Slik blokkerer du Windows 10-oppgradering

Windows-10_Product-Family

Microsoft har intensivert kampanjen for å få brukere av Windows 7 og Windows 8.1 til å oppgradere til Windows 10. En del brukere av tidligere Windows-versjoner har til og med opplevd at Windows oppgraderes automatisk.

Uønsket oppgradering

Det er kommet rapporter på reddit.com fra fortvilte brukere som sier at de har opplevd at Windows 7 (og Windows 8.1) plutselig finner på å oppgraderes til Windows 10 automatisk. Du kan se en video av en uheldig hendelse på denne siden. Dette har også skjedd i Norge – Dataporten har fått meldinger fra brukere som har opplevd at oppgraderingen har skjedd mot deres vilje.

Det nyeste i denne saken er at en elev fikk sin matteoppgave ødelagt på grunn av tvungen oppgradering til Windows 10. Dette melder Aftenposten.no.

Du kan gjøre noe med det!

Vi vil på denne siden fortelle deg hva du kan gjøre til å både slippe reklamen for Windows 10 og blokkere oppgradering til Windows 10. For ordens skyld, for mange brukere er det absolutt aktuelt å oppgradere til Windows 10 – gjelder dette deg trenger du ikke å lese videre.

Les også: Windows 10 spørsmål og svar

For andre Windows-brukere, spesielt de som har Windows 7, er det derimot uaktuelt å oppgradere til Windows 10, rett og slett fordi de er fornøyde med Windows 7. Hvorfor bytte ut noe som faktisk fungerer?

Vi nærmer oss datoen 29. juli 2016 – da skal Microsoft angivelig slutte å plage brukerne med reklame for Windows 10 og oppgradering til Windows 10. Før denne datoen vil brukere av Windows 7 og Windows 8.1 risikere å få seg en skikkelig overraskelse. Den gode nyheten er at du kan gjøre noe med det. Det er det denne artikkelen handler om.
Windows 7 blir fortsatt oppdatert

Er du usikker på om du bør beholde Windows 7 siden det er et gammelt system og kanskje ikke oppdateres lenger? Det er feil at det ikke oppdateres lenger. Ifølge faktaarket om Windows-livssyklusen blir utvidet støtte for Windows 7 avviklet i 2020. Det betyr at Windows 7 blir fortsatt sikkerhetsoppdatert i fire år til.

Fordeler med å fortsette å bruke Windows 7

Det å bestemme seg for å fortsette å bruke Windows 7 har flere fordeler, blant annet følgende:

 • Du beholder grensesnittet du er vant til.
 • Windows 7 er uten fliser.
 • Du slipper en rekke barnesykdommer som Windows 10 sliter med.
 • Du kan selv velge å installere oppdateringer.
 • Innstillinger på ett sted (kontrollpanel) og ikke to.

Hva med Windows 8.1?

Det er egentlig mindre forståelig hvorfor brukere vil beholde Windows 8.1, men det er nok snakk om personlig preferanse. Ønsker du å fortsette med Windows 8.1 kan du bruke den samme metoden som vil forteller om på denne siden for å blokkere automatisk oppgradering til Windows 10.

En enkel måte å blokkere oppgradering

Denne guiden handler i utgangspunktet om blokkering av oppgradering som du kan gjøre manuelt, men det finnes også programmer som gjør dette automatisk, for eksempel Never 10. Les detaljene i vår omtale om Never 10.

Slik blokkerer du oppgradering til Windows 10

Det er en del oppdateringer for Windows som har den oppgaven å forberede systemet for oppgradering til Windows 10 og vise reklame for Windows 10 på skrivebordet. Det går faktisk an å avinstallere disse oppdateringene slik at du slipper maset om Windows 10 og du slipper automatisk oppgradering, og det er dette denne artikkelen handler om. Hvis du derimot er fornøyd med Windows 10 trenger du ikke å lese videre!

Du bør uansett ta sikkerhetskopi av viktig data før du eventuelt setter i gang med dette!

Slå av automatiske oppdateringer
Start med å slå av automatiske oppdateringer via Kontrollpanel, System og sikkerhet, Windows Update, Slå automatisk oppdatering på eller av. Du får da en rullegardinmeny med flere valg. Her skal du i hvert fall ikke velge «Installer oppdateringer automatisk (anbefales)». Ønsker du en påminnelse når nye oppdateringer er tilgjengelige kan du velge et av «la meg velge»-alternativene. Ønsker du selv å sjekke velger du «Aldri se etter oppdateringer (anbefales ikke)» – du må da selv sørge for å sjekke via Windows Update i Kontrollpanel. Nye oppdateringer legges ut én gang i måneden.

Avinstaller og blokker følgende oppdateringer
Dette er oppdateringene som du eventuelt kan fjerne. Du trenger ikke å fjerne alle, men den øverste (en eller to) bør du absolutt fjerne (i neste avsnitt får du en veiledning om hvordan du avinstallerer og blokkerer disse):

 • KB3035583 har kun til oppgave å viser reklame for Windows 10.

 • KB3150513 forbereder systemet for Windows 10.

 • KB2952664 tilrettelegger Windows 7 slik at oppgradering til Windows 10 blir lettere.

 • KB2976978 undersøker Windows 8 og Windows 8.1, for å se om det er noen problemer med kompatibilitet i forbindelse med oppgradering til Windows 10.

 • KB3021917 undersøker Windows 7 for å se om det er noen problemer med kompatibilitet i forbindelse med oppgradering til Windows 10.

 • KB3044374 gjør det mulig å oppgradere Windows 8.1 til en nyere versjon.

 • KB2990214 gjør det mulig å oppgradere Windows 7 til en nyere versjon.

Avinstaller og blokker oppdateringer i Windows 7 eller 8

For ordens skyld, du gjør disse endringene på eget ansvar!

Slik avinstallerer du og blokkerer en oppdatering:

 1. Gå til Kontrollpanel. System og sikkerhet, Windows Update, Vis installerte oppdateringer og du får en liste over installerte oppdateringer.

 2. Finn frem en bestemt oppdatering på listen, høyreklikk på den og velg Avinstaller.

 3. Før du starter PC-en på nytt kan du gjøre det samme med flere oppdateringer, den ene etter den andre.

 4. Start opp PC-en og gå til Kontrollpanel, System og sikkerhet, Windows Update.

 5. Klikk på «Se etter oppdateringer» og du får etter hvert opp en liste over oppdateringer som skal installeres

 6. Høyreklikk på de oppdateringene du ønsker å blokkere og velg å skjule dem. Det å skjule en bestemt oppdatering gjør faktisk at du blokkerer den, det vil si den vil ikke bli installert.

 7. Ønsker du eventuelt å angre på blokkeringen, kan du gå til Windows Update i Kontrollpanelet og velge Gjenopprett skjulte oppdateringer.

You may also like...

2 Responses

 1. anders sier:

  «Start med å slå av automatiske oppdateringer via Kontrollpanel, System og sikkerhet, Windows Update, Slå automatisk oppdatering på eller av. Du får da en rullegardinmeny med flere valg.»

  Banen banen finnes ikke.
  Det finnes ingen link med «windows update» i kontrollpanelet ELLER inder «system og sikkerhet»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *