Slik lager du fotoalbum med WordPress

WordPress er ett av verdens mest populære verktøy for å lage blogger og nettsider og er du fotointeressert kan du blant annet bruke WordPress til å lage fotoalbum.

Les også: Fotoalbum og fotobøker
Les også: WordPress-skolen

Det finnes utrolig mange WordPress-utvidelser for denne oppgaven, men vi skal i denne guide hjelpe deg med å finne frem den rette utvidelse for deg.

For deg som ikke kan WordPress

Har du liten erfaring med WordPress kan du lære mer i vår WordPress-skolen – her finner du opplæring både for absolutt nybegynnere og for avansert bruk.

Det kan være lurt å øve deg på WordPress ved å installere den på din egen PC, altså før du eventuelt installerer WordPress på nettet (webhotell). Du finner en gjennomgang av dette i vår guide. Har du problemer med WordPress får du hjelp på denne siden.

Muligheter uten en utvidelse

Det finnes muligheter til å lage et fotoalbum uten en utvidelse. Du kan for eksempel opprette innlegg og legge ut bilder i innlegget. En annen mulighet er å bruke en widget. Gå til utseende-menyvalget til venstre i kontrollpanelet i WordPress og velg widgeter. Her kan du dra Galleri-widgetene til en ønsket del av din nettside. Deretter kan du legge inn bilder i widgeten. Problemet med de innebygde funksjonene i WordPress er at de er ikke veldig fleksible. Det finnes derimot utvidelser som gjør dette mer spennende og mer fleksibelt.

Generelt om WordPress-utvidelser

Du installerer WordPress-utvidelser via kontrollpanelet i WordPress. Du klikker på «Utvidelser»-menyen til venstre i WordPress-kontrollpanelet og videre på «Legg til ny»-lenken. Her kan du klikke på «Installer nå»-knappen hvis du ser en utvidelse du er ute etter. Hvis ikke kan du bruke søkefunksjonen til å søke etter spesifikke utvidelser.

En annen måte å installere utvidelser på er via hjemmesiden til en bestemt utvidelse. Du klikker da på «Download»-knappen og laster ned en ZIP-fil og klikk deretter på «Last opp utvidelse»-lenken i WordPress – dette er en lenke som dukker opp via «Utvidelser, Legg til ny..». Her kan du bla deg frem til ZIP-filen du nettopp har lastet ned og installere utvidelsen på den måten. Les mer om WordPress-utvidelser i vår guide.

Tips: Det kan være lurt å se på ratingen (og kommentarene) for de spesifikke utvidelsene før du bestemmer deg for å installere den. Hvis ratingen for en bestemt utvidelse er dårlig kan det tide på at kvaliteten ikke er god nok.

WordPress-utvidelser for fotoalbum

Vi kommer nå med en rekke forslag om utvidelser som kan brukes til å lage fotoalbum på din blogg eller nettside, men du bør unngå å installere for mange samtidig. Det kan overbelaste nettsiden og du kan også miste oversikten over mange utvidelser. Du kan gjerne installere og aktivere den ene utvidelsen etter den andre, dersom du ønsker å teste, men det er lurt å avinstallere utvidelser som du faktisk ikke skal bruke.

  • NextGEN Gallery er en av de mest populære fotoutvidelsene for WordPress, selv om ratingen for denne utvidelsen kunne vært bedre. Det er enkelt å legge bilder i et fotoalbum via Media-lenken i WordPress eller fra din egen datamaskin.
  • Envira Gallery er både brukervennlig og rask. Gratisversjonen leveres med kun ett tema. Du kan plassere fotoalbum i et innlegg, en side eller i en widget.
  • WP Canvas er en utvidelse av den innebygde fotofunksjonen i WordPress. Du får ingen ekstra meny i kontrollpanelet, men du får en valgmulighet når du skal legge fotoalbum i et innlegg eller en side.
  • Gmedia Gallery er laget for rask deling av bilder. Bildene som legges ut kan på en enkel måte deles på sosiale nettsider.
  • Photo Gallery viser bildene i standard miniatyr-visning, og bildene blir litt forstørret hvis musepekeren holdes over et bilde.
  • Foo Gallery er et fotoalbum med flere visningmuligheter og leveres med flere maler.
  • Photospace Gallery utvider den innebygde fotofunksjonen i WordPress.
  • WP Photo Album Plus er en avansert utvidelse med en mulighet til å gi leserne sjansen til å bedømme bildene dine med rating og kommentere dem. Denne utvidelsen er komplisert og er nokså vanskelig å sette opp.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *