Kjør programvare virtuelt

virtual

Virtualisering er en teknologi som gjør at du kan blant annet kjøre et operativsystem «inne i» et annet system, som om det virtuelle systemet var «ordentlig». Dette oppleves som om det virtuelle systemet var et program i det underliggende systemet. Virtualisering har mange fordeler.

Les også: Virtuelle skrivebord

Dette fungerer på den måten at en virtuell maskin er en implementering av en fysisk datamaskin. Den virtuelle maskinen emulerer et operativsystem. Man snakker gjerne om at det underliggende systemet er en vert («host»), og at det virtuelle systemet er en gjest («guest»).

Fordeler og ulemper

En av fordelene er at du kan bruke virtualisering for å teste ut programmer og operativsystemer i et isolert miljø, uten å risikere å påvirke eller ødelegge det underliggende systemet.

En ulempe kan være at ytelsen ikke blir den samme som det å jobbe med et «ordentlig» system, men jo kraftigere datamaskin man har, jo mindre vil man legge merke til redusert ytelse.

Samme vilkår som om det var «ordentlig»

Vær klar over at et virtuelt operativsystem følger samme regler som om det var et «ordentlig» – du må med andre ord ha gyldig lisens for operativsystemet du kjører virtuelt, akkurat som om systemet var kjørt på en vanlig måte.

Ulike programmer for ulike behov

win7_v

På denne siden finner du programmer som kan brukes til å kjøre operativsystemer eller programmer virtuelt. Vi omtaler først programmene Microsoft Virtual PC, Virtualbox og VMWare – dette er programmer som brukes til å kjøre hele operativsystemer.

Deretter nevner vi programmer som kan brukes til å kjøre enkeltprogrammer i et isolert miljø, i en «sandkasse».

Virtualisering fra Microsoft

Microsoft tilbyr følgende programvare for virtualisering.

 • Windows XP mode
  Windows XP mode er en virtuell maskin for Windows Virtual PC, en pakke som inneholder forhåndsinstallert, lisensiert kopi av Windows XP. Hensikten med denne pakke er å kunne kjøre eldre (Windows XP-baserte) programmer i Windows 7. Windows XP mode støtter kun Windows 7 professional eller Windows 7 Ultimate, og kan brukes til å kjøre programmer som i utgangspunktet støtter Windows XP, men ikke Windows 7.

 • Microsoft Virtual PC 2007
  Dette er en eldre utgave av Microsofts virtualiseringsprogram. Dette programmet støtter ifølge Microsoft følgende systeme: Windows Server 2003, Windows Vista, og Windows XP, men det støtter også Windows 7.

  Dette programmet er et godt alternativ dersom du kun skal kjøre Microsoft Windows virtuelt. Skal du derimot kjøre andre operativsystemer som for eksempel Linux, vil et program som Virtualbox være et bedre alternativ, fordi Microsofts program ikke har full støtte for andre operativsystemer enn Windows. Det viser seg også at Microsoft Virtual PC 2007 som regel ikka takler prøveversjoner av Windows.

  Microsoft Virtual PC 2007 kan lastes ned fra microsoft.com.

  I bruk
  Microsoft Virtual PC 2007 har tre knapper: New (opprett en virtuell maskin), Settings (innstillinger), Remove (fjern en virtuell maskin) og Start (kjør opp en virutell maskin).

  Trykk på New for å opprette en virtuell maskin. Du kan velge å opprette en maskin helt fra grunnen av, eller å bruke en som finnes fra før av.

Virtualbox

Kan brukes til å kjøre operativsystemer virtuelt. Fordelen med Virtualbox fremfor Microsoft Virtual PC er at programmer støtter andre operativsystemer som Linux på en bedre måte.

virtualbox

Programmet var opprinnelig utviklet av selskapet Innotek, men dette ble senere kjøpt opp av Sun Microsystems, og det igjen ble kjøpt opp av Oracle Corporation, som per i dag eier Virtualbox.

I bruk
Programvinduet har fire knapper: New brukes til å opprette ny virtuell maskin. Settings gir innstillingsmuligheter. Start kjører opp en installert virtuell maskin. Discard er en angreknapp, det vil si denne knappen forkaster lagret tilstand for en bestemt virtuell maskin – denne knappen har samme effekt som å slå av («Power Off») maskinen.

Trykk på New-knappen for å opprette en ny virtuell maskin. Gi den virtuelle maskin et navn, og velg operativsystem. Du kan i neste programvinduer velge størrelsen på minnet, og størrelse på virtuell harddisk. Du kan deretter velge mellom disktypene VHI, VMDK, VHD eller HDD, og om disken skal ha fast eller dynamisk størrelse. Til slutt kan du velge hvor den virutlle disken skal plassen, det vil si i hvilken mappe.

Hvis du ønsker å fjerne en virtuell maskin fra Virtualbox, kan du høyreklikke på denne og velge Remove.

Last ned
Virtualbox kan lastes ned fra Virtualbox.org. Det støtter Windows, Linux, Macintosh og Solaris som verter. Det støtter en rekke operativsystemer som gjestesystemer, blant annet Windows (NT 4.0, 2000, XP, Server 2003, Vista, Windows 7 og Windows 8), DOS/Windows 3.x, Linux (2.4 og 2.6), Solaris og OpenSolaris, OS/2 og OpenBSD.

VMWare

VMWare tilbyr flere forskjellige typer virtuell programvare. VMware Player Pro er et kommersielt produkt som gjør det mulig å installere virtuell maskiner på datamaskiner med Windows eller Linux. VMWare Player Plus er altså ikke gratis.

Det finnes en gratisversjon, og denne heter VMWare Player, og denne kan lastes ned gratis fra denne siden.

Andre programmer

Det finnes mange programmer som kan brukes til å lage et virtuelt miljø. Felles for mange av disse er at de lager en «sandkasse» som utgjør et isolert miljø som ikke påvirker det underliggende operativsystemet.

 • Cameyo er et verktøy som gjør det mulig å kjøre enkeltprogrammer i et virtuelt miljø.

  Det Cameyo gjør er å lage pakker som kan tas med og brukes et annet sted, uten at programmet i pakken trenger å installeres om igjen. Cameyo emulerer programmet slik at det fungerer slik det skal, og kjøres som om det var installert. Programmet isoleres fra det underliggende operativsystemet.

 • Toolwiz Time Freeze er et program som gjør det mulig å kjøre operativsystem i en virtuell tilstand, og dermed beskytte det underliggende systemet. Dette kan for eksempel brukes til å teste programmer, nett-tjenester eller for å teste innstillinger i Windows.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *