Capture One og første gangen via starter programmet får vi masse reklame i programvinduet – det ene vinduet oppå det andre. Vi kan heldigvis slå av reklamen.

Brukergrensesnitt

Capture One er vinneren.

Capture one er vesentlig mer fleksibelt enn Lightroom. Vi kan endre vinduet i Capture One slik du ønsker det, mens Lightroom er overraskende lite fleksibelt.

I Capture One kan vi blant annet høyreklikke på forskjellige steder på verktøylinjer og vi får da opp en mulighet til å plassere verktøyene.

Vi får et lite sjokk når vi skal bla i bildene som er blitt importert til Capture One. Organiseringen her helt annerledes enn i Lightroom. Mappestrukturen er til venstre, men filene (bildene) i hver mappe dukker opp ytterst til høyre. Dette er noe vi trenger tid å bli vant til.

Import/Export

Lightroom er vinneren

Vi oppretter egen katalog for denne testen og importerer over 15 000 bilder. Lightroom bruker 7,5 minutter, mens Capture One bruker 9 minutter. Lightroom er altså en knapp vinner. Har du et stort antall bilder vil det altså ta kortere tid å importere alle bildene til Lightroom.

Kamerastøtte

Lightroom er vinneren.

Lightroom har bedre støtte for raw-filer fra forskjellige kameraer. For mange er ikke dette så viktig, men det kan være avgjørende hvis brukeren har et kamera som ikke støttes.

Tethering

Capture One er vinneren

Tethering handler om forbindelsen mellom et kamera og en datamaskin. Capture One tilbyr en mer effektiv måte.

Redigering

Capture One er vinneren.

Det positive er at Capture One har flere funksjoner enn Lightroom. Dette inkuderer blant annet støtte for lag og en mulighet til å tegn på et bilde eller skrive notater.

Problemet med Capture One er at det tar litt tid å finne ønskede funksjoner. Det tok tid før vi fant for eksempel grunnleggende redigering som lys, skygge, metning, kontrast og så videre. Det som er lett å finne er auto-knappen, det vil si automatisk redigering slik Capture One tror er best for bildet – denne knappen finner vi øverst til venstre.

Det er uvant å ikke se et histogram når vi åpner et bilde for å redigere. Forklaringen er at vi må klikke på ett av ikonene som er plassert under Import-ikonet øverst til venstre. Her finner vi små ikoner for blant annet Library, Capture, Lens, Color og Exposure. Vi må altså klikke på Exposure-ikonet for å få opp redigeringsmuligheter for eksponering med histogram øverst.

Ytelse

Capture One er raskere

Vi ser at det er mange som skryter av ytelsen i Capture One. Det er flere som har snakket om stor forskjell. Vi merket forskjell, ja, men denne forskjellen varierer.

Vi startet med å måle hastigheten på oppstart av henholdsvis Capture One og Lightroom. Lightroom tar over 2 minutter, mens Capture One tar kun 15 sekunder. Neste gang vi startet opp Capture One tar det betydelig lenger tid. Forskjellen på program-oppstart er med andre ord ikke entydig.

Når vi imidlertid skal bla i bilder og jobbe med redigering merker vi at Capture One er raskere.

Ustabilt

Under vår test av Capture One opplever vi at programmet låser seg helt. Vi venter i flere minutter, men det var helt låst. Vi må bruke tvang via oppgavelinjen til å avslutte Capture One og starte på nytt. For denne testen bruker vi en PC med i7-prosessor og 16 GB RAM minne, så PC-en er absolutt kraftig nok.

Det er uklart hva som er årsaken til krasj av Capture One, men vi mistenker at katalogen kan bli ustabil hvis den har mange bilder. I vårt tilfelle dreier det seg om over 15 000 bilder.

Fordeler med Capture One

+ Raskt.
+ Mange funksjoner.
+ Støtter lag.
+ Mulighet til å tegne eller skrive notater på et bilder.
+ Fleksibelt.

Ulemper med Capture One

– Prisen er ganske høy (ca 3500 NOK).
– Import av bilder fra en lokal disk kunne vært fortere.
– Import av bilder fra en lokal mappe tar lenger tid enn med Lightroom.
– Er du vant med Lightroom kan det ta tid å venne seg til Capture One.
– Capture One låser seg underveis i vår test.

Konklusjon

Det store spørsmålet er om du bør velge Capture One eller Lightroom? Det finnes ikke noe enkelt svar på dette, men hvis du har brukt Lightroom en god stund og er fornøyd og kjenner arbeidsflyten, da bør du ikke bytte til Capture One. Arbeidsflyten i Capture One er ganske forskjellig fra Lightroom. Er du derimot misfornøyd med Lightroom bør du vurdere Capture One.

Hvis du har verken brukt Lightroom eller Capture One er nok Capture One et bedre valg. Årsaken er et mer fleksibelt grensesnitt og flere funksjoner. Du betaler mer for Capture One enn for Lightroom, men til gjengjeld får du flere avanserte funksjoner.

You may also like...

1 Response

  1. Min C1 låste seg mye før, men med C1 20 ble det slutt med dette:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *