Lightroom 6 snart klar!

lightroom_logo

Det populære bilderedigeringsprogrammet Adobe Lightroom er snart klart for en oppgradering.

Les også: Lightroom-guide

Siste: Lightroom 6 er nå klar! Les mer på denne siden.

Rykteflom

Det har tidligere gått rykter om at versjon 6.0 kunne være klar fredag 20. mars. Dette stemte ikke, men ifølge nye rykter fra Twitter, skal Lightroom 6.0 være klar onsdag 1. april, men dette er altså ikke bekreftet.

Videre har det gått rykter om hvorfor Lightroom 6.0 ikke er blitt lansert ennå, og det er heller ikke blitt lagt ut noen betaversjon. Enkelte av deltakerne i diskusjonsforumet på Adobe sine nettsider lurer på om versjon 6.0 fortsatt er såpass ustabil at den ikke er klar for offentlig testing, men dette er bare spekulasjoner. Du kan selv følge diskusjonene på forums.adobe.com

Stor lansering i morgen. Er det Lightroom 6?

Det siste i denne saken er at fotograf Scott Kelby har lagt ut en melding på nettsiden sin – han forteller om en STOR lansering tirsdag. Han vil ikke si hva det er, men det kan være Lightroom 6.

Hva er nytt i Lightroom 6?

Nettstedet canonrumors.com nevner en rekke funksjoner som de mener er nytt i Lightroom 6.0, men noen av disse er allerede på plass i Lightroom 5. Kanskje det dreier seg om forbedring av funksjonene? Her er i hvert fall listen:

 • Et såkalt «nondestructive» miljø, som gjør det mulig å eksperimentere med bilder, uten å berøre originalbildet.

  Denne finessen («nondestructive») er allerede på plass i Lightroom, og har vært en del av Lightroom fra starten. Det er fortsatt usikkert hva som er nytt i Lightroom 6, men det kan hende forfatteren av artikkelen på canonrumors.com har lagt inn denne funksjonen på en mer generell basis, og ikke at dette er noe nytt i versjon 6.

 • Avansert redigering av svart/hvite-bilder. Det skal nå være mulig å gå mer detaljert til verks enn med Lightroom 5.

 • Ansiktsgjenkjennelse skal nå være mulig, uten bruk av metadata-tagger. Lightroom skal nå kunne finne bilder av bestemte personer, basert på et annet bilde av samme person.

 • Avansert «Healing Brush» kan brukes til å justere deler av et bilde på en enkel måte, for eksempel fjerne uønskede deler i et bilde.

 • Rett opp bilder, vertikalt, med ett klikk.

 • Sett sammen flere bilder til et stort panorama-bilde.

I tillegg skal ytelsen for Lightroom være kraftig forbedret, noe som skal merkes spesielt i Develop-modus. Dette skal angivelig være mulig fordi Lightroom utnytter datamaskinens grafiske prosessor (GPU).

Flere nye funksjoner?

På diskusjonsforumet til Adobe er det brukere som snakker om at Lightroom 6 kommer til å få begrenset støtte for lag, pluss innebygd HDR-støtte. I så fall blir denne oppgraderingen ganske stor – det blir spennende å se! Les mer på forums.adobe.com

Støtter kun 64-bit?

Adobe har tidligere kunngjort at Lightroom 6 kun kommer til å støtte 64-bit systemer, altså ikke 32-bit. Videre vil Lightroom 6 kreve Mac OS X 10.8 eller nyere, eller 64 bit Windows 7, 8 eller 8.1. Les mer på adobe.com.

Hva savner du?

En innebygd HDR-funksjon hadde vært artig, slik Photoshop har. Hvilke funksjoner savner du i Lightroom? Bruk diskusjonsforumet under!

Kilder: Canonrumors.com, Petapixel.com

You may also like...

6 Responses

 1. Gikk vel også noen rykter om at LR skal støtte GPU for boost?
  Innebygget panorama, ja takk!

 2. lurer virkelige på hva de mener med «nondestructive» egentlig. hvor mye mer ikke-destruktivt kan det bli enn det allerede er?

  • Kanskje dette ikke er en av «nyhetene» i Lightroom 6, men er bare nevnt for å understreke det geniale i Lightroom. Selv bruker jeg virtuelle kopier ganske mye, utrolig kjekk funksjon. Kan det være snakk om en ny finesse som utnytter det ikke-destruktive i Lightroom?

   • ja du sier noe der.

    hva er det som er destruktivt i LR tenker du på?

    • Nei, nå tror jeg du misforstår, eller at vi snakker forbi hverandre. Jeg har alltid ment at LR er ikke-destruktivt. Men kanskje har LR 6 en ny funksjon som utnytter det faktum at LR er ikke-destrruktivt, altså i tillegg til f.eks. virtuelle kopier og snapshots.

     • jeg skrev det ikke tydelig nok ser jeg 🙂 tenkte på «Kan det være snakk om en ny finesse som utnytter det ikke-destruktive i Lightroom?»

      hva mener du med det ikke-destruktive?

      Men ja, mulig det bare er en markedsføringstekst for programmet i sin helhet som du nevnte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *