Lenovo dummer seg ut

lenovo_pc

Det er ikke noe nytt at mange nye PC-er leveres med flere uønskede programmer forhåndsinstallert, men Lenovo går kanskje lenger enn andre?

Selskapene tjener på det

PC-leverandørene gjør ikke dette av «ren ondskap», men de tjener penger på avtaler med leverandører av programvare og tjenester. Det dreier seg ikke alltid og gratis programvare, ofte er det prøveversjoner som er forhåndsinstallert. Et godt eksempel på dette er sikkerhetsprogrammer (Norton Security) fra Symantec og kontorprogrammer (Office) fra Microsoft.

I tillegg kan den forhåndsinstallerte nettleseren ha ferdig konfigurert søkemotor, og da har skrivebordet i Windows gjerne snarveier til de aktuelle tjenestene.

Gjør PC-en tregere

De forhåndsinstallerte programene og tjenesten kalles gjerne for «crapware» eller «bloatware» av brukere som ikke liker dette, fordi dette er programmer som ikke brukes, og de gjør gjerne PC-en tregere. Problemet er at det gjerne tar tid å rydde bort slike uønskede programmer, for å gjøre PC-en i stand, slik brukeren ønsker det.

Slik fjerner du «crapware»

I noen tilfeller tilbyr PC-produsentene tjenester for å fjerne dette mot betaling, men det finnes gratis programvare som gjør det enklere å fjerne dette, blant annet Decrapifier.

Er det Lenovo som er verstingen?

PC-produsenten Lenovo har nylig bekreftet at de leverer enheter med Superfish, som er kjent for å være såkalt adware, altså programmer som viser reklame. Superfish analyserer bilder som vises på nettsider, søker etter lignende bilder i egen database, og viser disse bildene som reklame når brukeren surfer på nettet.

Lenovo benekter at Superfish brukes til å registrere eller formidle sensitiv informasjon om brukernes surfevaner, all informasjon som Superfish samler inn er upersonlig, hevder Lenovo. I tillegg får brukeren muligheten til å si ja eller nei til brukervilkårene, og Superfish vil da ikke aktiveres. Problemet er at brukerne ikke alltid er klar over hva de eventuelt sier ja til.

Superfish installerer såkalt rotsertifikat i Windows, noe som gjør alle HTTPS-forbindelser er sårbare. Problemet er også at avinstallasjon av Superfish ikke vil fjerne sertifikatet som tidligere er blitt registrert.

Er din PC «infisert»?

Slik kan du sjekke om du har Superfish installert i din PC, og eventuelt slette den (dette gjør du på eget ansvar):

  1. Skriv certmgr.msc i søkevinduet i Windows via Start-knappen.

  2. Trykk på Enter-knappen på tastaturet. Du vil da få opp programmet som viser sertifikater som er registrert i Windows.

  3. Se etter og klikk på mappen «Klarerte rotsertifiseringsinstanser», og videre på «Sertifikater».

  4. Hvis du ser Superfish Inc på listen, kan du høyreklikke på dette og slette sertifikatet.

Melding fra Lenovo

Lenovo har nå offisielt kommet ut med en uttalelse, hvor PC-produsenten lover å slutte med å inkludere «crapware» på sine PC-er. Lenovo har publisert en uttalse om Superfish, hvor de informerer om hvilke produkter som har Superfish forhåndsinstallert. Les mer på lenovo.com.

Videre har Lenovo publisert e uttalelse, hvor de i fremtiden skal satse på rene PC-er uten spionprogramvare. Lenovo har også lagt ut en nettside som gjør det enkelt å fjerne Superfish fra datamaskinen, dersom den er innstallert.

Kilder: Ghacks.net, Zdnet.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *