Alt du trenger å vite om LibreOffice

LibreOffice er gratis kontorpakke som består av blant annet tekstbehandling, regneark og presentasjon. Denne kontorpakken kan på flere måter sammenlignes med Microsoft Office, men er altså helt gratis.

Les også: MS Office vs LibreOffice

Her får du en presentasjon av LibreOffice slik at det blir enklere for deg å vurdere om denne pakken er noe å satse på for deg. Det store spørsmålet er: Kan LibreOffice erstatte Microsoft Office?

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Historien bak LibreOffice

Det tyske selskapet StarDivision utviklet kontorpakken StarOffice i 1999. Selskapet ble kjøpt opp av Sun Microsystems, endret navnet på kontorpakken til OpenOffice, og navnet ble senere endret til OpenOffice.org.

Prosjektet ble i 2010 kjøpt opp av selskapet Oracle, og selskapet fortsetter utvikling av kontorpakke under navnet Oracle OpenOffice. Da bestemte en del frivillige utviklere av prosjektet seg for å forlate det, opprette egen gruppe (The Document Foundation), og fortsette videreutvikling av prosjektet under navnet LibreOffice, altså separat fra Oracle. I 2011 bestemte Oracle seg for å donere prosjektet til Apache, og endre navnet på prosjektet til Apache OpenOffice. Den opprinnelige kontorpakken (StarOffice) finnes altså nå i to utgaver som utvikles separat: Apache OpenOffice og LibreOffice.

Hva er LibreOffice?

LibreOffice er en gratis programvare som er basert på åpen kildekode. LibreOffice bruker OpenDocument file format (ODF) som standardformat på sine filer, men støtter også og er kompatibelt med filer fra Microsoft Office.

 • Writer (tekstbehandling)
  Dette er en tekstbehandler som er kompatibel med Microsoft Word.

 • Calc (regneark)
  Et regneark som ligner på MS Excel.

 • Impress (presentasjoner)
  Et presentasjonsprogram som ligner på MS PowerPoint.

 • Draw (tegneprogram)
  Et vektorgrafisk program og et diagramprogram som ligneer på MS Visio. Programmet kan også brukes til å redigere PDF-filer.

 • Base (database)
  Et databaseprogram som ligner på MS Access. Dette programmet kan brukes som frontbase for blant annet Access-databaser (JET), ODBC/JDBC datakilder, pluss MySQL, MariaDB, PostgreSQL eller MS Access.

 • Math (matte)
  Et program som kan brukes til å lage og redigere matematiske formler. Programmet bruker en variant av XML for å lage formler, slik de er definerte i OpenDocument-spesifikasjonen. Formlene kan legges inn i andre LibreOffice-dokumenter.

Grafer
Du har en mulighet til å opprette og redigere grafer i LibreOffice. Disse grafene er egne moduler i LibreOffice-programmer kan legges i tekstdokumenter, regneark, presentasjoner eller tegninger.

Utvidelser
LibreOffice har tilgang til et stort utvalg av utvidelser som kan installeres i enkelte av LibreOffice-programmene for å få utvidet funksjonalitet. Du finner utvidelsene på extensions.libreoffice.org.

Hva er Open Document?

Standardformatet på dokumenter som LibreOffice bruker er Open Document Format (ODF). Det er et åpent, ISO-standardisert filformat. Det at filformatet er åpent innebærer at alle har tilgang til det.

Et ODF-dokument har følgende endelser:

 • .odt er et tekstdokument
 • .ods er et regneark
 • .odp er et presentasjonsdokument
 • .odg er en illustrasjon

LibreOffice vs Microsoft Office

Så kommer vi til spørsmålene «alle» lurer på. Hva er egentlig forskjellen mellom LibreOffice og Microsoft Office? Hvor kompatibelt er LibreOffice med Microsoft Office? Kan du importere dokumenter fra MS Office til LibreOffice uten å risikere å endre/ødelegge dokumentene? Det finnes selvfølgelig ikke noe enkelt svar på dette, men vi skal prøve å svare likevel.

Det korte svaret er at de to kontorpakkene er ganske like og at de er ganske kompatible med hverandre. Skal du bruke LibreOffice til å opprette og redigere dokumenter på din egen PC er LibreOffice absolutt god nok sammenlignet med Microsoft Office.

Driver du derimot med å opprette og redigere kompliserte dokumenter som du skal dele med andre bruker som har Microsoft Office kan det imidlertid oppstå problemer. Dette har vi selv erfart.

Bør du velger Microsoft Office eller LibreOffice?
Det er faktisk ikke enkelt å svare på dette spørsmålet, fordi det kommer an på hvordan du skal bruke kontorpakken. Hvis du kun skal bruke kontorpakken for egne dokumenter, altså uten å dele med andre brukere, da bør du absolutt velge LibreOffice.

Hvis du derimot skal bruke kontorpakken for å opprette, redigere og dele dokumenter med andre brukere som kanskje bruker Microsoft Office, da bør du velge Microsoft Office. Erfaringen viser nemlig at LibreOffice ikke er 100 prosent kompatibel med Microsoft Office. Les mer om disse vurderingene i vår artikkel.

Last ned

LibreOffce er tilgjengelig på 119 forskjellige språk, inkludert norsk. Du finner en komplett oversikt over alle språkversjoner på libreoffice.org.

Her kan du laste ned LibreOffice:

Du får noen valg under installasjonen. Du kan gjerne velge typisk installasjon. LibreOffice har en programfil for hele pakken og når du kjører opp LibreOffice får du opp et vindu med flere valg: du kan for eksempel åpne en fil, du kan åpne en mal eller du kan åpne et tekstdokument.

Kilder: documentfoundation.org, wikipedia.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *