Kalkulatorer og matte-apper

Det finnes jo kalkulatorer for det meste. Det finnes både enkle og avanserte kalkulatorer, og både nettbaserte og de du kan laste ned og installere. Du finner et godt utvalg på denne siden – alt fra det enkleste til det mest kompliserte.

Innebygd i Windows

De ulike Windows-versjonene har innebygd kalkulator. Det er bare å skrive søkeordet kalkulator i søkevinduet i Windows, og trykke på Enter-tasten, så starter du kalkulatoren.

Les også: Nyttige apper

Windows 7 har i utgangspunktet en enkel kalkulator, men du kan få opp en mer avansert versjon via Vis-menyen. Her har du avanset kalkulator via Eksponensielt. Du har en kalkulator for programmerere, og du har en kalkulator for statistikk. Videre har du en kalkulator for enhetsomregning, en kalkulator for datoberegning og til slutt et regneark for lån, leasing av kjøretøy og drivstoffforbruk.

Les også: WolframAlpha gir deg svar på det meste

Kalkulatoren i Windows 10 og Windows 11 er annerledes. Du kan velge standardkalkulator (den vanlige), vitenskapelig kalkulator, kalkulator for programmering, pluss en kalkulator for datoberegning. Videre har kalkulatoren verktøy for konverteringer av volum, lengde, vekt/mengde og temperatur.

Andre versjoner
Windows-kalkulatoren er tilgjengelig i flere versjoner:

Nedlastbare

Har du behov for en kalkulator som er annerledes enn den innbygd i Windows? Dette er noen alternativer:

Moffsoft FreeCalc er en enkel kalkulator som kan brukes i stedet for den innebygd kalkulatoren i Windows, men den byr egentlig ikke på noe mer. Du finner installasjonsfilen på moffsoft.com.

SpeedCrunch er både en enkel og vitenskapelig kalkulator. Du skriver inn et regnestykke i programvinduet og får resultatet ved å trykke på Enter-tasten.

HiPER Calc er en interessant vitenskapelig kalkulator. Vær oppmerksom på at du får et tilbud om å installere en Yahoo-verktøylinje før du laster ned filen. Dette bør du si nei (Skip) til. Videre får du tilbud om et par ekstra programmer under installasjonen. Dette bør du avslå.

RedCrab Calculator er egentlig et matteprogram som er rettet mot teknikere og studenter, pluss brukere som trenger økonomiske utregninger. Du finner nedlastingslenken i menyen til venstre (Free Download). Last ned ZIP-filen, opprett en mappe for filene, pakk opp filene. Kalkulatoren trenger ikke installasjon, du bare kjører programfilen (RedCrab.exe) fra mappen du har opprettet. Du får da opp informasjon og registreringsmulighet. Her kan du klikke på «Go to calculator»-lenken i programvinduet for starte selve kalkulatoren.

Microsoft Mathematics har en grafkalkulator som plotter 2D og 3D, har trinnvis ligningsløsning, og nyttige verktøyer som hjelper studenter med matte- og forskningsstudier.

LibreOffice er en gratis kontorpakke og ett av programmene her er Math. Det er et program som kan brukes til å lage og redigere matematiske formler. Du må imidlertid laste ned (gratis) og installere hele LibreOffice-pakken for å få tak i Math.

Nettbaserte kalkulatorer

Fordelen er at du kan bruke kalkulatoren direkte i nettleseren.

Kalkuler.no er en nettbasert kalkulator. Her får du tilgang til en vanlig kalkulator. Du skriver bare inn et regnstykke, trykker på Enter-tasten og får resultatet på nettsiden. Videre tilbyr siden kalkulator for valuta, enheter og flere andre typer kalkulatorer.

Calculator.net har en samling av forskjellige typer kalkulatorer. Utgangspunktet er en avansert kalkulator, men du får også tilgang til kalkulatorer for blant annet økonomi.

Online-calculator.com er i utgangspunktet en enkel, nettbasert kalkulator, men nederst på siden finner du flere kalkulatorer, blant annet en avansert kalkulator.

Mathway er en nettbasert tjeneste som kan brukes til løse matematiske ligninger. Du skriver inn ligningen i tekstboksen på nettsiden og får svaret direkte i nettleseren.

Calculator.com har en samling av mange forskjellige typer kalkulatorer. Her finner du standardkalkulator, viteskapelig kalkulator, tidskalkulator, pluss kalkulator for prosentberegning. Du finner også flere verktøy for konverteringer.

Web2.0calc.com er en vitenskapelig kalkulator.

DNB valutakalkulator tilbyr en enkel valutakalkulator.

Lanfordeg.no er et nettsted som tilbyr gratis lånekalkulatorer.

Søkemotorer er også kalkulatorer

Google har en innebygd kalkulatorfunksjon ikke alle er klar over. Hvis du bruker Google til å søke for eksempel 8 x 10 (eller et hvilket som helst annet regnestykke) får du en kalkulator i søkeresultatet. Google kan også brukes for mer avansert matematikk. Prøv for eksempel å søke på cos(3x)+sin(x), cos(7x)+sin(x).

Du finner mer informasjon på google.com. Les også vår Google-guide – her finner du mange triks du sikkert ikke visste om.

WolframAlpha er en ganske imponerende tjeneste. Det er i utgangspunkt en søkemotor med en innebygd kalkulatorfunksjon, men det er en unik kunnskapsmaskin. WolframAlpha er en fantastisk ressurs for blant annet matematikk, naturvitenskap, data, teknologi og mange flere grenser. Du kan også bruke tjenesten for alle typer utregninger. Prøv for eksempel 219 to binary – du vil da få det desimale tallet 219 som et binært tall. Du finner flere eksempler på WorlframAlpha.com. Du finner mange triks i vår guide.

Mer avanserte matteprogrammer

Vi tar også med det mest avanserte og da blir det meste ikke gratis, men vi har et gratis alternativ og det er SageMath.

Wolfram Mathematica er et avansert program for oppgaver innen matematikk. Programmet er ikke gratis – det er tilgjengelig i flere ulike prismodeller. Produktet Mathematica Desktop for hjemmebrukere har en pris på 250 GBP (rundt 2900 NOK). Du finner prisoversikten på wolfram.com.

Den finnes også i en nettbasert versjon, nemlig Wolfram Mathematica Online, den fungerer direkte i nettleseren. Den nettbaserte versjonen er integrert i desktop-versjonen helt sømløst. Den nettbaserte versjonen er tilgjengelig med produktene Premier Service Plus og Personal License Service Plus for Mathematica, eventuelt i et eget abonnement.

Matlab er et omfattende matematikkprogram som gjerne brukes av ingeniører og naturvitenskaplige studenter. Matlab er tilgjengelig i flere prisklasser. Du finner prisoversikten på mathworks.com.

SageMath er et matteprogram som er basert på åpen kildekode og er helt gratis. Det finnes også i nettbasert versjon som kan kjøres direkte i nettleseren. Hensikten med SageMath er å tilby et åpent og gratis alternativ til programmer som Maple, Wolfram Mathematica og Matlab.

Maple er et kraftig matematikkverktøy for blant annet ingeniører og matematikere.

You may also like...

4 Responses

  1. Josef sier:

    Heisann,

    Mange lurer på hvor mye en nettside koster i 2022 – Derfor har Medienor laget en nettside pris kalkulator 🙂

    Kan denne legges inn? 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *