Tidenes kameraer

På denne siden finner du diverse snadder om kameraer. Her finner du definisjoner på ulike typer kameraer, informasjon og bilder av gamle kameraer, fotohistorie, fotokurs som lærer deg om kameraer, tips om kjøp av kamera og en liste over populære kameraer.

Kameraet som endret verden

Bilde: Wikipedia

Bilde: Wikipedia

Vi starter denne oversikten med en hyllest til Kodak Brownie – det er navnet på et kamera som bidro til å revolusjonere fotografering i begynnelsen av 1900-tallet. Det er kameraet du ser her til høyre.

Les også: Kamerinnstillinger

Dette kameraet var såpass rimelig og mobilt, at «alle» hadde råd til det, og som fotografen praktisk talt kunne ta med seg hvor som helst.

Les også: De beste fotoappene

Denne dingsen var også brukervennlig i den forstand at Kodak tok seg også av fremkalling av bildene for brukerne.

Mannen bak «verdens beste» kamera

Bilde: Wikipedia

Er du en fotoentusiast og ikke hørt om Oskar Barnack? Da kan du i dag stifte bekjentskap med en skikkelig kameragründer. Oskar Barnack ledet utviklingen av kameraselskapet Leitz året 1913. Han var drivkraften bak utviklingen av det første 35mm kameraet som ble markedsført mot et bredere lag av befolkningen.

På grunn av 1. verdenskrig ble ikke det første kameraet fra Leica lansert før 1925. Oskar Barnack tok en risiko med lansering av kameraet på denne tiden, fordi Tyskland var i en økonomisk resesjon.Leica ble imidlertid en kjempesuksess. Året 1933 hadde Leica solgt 100 000 kameraer.

Kameraer på denne tiden var som regel store og upraktiske. Det Oskar Barnack gjorde var å lage en prototype av et kamera som var mer praktisk, men som samtidig ga bilder av høy kvalitet.

Les mer i vår artikkel.

Et revolusjonerende kamera ingen vil kjøpe

For tre år siden ble det lansert et kamera som var revolusjonerende. Med Lytro Illium kan du ta bilder og du kan endre på fokusen på bildene etter at du tar bildene.

Dette kameraet bruker en fantastisk teknologi, men dessverre for selskapet som produserer kameraet, har nesten ingen kjøpt kameraet. Problemer med dette kameraet er det har kun å by på denne ene teknologien, mens resten henger etter. Man kjøper ikke et relativt dyrt kamera kun på grunn av én teknologi når ikke resten av kameraet er godt nok.

Les mer i vår artikkel.

Hvilket kameramerke er best?

Dette er det evige spørsmålet mange fotointeresserte stiller seg. Hvilket kameramerke tar de beste bildene? Det er YouTube-kanalen TheCameraStoreTV som bestemte seg for å teste dette. De testet kameramerkene Canon, Nikon, Sony, Fuji, iPhone, Pentax, Olympus og Panasonic.

De brukte bilder på JPEG-formatet for å teste hvilke kameraer som leverte bilder av beste kvalitet. Utgangspunktet for denne testen er bilder som kommer direkte fra kamerasensoren, altså uten redigering og forbedring.

Les mer om testen i vår artikkel.

Hvilket kamera er mest populært i dag?
Det å måle hvilket kamera som er mest populært kan gjøres på forskjellige måter. På nettstedet explorecams.com finner du en liste over det mest populære kameraer som bruker utskiftbare objektiver.

Dette er listen over topp 10 kameraer i mai 2017. Denne statistikken er basert på informasjon fra 19 294 233 bilder:

 1. Canon EOS 5D Mark III
 2. Canon EOS 6D
 3. Canon EOS 5D Mark II
 4. Nikon D7100
 5. Canon EOS 70D
 6. Nikon D750
 7. Nikon D7000
 8. Canon EOS 60D
 9. Canon 7D
 10. Canon EOS 600D

Det er Canon og Nikon som dominerer, med kameraet Canon EOS 5D Mark III og objektivet EF 24-105mm f/4L IS på toppen. Du finner hele listen på explorecams.com.

Kamerablikk og historikk

Her finner du lenker om kamera, både morsomme og informative:

Tidenes dingser

Time Magazine har tidligere kåret det de mener er tidenes 50 dingser. På denne listen er det flere kameraer, inkludert Apple iPhone, Kodak Brownie og Polaroid kamera. Les mer i vår artikkel

Fotohistorie på video

George Eastman Museum er verdens eldste museum som er dedikert til fotografi, og de har laget en video som forteller historien til fotografi. Du finner videoene i vår artikkel.

Fotokurs

Her får du en liste over gratis fotokurs på nettet. Les mer i vår oversikt

Camera Wiki

Liker du gamle kameraer er nettsiden camera-wiki.org laget for deg. Her finner du en systematisk oversikt over gamle kameraer.

Hvilket kamera bør du kjøpe?

I dag er kamerautvalget enormt. Hvilket kamera bør du egentlig kjøpe? Les mer i vår guide.

Kameratyper

Det er en jungel av kameratyper. Her er en oversikt over ulike typer:

 • Systemkamera kan defineres som et kamera som utgjør en del av et system hvor ulike deler kan skiftes ut, for eksempel objektiv, batterigrep, blits, fjernkontroll og så videre.

 • Speilreflekskamera er en type systemkamera som har et speil som reflekteres lyset opp til søkeren. Speilet vippes opp i det bildet tas. Søkeren blir med andre ord mørk akkurat når bildet tas. Speilreflekskamera har optisk søker, det vil si vinduet du ser gjennom for å ta et bilde.

 • Speilløst kamera er uten optisk søker slik speilreflekskamera har. Den er en slags mellomting mellom kompaktkameraer og speilreflekskameraer. Speilløse kameraer har den fordelen å ha mindre størrelse enn speilreflekskamera, altså være mindre klumpete, det vil si for de som synes dette er en fordel.

 • Kompaktkamera er et kamera som er såpass lite at det gjerne kan settes i lomma. Slike kameraer kan gjerne deles i rimelige og dyre kameraer. I den rimelige varianten er innstillingene stort sett automatiske, det vil si brukeren skal ikke trenge å gjøre mye med innstillinger.

  I de dyre kompaktkameraer har brukeren som regel mulighet til å ta bilder med helt manuelle innstillinger – slike kameraer er rettet mot profesjonelle brukere, eller de som ver mye om kamerainnstillinger.

 • Mellomformatkamera er et stort kamera med stor og utskiftbar bildebrikke, noe som gir meget høy bildekvalitet. Slike kameraer er vanligvis ganske kostbare, og det er stort sett bare profesjonelle fotografer som bruker dem. Et mellomformatkamera bruker formatet 2,25×2,25 tommer (6×6 cm) eller 2,25×3,5 tommer (6×9 cm) som brukes av Hasselblad, Rollei, Kowa og Pentax kameraer.

 • Storformatkamera refererer til et kamera som bruker formatet 4×5 tommer (102×127 mm) eller større. Dette er større enn et såkalt mellomformat kamera. Den største fordelene med storformatkamera er høy oppløsning, men denne typen kamera ble brukt rundt 1930 til 1950.

 • Mobiltelefonkamera finnes stort sett i alle moderne mobiltelefoner. Kvaliteteten er forholdsvis god, men det som først og fremst er tanken med en slik funksjon, er at det er enkelt å dele bildene på sosiale nettverk.

 • Målsøkerkamera har en optisk gjennomsiktssøker og bruker ofte utskiftbar objektiver.

Du finner også en liste over typer kameraer på wikipedia.org.

Firmware

Firmware er en oppdatering av programvare for et kamera, slik at elekronikken i kameraet skal fungere som den skal. Fordelen med å installere firmware, er at den kan rette opp eventuelle feil, og/eller det kan tilføre kameraet nye funksjoner.

Ikke installer ny firmware hvis kameraet ditt fungerer som det skal
Man bør imidlertid tenke seg godt om før man installerer ny firmware. Hovedregelen er: ikke endre noe som fungerer, altså ikke installer firmware, hvis kameraet fungerer tilfredsstillende. I verste fall kan firmware gjøre mer skade enn godt – det kan for eksempel hende at firmware ikke er testet ut skikkelig av utviklerne, og kan derfor inneholde feil.

Har du likevel bestemt deg for å oppdatere firmware for ditt kamera, kanskje fordi kameraet ikke fungerer som det skal, kan du gå på hjemmesiden til produsenten av kameraet ditt, og følge instruksene du får der. Her finner du en oversikt over kameraprodusenter:

Her finner du lenker til populære kameraprodusenter. Vi presiserer at mange produsenter satser på produkter som i utgangspunktet ikke er et kamera, men som har en kamerafunksjon innebygd. Norsk nettside i parentes, dersom den finnes. :

Nyttige lenker om firmware:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *