Kamerautstyr
Her finner du en oversikt over utstyr for et kamera. Noen er nødvendige for at et kamera skal fungere som det skal, mens andre er tilleggsutstyr. Dette er utstyr som objektiv, filter, solblender, reflektor og stativ.
Objektiver
Et objektiv er en linse som er montert på et kamera. Objektivet kan være fast montert til kamerahuset, eller det kan være utskiftbart.
Systemkameraer (som regel speilreflekskameraer) har gjerne utskiftbare objektiver, mens kompaktkameraer har fastmonterte objektiver.
Dette er noen av objektiv-typene som finnes:
-
Kit-objektiv
Hvis du har kjøpt et kamera som en del av en pakke, vil som regel et objektiv være med på kjøpet, og objektivet i en slik pakke kalles ofte for et kit-objektiv. Et kit-objektiv er gjerne av typen kort tele-objektiv. -
«Prime»-objektiv
Dette er et 50 mm objektiv, og kalles også et normalobjektiv. Bilder som er tatt med et slikt objektiv, ligner på virkeligheten slik vi mennesker ser den. Slike objektiver har gjerne blender på f/1.4 til f/1.8, og er gjerne rimelige objektiver. Les mer om 50 mm-objektiver litt lenger ned på denne siden. -
Tele-objektiv
Slike objektiver har gjerne brennvidde på over 135 mm. Typiske objektiver i denne kategorien er 55-200 mm, 55-250 mm, 70-200 mm og 70-300 mm. Et tele-objektiv kan være fast (for eksempel 200 mm) eller zoom (for eksempel 70-200 mm).Korte tele-objektiver har en typisk brennvidde på 35-70 mm, 28-70 mm og 18-55 mm, og blender på f/3.4 til 4.5. Objektiver med brennvidde på 85-135 mm, kalles ofte mellomlengde teleobjektiver.
-
Super-zoom-objektiv
Disse har brennvidde på en lang skala, for eksempel 18-200 mm. Fordelen med slike objektiver er at du slipper å skifte objektiver. Ulempen er at de er som regel ikke veldig lyssterke, sammenlignet med objektiver som har fast eller mindre brennvidde. -
Vidvinkel-objektiv
Objektiver med brennvidde på 21 til 35 mm kalles ofte for vidvinkel-objektiver. Hvis objektivet har en brennvidde som er mindre enn 21 mm, kalles det for ultra-vidvinkel-objektiv. -
Makro-objektiv
Disse er laget for å komme nærmere motivet enn vanlige objektiver. Et ekte makro-objektiv kan gjengi virkeligheten i størrelsesforholdet 1:1. Les mer om makro-bilder i vår guide.
Størrelse på blenderåpning
Dette er en faktor som innvirker på kvaliteten av et objektiv. Stor blenderåpning er lavt f-tall, og liten blenderåpning er høyt f-tall.
Jo større blenderåpning et objektiv har, jo lyssterkere er objektivet, og jo bedre og dyrere er det.
Derfor bør du vurdere et 50 mm objektiv
Det kan være vanskelig å velge et objektiv for et kamera, og hvilket man skal bruke i ulike situasjoner. Før du eventuelt investerer i større eller mindre teleobjektiver, bør du vurdere et 50 mm objektiv.
Fordelene med et 50 mm objektiv er mange:
- Det er lett å bære.
- Det er lyssterkt.
- Det gir skarpe bilder.
I tillegg er en 50 mm gjerne rimelig – du får for eksempel Canon EF 50 mm f/1.8 for rundt 700 NOK.
Et slikt objektiv fungerer ypperlig for fotografer i startfasen, blant annet fordi det har en stor pedagogisk verdi – grunnen til dette er at fotografen må anstrenge seg mer enn med et teleobjektiv. Med et teleobjektiv blir vi late – vi kan jo bare zoome inn på motivene, mens med en 50 mm, er du nødt til å bevege deg nærmere, og får da bedre forståelse for motivene.
En 50 mm er fortsatt et meget godt alternativ for erfarne fotografer, ikke minst på grunn av hvor lyssterkt et slikt objektiv er – det er mye enklere å ta gode og skarpe bilder.
Brennvidde til et objektiv måles i millimeter (mm). Et objektiv kan ha fast brennvidde, for eksempel 50 mm, eller det kan være teleobjektiv, for eksempel 70-200 mm.
Nyttige lenker når du vurderer å kjøpe et objektiv for kameraet ditt:
- Hva betyr det som står på objektivet ditt? (Akam.no)
- Objektivanbefalinger (Akam.no)
- Which Lens Should I Obtain? (Mac Sarmady)
- Camera Lenses Explained (Jeff Meyer)
- How to get sharp photos using prime lenses (Jeff Meyer)
- Make sure you have at least one prime lens (Photofocus.com)
- Why Prime Lenses Are Better Than Zoom Lenses (Miki Ross)
- Why a 50mm Lens is your new Best Friend (Digital Photography School)
- Buying Used Lenses (Digital Photography School)
- What the Numbers on your Lens Mean (Digital Photography School)
- John Freeman’s Guide to Telephoto lenses (Phototechnique)
- Lens Database (Photographylife.com)
- Reasons to use Ultra-wide Angle Lenses (Dave Eagle)
- How to get sharp photos using telephoto lenses (Digital Camera World)
- Store norske leksikon: objektiv
- Wikipedia: Camera Lens
Mellomringer
Mellomringer er en utvidelse for objektiver, som monteres mellom et objektiv og et kamera. Hensikten er å tilføre eller utvide en funksjon. En mellomring kan for eksempel brukes til å forvandle et objektiv til et makroobjektiv til å ta nærbilder. Det finnes også mellomringer som kan brukes til å øke lengden på tele-objektiver.
Filter
Filter er en utvidelse for objektiver, som er skrudd foran på kameraet, og hensikten er å endre bildet på ulike måter.
Det finnes ulike typer filtere, alt etter hva slags effekt man ønsker å oppnå.
Et UV-filter filtrerer bort UV-stråler, men det er mange som bruker dette filteret som ren beskyttelse for objektivet, altså hvis det er noe som støter bort i glasset foran, så har man «kun» ødelagt et billig UV-filter, men ikke selve objektivet.
Et polarisasjonsfilter filtrerer bort lys som reflekteres fra ulike typer flater. Dette kan øke kontraster i bilder, og kan øke dramatikken i for eksempel bilder som er tatt av himmelen.
Et ND-filter («Neutral Density») fjerner litt sollys. Dette kan for eksempel brukes når du skal bruke svært lang eksponeringstid på solrike dager.
- Med eller uten filter (Fotomagasinet.no)
- Essential Filters (Phototechnique.com)
- Using ND-filters (Digital Camera World)
- How to Use and Buy Polarizing Filters (Digital Photography School)
- Polarizer Filters (Mathew Rivers)
- Polarizing filter effects (Jeff Meyer)
- Close-up Filters (Digital Camera World)
- Store norske leksikon: filter
- Wikipedia: Photographic Filter
Solblender
Dette er en ring som monteres foran på et kamera. Ringen har en formasjon som skal forhindre såkalte refleksflekker («lens-flare»).
Refleksflekker er synlige reflekser og lysspredning av en lyskilde i et linsesystem. Disse flekkene vises gjerne som forstyrrelser som er formet som stjerner, ringer eller lignende.
En solblender kan også ha en annen funksjon, og det er beskyttelse for objektivet. Selve solblenderen har en formasjon som fungerer som et dekke over glasset i objektivet – dette kan forhindre at diverse ting og tang berører selve glasset. Det gir selvsagt ikke noen 100 prosent beskyttelse, men det er bedre enn å ikke ha noen solblender. En positiv bivikning av dette er at du slipper å montere dekselet foran på objektivet, når du er på farten – solblenderen sørger nemlig for nok beskyttelse for glasset.
- How to Eliminate Lens Flare (Darren Rowse)
- Wikipedia: Lense Flare
Reflektor
En reflektor er en fleksibel plate som kan brukes til å reflektere lyset på en måte som gir bedre eksponering i direkte sollys, altså å gjøre sollyset mykere.
Dette er blant annet nyttig for optimalisering av portrettbilder.
Det finnes et stort utvalg av reflektorer, både store og små, og med ulike farger og tilleggsutstyr.
Skal du bruke en reflektor til å ta et enkelt portrett, kan du bruke en liten og enkel reflektor, og da gjerne med hvit farge.
Nyttige lenker om reflektorer:
- How to Use a Reflector (John Bosley)
- Using Reflectors to Light Your Subject (Darren Rowse)
- Wikipedia: Reflector
Stativ
Stativ av den vanlige formen har tre ben, og hensikten er å holde et kamera stødig. Brukes gjerne når lukkertiden er lang, og/eller når det er dårlig med lys.
Det finnes også stativ med kun ett ben – fordelen med det er at stativet blir mer mobilt og fotografen har større bevegelsesfrihet, men samtidig er stativet mer stødig enn et kamera uten noe stativ.
Det finnes flere stativ-varianter, for eksempel gorillastativ med fleksible ben som kan bøyes, og som kan brukes til å feste stativet til gjenstander.
En ulempe med stativ er at det tar plass, og det kan være tungvint å bære rundt – fotografen har ikke like stor frihet til å snu seg rundt, hvis det plutselig dukker opp noe interessant.
Et alternativ, hvis du ikke har noe stativ, er å lene deg opp mot noe, for eksempel et tre, eller et gjerde, og på den måten holde kameraet stødig.
Et godt tips for å gjøre stativ-opplevelsen enda mer stabil, er å bruke selvutløser eller en fjernkontroll, fordi da trenger du ikke å berøre kamera når du tar et bilde.
Minnekort
Minnekort brukes til å lagre bildene dine i kameraet.
Siste kommentarer