Kontorprogrammer

libreoffice_write

Kontorprogrammer finnes i mange varianter, både kommersielle og gratispakker. På denne siden finner du informasjon om alternative programmer, nedlastingsmuligheter og diverse tips.

Microsoft Office

Microsoft har lansert Office siden 1990, men den foreløpig siste stabile versjonen er Office 2013 – denne ble lansert i januar 2013.

msoffice

Dette er noen av nyhetene i MS Office 2013:

 • Nytt utseende.
 • Støtter smarttelefoner og nettbrett.
 • Office-programmer kan strømmes til en annen datamaskin.

I tillegg er SkyDrive innebygd, slik at dokumenter kan lagres i nettskyen, og er tilgjengelige på en enhet uansett om Office er installert på den aktuelle enheten eller ikke.

Den offisielle hjemmesiden til Microsoft Office er office.microsoft.com.

OpenOffice og LibreOffice

Det tyske selskapet StarDivision utviklet kontorpakken StarOffice i 1999. Selskapet ble kjøpt opp av Sun Microsystems, og endret navnet på kontorpakken til OpenOffice, og navnet ble senere endret til OpenOffice.org.

Prosjektet ble i 2010 kjøpt opp av Oracle, og selskapet fortsetter utvikling av kontorpakke under navnet Oracle OpenOffice. Da skjedde det at en del frivillige utviklere av prosjektet bestemte seg for å forlate det, opprette egen gruppe (The Document Foundation), og fortsette videreutvikling av prosjektet under navnet LibreOffice, altså separat fra Oracle. I 2011 bestemte Oracle seg for å donere prosjektet til Apache, og endre navnet på prosjektet til Apache OpenOffice.

Den opprinnelige kontorpakken (StarOffice) finnes altså nå i to utgaver som utvikles separat:

Hvilken utgave bør man velge? Apache OpenOffice eller LibreOffice? Hensikten med at de frivillige utviklerne forlot OpenOffice.org i sin tid, var å forsikre at utviklingen av prosjektet ville fortsette å være åpen. De inviterte også Oracle til å bli med i gruppen «The Document Foundation», men dette sa Oracle nei til.

Det er en fordel at utvikling av kontorpakken fortsetter å være uavhengig av de store selskapene – derfor bør vi velge LibreOffice.

Andre kontorprogrammer

Det finnes mange flere alternative kontorprogrammer – vi nevner her bare noen få.

 • Kingsoft Office Suite er en kontorpakke med tre programmer, nemlig tekstbehandling, regneark og et presentasjonsprogram. Fordelen med denne pakken er at den er forholdsvis liten (36 MB). Blant funksjoner er en konverter for Office-dokumenter til PDF-dokumenter. Pakken leveres i tre utgaver, én utgave er gratis.

 • Free Editor er ett program som støtter ganske mange filformater, blant annet .docx, .doc, .epub, .odt, .xls, og .xlsx. Du kan altså åpne og redigere disse filformatene i samme programmet. Programmet byr også på bilderedigering med enkle redigeringsmuligheter, pluss et program for programmering. Se en liste over alle støttede filformatene på freeeditor.com.

 • SoftMaker FreeOffice er en pakke med tekstbehandling, regneark og presentasjonsverktøy. Programmene er kompatible med Microsoft Office. Programmene støtter Windows 2000, XP, Vista, Windows 7 og Windows 8.

 • OxygenOffice Professional er en utvidet utgave av OpenOffice, som leveres med en del ekstra som maler, bilder, dokumenteksempler, fonter og støtte for Visual Basic for Applications (VBA). Pakken kan lastes ned gratis på sourceforge.net (trykk på download-lenken med grønn bakgrunn)

 • Feng Office Community Edition er en gratis kontorpakke basert på åpne kildekode, tidligere kalt for OpenGoo. Her finner du blant annet verktøy for planlegging, dokumentstyring, prosjektstyring og kunnskapsstyring. Brukerne kan opprette og redigere tekstdokumenter på nettet. Filer kan lastes opp, organiseres og deles.

 • Calligra er en pakke med åtte forskjellige kontor-, graffikk-og prosjektprogrammer. Calligra-prosjektet er en del av det såkalte «KDE-community», og de fleste programmene i pakken tilbys gratis. Calligra bruker Open Document Format (ODF) som standardformat.

  Vær oppmerksom på at Calligra er foreløpig på et eksperimentelt stadium, og bør ikke brukes til vanlig dokumentbehandling, kun til testing. Windows-utgaven av Calligra kan lastes ned fra kogmbh.com.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.