Lichess er en fantastisk ressurs for sjakkspillere

Lichess er en gratis sjakk-server basert på åpen kildekode og den er uten reklame. Lichess drives av donasjoner fra frivillige.

Visjonen bak denne tjenesten er ikke å tjene penger på den, men å lage en gratis tjeneste for deg som elsker å spille sjakk.

Les også: Bli medlem av sjakklubben!

Lichess kan brukes til å spille sjakk på nettet, løse sjakknøtter, drive sjakkanalyser og mange andre sjakk-tjenester.

Les også: Leksikon for sjakkåpninger

Serveren ble startet av franske Thibault Duplessis 3. juni 2010. Prosjektet startet forsiktig, men det er blitt utvidet med flere funksjoner. Den gir nå tilgang til Stockfish-analyser, åpningsteori, pluss treningsfunksjoner.

Les også: Last ned Stockfish!

Lichess er gratis og uten reklame

Du finner Lichess på lichess.org og her finner du et hav av ressurser og verktøy for sjakkinteresserte. Lichess finnes på 100 språk, inkludert norsk. Du kan endre språkversjon via verktøyikonet øverst til høyre på nettsiden og velge språk fra menyen. For ordens skyld, selv om du har valgt norsk som språk er deler av språket på nettstedet på engelsk.

Dette er fordelene ved å registrere deg:

  • Du kan få sjakk-rating og dermed kan du måle din fremgang.
  • Du får tilgang til søkefunksjonen.

Verktøyene

Her finner du blant annet et analysebrett som analyserer et sjakkparti og kommer med en beskrivelse av hvert trekk. Åpningsutforskeren analyserer trekk i åpningen. Med oppsett kan du sette opp en stilling på sjakkbrettet og analysere denne videre. Du kan også importere et helt sjakkparti inn i Lichess.

Lær sjakk

Her får du en gjennomgang av de grunnleggende reglene i sjakk. Du kan også øve deg på grunnleggende taktikk i sjakk. Videre får du en gjennomgang av studier i sjakkteori.

Observer

Du kan observere sjakkpartier som spilles akkurat nå. Lichess TV og partier som spilles nå gjelder partier i regi av Lichess. Ønsker du å se andre overføringer, altså andre turneringer, er kategorien overføringer det riktige valget.

Den store fordelen med kategorien overføringer er at Lichess lagrer tidligere turneringer. Dette betyr at du kan se på turneringer som ble spillt tidligere. Her er det bare å skrolle ned til en turnering du er interessert i å se på eldre partier. Her er Lichess bedre enn for eksempel Chess24 som har elendig database med eldre turneringer.

Fellesskap

Du får en oversikt over sjakkspillere og lag. Du kan delta i diskusjoner om sjakk i forumet og kan lese bloggen.

Spill sjakk

Her kan du spille sjakk på nettet med forskjellig betenkningstid alt fra 1 minutt (bullet) til 30 minutter til tilpasset (du velger selv betenkningstiden). Lichess arrangerer også sjakkturninger.

Sjakknøtter

Det å løse sjakknøtter er en artig måte å forstå sjakkteori.

Apper

Her finner du Lichess-apper:

Ulemper

Ulempen med Lichess er at vi kan ikke lenke direkte til bestemte sjakkpartier – dermed er det ikke mulig i praksis å dele enkelte partier på nettet.

Kilder: lichess.org, wikipedia.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *