Slik velger du riktig kamerainnstilling

mode_dial2

På denne siden finner du en oversikt over vanlige innstillinger i et kamera, med et speilreflekskamera fra Canon som et utgangspunkt. Kompaktkameraer er som regel fattigere på mange av disse innstillingene, fordi slike kameraer er mer eller mindre automatiske. Her finner du informasjon om blant annet raw-filer, eksponering, fokusering og ulike valg på kamerahjulet.

Les manualen

Før vi går videre med kamerainnstillinger, har vi et tips for å lære mer om innstillingene i ditt kamera. Les manualen til kameraet ditt – hvis manualen som følger med kameraet ditt ikke er god nok (slike manualer er ofte lite brukervennlige), last ned en god manual, eller kjøp en bok som beskriver alle innstillingene i detalj. En slik bok kan være en god investering, fordi den kan bidra til at du lærer deg å bruke kameraet ditt på ordentlig!

Les også: Slik virker kamerahjulet

Det å lese manualen til et kamera, er noe mange ikke pleier å gjøre, men kan faktisk være svært nyttig. De fleste kameraer har noenlunde samme funksjonene, men innstillingene ordnes på ulike måter for ulike kameraer. Derfor kan dette være nyttig, hvis du har lyst å bli bedre fotograf.

På denne siden kan du søke etter manualen til ditt kamera:

Et alternativ kan være å finne en bok på nettet:

Det kan lønne seg å bla i bokhandelen på nettet, og prøve å finne en god bok der – les gjerne anmeldelsene/brukererfaringene for å se om boka kan være verdt et kjøp.

Et eksempel på en god bok er «Canon EOS 5D Mark II Guide to Digital SLR Photography», skrevet av David Busch. Glimrende bok – brukervennlig og meget oversiktlig. Samme forfatter har også skrevet en bok som omhandler oppfølgeren til Mark II, nemlig Mark III.




Nyttige lenker

Her er lenker til andre fotoguider med tips om kamerainnstillinger.

Opplæring på video

I denne videoen snakker fotograf Jeff Cable om grunnleggende fototeknikk. En interessant og lærerik video, hvor Jeff gjennomgår de viktigste funksjonene i et speilreflekskamera. Det er et foredrag som har en varighet på over en time:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Du finner flere videoer i vår oversikt.

Raw

Raw er en fellesbetegnelse for filformater som kan benyttes ved digital fotografering. Denne typen filer kommer direkte fra kamera, ubehandlet, altså en slags «digitale negativer». Hver kameraprodusent har sitt egen Raw-format, for eksempel Canon-kameraer tar bilder på .cr2-formatet. I speilreflekskameraer kan du som regel velge JPEG eller Raw, eller begge deler. Bør du velge Raw eller JPEG? Les mer i vår guide.

Eksponering

Eksponering er et uttrykk for hvor mye lys en sensor i et kamera eksponeres for. Eksponering påvirkes av tid (lukkertid), lys (blenderåpning), og lysfølsomhet (ISO-verdi) – les mer.

Du kan få en bedre forståelse for eksponering ved bruk av kamera-simulator. Her kan du leke deg med blender, lukker og ISO for å se hvordan et bilde endres.

«Metering mode»

Dette er en metode kameraet bruker til å bestemme eksponeringen – les mer om dette i vår guide som omhandler eksponering.

«Mode Dial»-hjulet

mode_dial2

På de fleste speilreflekskameraer finnes et hjul som kan brukes til å justere eksponering, et såkalt «Mode Dial»-hjul.

Valgene på et slikt hjul varierer etter hvilket kamera du har, og fra hvilken produsent kameraet kommer fra.

Les mer om kamerahjulet i vår guide.

Fokus

bokeh

Fokus handler om bildets skarphet, og i fleste tilfeller ønsker man at motivet skal være i fokus. Det finnes et unntak fra dette, og dette er såkalt bokeh-teknikk, noe som innebærer at hele bildet eller deler av bildet er ute av fokus – dette skaper en spesiell estetikk.

Forresten, for å lykkes med bokeh-teknikken, kan det være lurt å bruke stor blenderåpning (liten f-verdi), fordi da får du liten dybdeskarphet, altså blir bakgrunnen uskarp.

De fleste moderne kameraer tilbyr en mulighet for autofokus, og dette fungerer som regel ved å trykke utløserknappen halvveis ned, slik at kameraet får vurdert bildet.

I noen tilfeller passer det dårlig med autofokus, blant annet i situasjoner hvor motivet er uklart, og ikke lett å finne noe å fokusere på, for eksempel i tåke. Tar du makrobilde bør du også bruke manuell fokus.

Har du bestemt deg for å velge autofokus, kan du velge ulike autofokus-modi:

  • «One shot» eller «single autofocus» passer best for motiver som står stille. Fokusen fastsettes når kamaret er fornøyd med fokus, altså noe som tar tid. Det er denne forsinkelsen (selv om det ikke er snakk om mange sekundene) mange fotografer anser som en ulempe, fordi det passer ikke for fotografer «på farten».

  • «AI Servo» eller kontinuerlig autofokus – passer best for motiver som beveger seg. «AI Servo» fokuserer når du trykker delvis på lukkeren, men fortsetter å overvåke bilderammen, og fokuserer på nytt dersom kamera eller motivet beveger seg. Fokus og eksponering fastsettes først når trykker hele veien ned.

    Denne typen autofokus prioriteres av mange fotografer fordi den innebærer mindre forsinkelse enn «One shot»-typen. «AI Servo» bruker mest batteri fordi autofokusen fortsetter å jobbe, helt til du trykker avtrekkeren helt ned.

    Et alternativ er å bruke AF-ON-knappen på kameraet i kombinasjon med «AI Servo», denne knappen aktiverer autofokus uten å måtte trykke avtrekkeren ned halvveis.

  • «AI Focus» skifter mellom «One shot» og «AI servo». Er i utgangspunktet er dette «One shot», men går automatisk til «AI Servo», hvis motivet beveger seg plutselig.

    Man skulle kanskje tro at «AI Focus» var den beste innstillinger i fleste situasjon, siden den dekker begge typene, men mange fotografer foretrekker faktisk «AI Servo». Noen mener «AI Focus» innebærer at da «bestemmer» kamera for mye.

Les mer om fokus og autofokus på disse lenkene:

Dybdeskarphet

Dybdeskarphet handler om at flere deler av et bilde er skarpe, også bak hovedmotivet. Denne kan økes ved å velge liten blenderåpning (høy F-verdi).

Hvitbalanse

Hvitbalanse er en måte å gjengi farger på en korrekt måte. Kameraet har et filter som reduserer eller fjerner uønsket fargetone (fargestikk). Hensikten er å kompensere for ulike lyskilder.

Fargestikk oppstår når en uønsket farge dominerer i et bilde. Dette kan korrigeres ved etterbehandling i en programvare, men du kan altså bruke kameraets eget filter, som da stilles i samsvar med lysforholdene. Dette kan du gjøre via symboler på kameraet som viser sol, overskyet, skygge, kunstlys, blits og så videre.

Fargetemperaturer brukes til å beskrive synlig lys, og da brukes enheten Kelvin.

Det finnes forskjellige korrigeringer (tallene er temperatur målt i Kelvin):

  • Stearinlys: 1600
  • Lyspære: 2600
  • Halogenlampe: 3200
  • Solnedgang: 3500
  • Hvitt lys fra lysstoffrør: 4000
  • Dagslys: 6000
  • Blits: 6000
  • Skygge: 7000
  • Overskyet: 7000

Du kan også stille på auto, altså at kameraet skal finne ut av dette automatisk.

Nyttige lenker om hvitbalanse:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *